Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Grievance "Pilar, Pedra e Faca"

av steinar selstø

GrievanceSelskap: War Production

Release: 26.01.18

Enmannsbandet Grievance kan spores tilbake til andre halvdel av 90-tallet, og ikke overraskende handler det om black metal.

Uten å ha kjennskap til prosjektets tidligste utgivelser vil jeg tippe utgangspunktet var svært så norskinspirert, oppstartens tidspunkt og det musikalske uttrykket tatt i betraktning. Ettersom tiden har gått, har uttrykket så endret seg til noe mer identitetsrikt. Det føles slik. Det er åpenbart at mannen har hørt på skiver fra Darkthrone, Burzum osv., men like åpenbart at det som presenteres på Pilar, Pedra e Faca er noen skritt videre fra den gangen. Dette likner ikke spesielt på noen spesifikke, klassiske norske band.

Grievance@Facebook

Materialet er overraskende variert. Ja visst, det finnes saker her som framstår som stereotypisk norsk, med klassisk tremoloriffing og en smått monoton følelse, men skiva er langt fra skåret over den samme lesten hele veien. Den første ordinære låta inneholder mange partier som er klassisk black metal, mens allerede i den neste er det rytmiske annerledes, og faktisk hintes det litt mot Primordial i enkeltpartier. Påfølgende Deconstruir åpner med en god groove som ikke er standard for sjangeren i det hele tatt. Jeg har stor sans for spennvidden i materialet. Det bidrar utvilsomt til å holde interessen ved like. Når det gjelder arrangementer, riff og melodier er det derimot mye dusinvare og altfor langt mellom øyeblikkene som fester seg.

Et annet markant ankepunkt er lydkvaliteten. Dette låter demo som pokker. Rufsete, men ikke rufsete på en god måte. 

Summen er ikke positiv, men samtidig vitner viljen til å utfolde seg ved å ikke innordne seg etter alskens sjangerregler om et potensial. Et potensial som strengt tatt burde vært utløst etter så mange år i musikkens verden, men jeg holder nå likevel døra på gløtt for mulige framtidige godbiter. 

3/10 

Tracklist:

  1. Mensagem Secreta 
  2. Fortaleza 
  3. O Novo Dia 
  4. Desconstruir 
  5. Náusea 
  6. Pragas 
  7. Um Trono Vazio 
  8. Subliminar Voz Interior 
  9. Agora e Sempre