Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Helheim "raunijaR"

av steinar selstø

Helheim RaunijarSelskap: Dark Essence

Release: 04.12.15

Helheim har med årene blitt et forbasket bra og identitetssterkt band. Med raunijaR befestes posisjonen som et (undervurdert) klasseband. 

Helheim@Facebook

At Åsgards Fall del III og IV var to av titlene, pirret ekstra. De to første delene, gitt ut på EP-en fra 2010, var Bathory-inspirerte klasselåter. Forventningene var med andre høye. Etter å ha lyttet gjennom skiva en god del ganger er man godt fornøyd, men kanskje ikke helt 100 prosent …

Helheim 9 åpner ballet. Låta er rolig, uten metalgitarer til stede og med blant annet munnharpe, slik Helheim har gjort tidligere. Den føles litt som en intro, og en sjelfull en sådan. Den svært varierte vokalbruken er knall. Stemningen er satt. Tittellåta er metal, selvsagt. Man kan kanskje kalle den klassisk Helheim, slik bandet har fremstått de senere årene. Utradisjonelle instrumenter benyttes flittig og effektivt. Og lyden, den er helt fantastisk. Det låter ikke kunstig av Helheim. Det låter organisk. Bra låt.

Så er det tid for de to lange og episke Åsgards Fall-låtene. Begge faller godt i smak, men kanskje er de ikke helt der oppe hvor Helheim befinner seg på sitt absolutte toppnivå? Jeg er fortsatt usikker. At låtene har vokst, er det derimot ingen tvil om. Begge er varierte tempomessig og hva vokal og innhold angår, feelingen og atmosfæren er uklanderlig, men melodisk er det ikke fullt så minneverdig som Helheim på sitt ypperste. Pluss dog for heftig gitararbeid mot slutten av del IV og drøyt midtveis i del III. Sistelåta utmerker seg med herlig gitarlyd innledningsvis og en strålende gitarsolo etter syv minutter. Den preges også av mer monotoni, melankoli og en mer dempet stemning. Avslutningslåta er skivas svakeste punkt. 

Helheim befester på mange måter sin posisjon med raunijaR. Om jeg virker negativ, er det fordi jeg forventer enormt mye av Helheim. Skiva er sterk. Faktisk er den knallsterk. Den er bare ikke det beste bandet har prestert.

8/10

Tracklist:

  1. Helheim 9 
  2. Raunijar 
  3. Åsgards fall III 
  4. Åsgards fall IV 
  5. Odr