Karmøygeddon 24

Kal-El, mørk majestet

av yngve

Kal El 21

"Dette mentale mørket er en utrolig sterk kraft som forkludrer (noen) menneskers kognitive tenking, og jeg har døpt denne lidelsen Dark Majesty." Dette er forklaringen på hva skivetittelen dreier seg om, og plutselig ble stonerrockerne litt mørkere :). Jeg fikk med meg trommeslager Bjørn på å forklare, fortelle og legge nok info til grunn slik at du kan bli litt kjent med bandet og dette nye albumet, 'Dark Majesty'.

Kal-El@www

Bandet er nå snart klare til å lansere nytt album, hva er forskjellene fra sist? Hvilke grep har dere tatt (veldig bra uttrykk å bruke når man snakke med musikere, he-he) for å holde en viss fornyelse? 

Bjørn: "Forskjellen fra tidligere album er at vi nå er 5 stykker som bidrar til låtskrivingen, dermed får du en del andre nyanser. På tidligere album var det i all hovedsak meg selv og Ståle som kom opp med alt, og det er begrenset hva vi to kan komme opp med. Så det har vært en forfriskende opplevelse med mange innspill og retninger et riff har tatt på denne platen. Og i og med at det er blitt slik, har vi nok klart å fornye oss. Selv om det fortsatt er veldig Kal-El enda."

Det er fortsatt stoner og hardrock i skjønn forening som gjelder, en stil som har hatt ganske gode kår i de senere årene. Føler dere at denne bølgen fortsatt er like sterk? Jeg følger jo ikke denne sjangeren spesifikt, og føler kanskje at det kommer mindre av dette? Eller er det pandemien som lurer meg?

"Det koker i stonersjangeren for tiden, og det er en liten bølge med band som kommer. Jeg tror nok at pandemien har noe å si, for det har ikke vært så mye å ta seg til. Så band (inkludert oss) har brukt tiden til låtskriving og studioinnspilling, noe som kanskje ikke var planen for band flest. Sjangeren i seg selv er litt undervurdert. Når du roter i stonerskuffen, er det masse å finne for både totalt metalheads, rock- og bluesentusiaster. Til og med black metal har et fotfeste i sjangeren."

Og det var vel en gig i Sverige nylig, hvor, hva og hvordan gikk det? Hvordan var det å bevege seg utenfor Norges grenser?

"Den turen var en invitasjon fra plateselskap, så det var bare kos og klems i en helg, og hvor vi fikk servert livemusikk. Noe som var helt fantastisk. Å bevege seg ut av landet er null stress, men å komme inn igjen derimot, det tar tid …"

Kal El

Bilde, fotograf: Ukjent

Denne gangen har det skjedd en del i lineupen, om vi snakker om forrige skive. Får vi en liten rundtur på endringene? For det er vel nå bare Ståle og du Bjørn igjen fra Astrodoomeda-besetningen?

"Forandringene i lineupen lå i kortene en stund på grunn av helse og familie, så jeg og Ståle måtte ta et valg om vi skulle fortsette, eller legge det dødt. Men vi hadde fortsatt mye å si, og vi var fortsatt sugne på veien videre. Vi fikk hentet inn 3 nye individer, og var dermed klar for full rulle …"

Og hva har de tilført, disse nye medlemmene? Skriver de musikk, har de vært med på å endre stil, eller er malen såpass lagt at de føyer seg inn og leverer det som forventes?

"Både Doffy, Johnsen og Josh har bidratt utrolig mye til bandet. Stilmessig har vi nok kanskje blitt litt forandret, men ikke nevneverdig mye, for Kal-El har en rød tråd som vi følger til en viss grad. Klart det er ting vi kan gjøre nå musikalsk som vi ikke kunne gjøre tidligere, siden vi nå har to gitarister og kan utforske mye mer. Det er vel det som er den store forandringen musikalsk sett."

Dark Majesty, hva legger der ei det? Er det et konsept, noe som følger de andre, eller frittstående?

"Dark Majesty ref. Ståle: Den indre kampen mellom fornuft og opplevelse. Den mørke siden hos en person, som tvinger denne til å ha tvangstanker som ikke gjenspeiler virkeligheten. Dette mentale mørket er en utrolig sterk kraft som forkludrer (noen) menneskers kognitive tenking, og jeg har døpt denne lidelsen Dark Majesty ."

Selskapet er nytt denne gangen, fra Argonauta til Majestic Mountain. Hvorfor, og hva slags fordeler har dere sikret dere etter at denne nye kontrakten kom i boks?

"Det jeg kan si, er at i Majestic Mountain har vi et sterkt team i ryggen. Som tror på oss og pusher oss fram. De har et PR-system som virker, og som er opptatt av at bandet skal bli hørt. Noe som var mangelvare i Argonauta."

Coverarten er fortsatt i stilen vi kjenner, enten tegnet sci-fi-stil eller en forkjærlighet for eldre filmkunst/50-/60-talls kult. Hvem er det som peker veien her? Er det ideer fra bandet som kommer til liv via kunstnere? Eller er det kunstnere med fritt spillerom? 

"Vi gir kunstneren en forklaring på hva platen handler om, og hva den har for budskap. Og så er det egentlig frie tøyler for kunstner å utfolde seg. Vi har en som vi bruker nå, Steven Yoyada, som har laget coveret. Han har fanget hva vi var ute etter på en fantastisk måte. Dette er litt vår versjon av Iron Maiden-coverne, at platen stikker seg ut visuelt og er interessant å se på, det er noe som vi i den eldre garden kan huske."

Denne gangen er det 8 låter fordelt på over en time, var det bevisst? Var det også låter som kanskje ikke ble med?

"Vi hadde en diskusjon om vi skulle begrense oss, eller om vi skulle gi full pupp. Og det ble jo selvfølgelig det siste. Vi holdt ikke tilbake på noe, alt skulle prøves. Det endte opp med mye musikk og dobbel-LP. Ingen sanger ble utelatt, vi tok med AAAALT."

Kal El Bjørn

Bilde, fotograf: Ukjent

Og slik jeg ser er det ikke coverlåt denne gangen? Vil det være noe snack som bonus på en versjon kanskje?

"Vi gjorde en cover, men valgte å ikke ha den med på platen da vi ville det skulle være en ren Kal-El-plate denne gangen. Så vi gjorde en liveversjon i studio av Black Sabbaths legendariske Paranoid, og ga den ut som sitt eget monster. Vi ble også kontaktet av Magnetic Eye Records som skulle gjøre en Tribute to AC/DC, der de spurte om vi kunne lage vår versjon av It`s a long way to the top (If you wanna rock`n Roll). Vi sa jo selvfølgelig ja til det."

Så langt, selv om det er tidlig, hvilke tilbakemeldinger har dere fått? 

"Tilbakemeldingene så langt har vært overveldende positive. Men vi får se når det nærmer seg plateslipp."

Jeg sier som alltid, tusen takk for tiden dere hadde å gi, er det noe dere vil formidle, lenker, salg, oppfordringer, her er et flott sted å gjøre slik på:

"Støtt opp rundt ditt lokale musikkmiljø har vel aldri vært så aktuelt som i disse dager."