Karmøygeddon 24

Kaldvard "Dømt Til Bål Og Brann"

av steinar selstø

Kaldvard 19Selskap: Private

Release: 29.11.19

Trioen i Kaldvard er med denne skiva allerede ute med sin andre fullengder siden bandet så dagens lys i 2017.

Basert på bandnavn og låttitler føles det åpenbart hvor bandet befinner seg sjangermessig, og det tar ikke lang tid før man skjønner at mistanken er rett. Musikalsk pøser man på med typisk andrebølge-black metal som basis, men man liker å leke litt med uttrykket i tillegg, blant annet ved å inkludere fele i sistelåta. Tekstene omhandler hine, hårde dager med fokus på både slag og hekseprosesser. Det høres både kjent og kjært ut, men resultatet er ikke helt der oppe.

Kaldvard@Facebook

Skiva starter med en dunkel intro som setter stemningen fint. Kjappe Nådeløs i Land er således den første ordinære låta. Idet påfølgende Shield Wall er over, er det skapt et inntrykk av at bandet liker å legge inn litt småting her og der for å variere og skape et mer interessant uttrykk, blant annet i form av mannlig koring. Dette inntrykket forsterkes ytterligere i flere spor, ikke minst i tittellåta der samples er en viktig bestanddel. Nå er det fortsatt en del å hente før disse tingene fungerer utmerket. Alt er ikke sømløst sydd sammen og overgangene sitter ikke alltid som skudd, men tanken applauderes. Med andre ord, dette er utvilsomt noe å bygge videre på. Shield Wall framstår som en god låt, skivas klare vinner, og vitner åpenbart om potensial. Tittellåta virker på sin side rotete og kontrasten fra de rolige partiene med samples til den kjappe black metalen fungerer heller dårlig.

Ved siden av litt utfordringer med å skru sammen låtene, er det også litt for langt mellom riff å la seg imponere av.

Hakket mer problematisk er det dog at lyden på skiva ikke er spesielt velfungerende. Det blir liksom verken fugl eller fisk. Vokalen er grim og rytmegitarene framstår kalde, men totalen er ikke gjennomført grim og stygg. Leadgitaren i The Executioners Diary (sic) framstår eksempelvis pussig sett opp mot den kalde black metal-lyden på gitarene i låta for øvrig. Det samme legges merke til i flere andre låter, om enn ikke like markant som i nevnte låt. Totalt sett er Dømt Til Bål Og Brann dermed et godt stykke unna å være et høydepunkt. 

4/10

Tracklist:

  1. Innferd
  2. Nådeløs I Land
  3. Shield Wall
  4. Dømt Til Bål Og Brann
  5. Lyderhorn
  6. The Executioners Diary
  7. Tilbake