Karmøygeddon Arctic 2021

av yngve

Karmøygeddon Arctic Header 21

Da er det snart klart for gjennomføringen av Karmøygeddon Arctic, høstalternativet Johnny og gjengen syr sammen for konsertsugne folk. Jeg fant fram på den elektroniske motorveien, fikk Johnny i syne på en busslomme og tok en prat for å sjekke litt rundt arrangementet.

 Arrangementet@Facebook

For en opplevelse det for dere å endelig kunne plotte to dager, festival, mange band, og med åpne porter, ingen begrensninger?

"Ja, det kjennes deilig ut, og det selv om vi har holdt høy aktivitet gjennom covid19-perioden med konserter med bl.a Backstreet Girls, Audrey Horne, Gaahls Wyrd, Bömbers, Maidenheads, Dunbarrow, Dream Police, Sundrowned, pluss både Black Night & Heavy Nights i telt ute med 200 pr. dag. Men nå kjennes det utrolig godt ut å kunne stå å se konserter, pluss å kunne være mere tilgjengelig og sosial. Så pr. nå har vi ingen begrensning."

Arctic har jo begynt å befeste seg, hvor lenge har dere kjørt dette høstalternativet nå?

"Karmøygeddon Arctic ble kjørt for første gang på Byscenen i 2006, og det var egentlig en prøvegreie for å teste ut Byscenen i Haugesund som venue i forhold til å flytte festivalen dit når plassen vi brukte i Kopervik skulle legges ned. Den har vært kjørt litt av og på de siste årene da."

Hva var egentlig grunnen for at dere valgte å styre inn denne Arctic-utgaven?

"Det var rett og slett fordi vi så at årets Karmøygeddon Metal Festival ikke kunne gjennomføres, og at vi så at vi i alle fall kunne kjøre med to kohorter på 200. Da tenkte vi la oss kjøre en Arctic i slutten av oktober. Det var jo rett og slett at både vi og publikum klødde litt etter å kjenne litt på den større festivalfølelsen igjen, da tok vi den muligheten. Og vi var rett og slett så heldige at det åpnet opp igjen innen den tid også."

Og er det like lett å selge dette som moderfestivalen? Oktober er jo ikke en måned som florerer med konkurrenter, det er jo heller ikke mai, så Karmøygeddon har tenkt riktig med plasseringen av begge.

"Vi har lagt opp til 1000 personer pr. dag i storteltet under Karmøygeddon,og med like stor scene. Er flere grunner for vi legger opp til 1000 personer istedenfor 2000, men vi tror det er også litt lurt at de som enda kjenner litt stress med å stå tett osv. her har valget på å kjenne på begge deler.

Karmøygeddon har jo mellom 40-44 bands og to scener, og under Arctic er det 14 bands, det gjør jo selvfølgelig at det er ikke like stor spenn på hvem du kan selge til. Men vi har solgt bra, og nærmer oss 800 solgte nå to uker før start."

Billetter kjøpes HER .

Enslaved 20 Fotograf Roy Bjørge

Bilde, fotograf: Roy Bjørge

Det er en spennende meny synes jeg, menyen frister nesten like mye som mai-utgaven. Hvordan tenkte du når banda skulle bookes? Har du en annen tanke bak Arctic enn Karmøygeddon?

"Vi tenkte bredde i stor skala slik som Karmøygeddon pleier å være, med noe nytt, noen etablerte og i diverse stilarter. Vi har tenkt kvalitet innen norske band, for eksempel Keep Of Kalessin, som har vært borte en god stund. Vi hadde også en plan rundt både Enslaved og Leprous som headlinere, at de begge er ute med nye plater og mye profilering rundt seg om dagen.

Denne Arcticen har nok vært litt annerledes enn tidligere, før har profilen vært mere å booke spennende nye artister, nå har vi en større greie og må tenke litt annerledes."

At det kun er norske band, slik jeg har oppdatering på om ikke annet, vitner jo om at arrangementet ble til under pandemien. Men det er fortsatt en sterk lineup. Ville du gjort det annerledes om bookingen kunne ha vært gjort med et internasjonalt snitt?

"Ikke godt å si, for det var to ting vi tenkte på, og det var å støtte de norske banda i en tøff tid og at vi da var så å si sikker på at alle banda kunne stille i forhold til restriksjoner og karantene. Vi i Norge har nok kvalitet i sjangeren til å fylle en slik festival i to dager, så dette gleder vi oss til."

Og det åpne, kunne slippe restriksjoner, hvor inni granskauen bra var ikke det? 

"Ett ord FANTASTISK! Som sagt tidligere har vi jo arrangert mye gjennom covid19, og det har funket bra, men det krever så mye fokus på alt annet enn å arrangere selve konserten, og det sliter deg ut over tid. Nå kjennes det godt å kunne tenke normalt igjen."

Siden det er såpass med tid siden festivalen(e) har vært aktive, har staben og omgivelsene/rammevilkårene bestått? Eller har det vært tilfeller av frafall? Vi snakker jo pinad om ganske lang tid. 

"Neida, vi har heldigvis beholdt folkene våre gjennom tiden, og jeg tror at vi har arrangert en del konserter har gjort at vi har holdt motet oppe gjennom mange tøffe slag. For det har det virkelig vært. Vi ser at både de lokale som leverer produksjon, og Inventum som driver stedet vi arrangerer på, også har klart seg gjennom disse tidene, det hjelper jo også godt på. Ser også ut til at sponsorene er med oss videre, og dette er noe vi setter utrolig stor pris på."

Jeg jobber dessverre denne helga, eller s hadde jeg vurdert å kjøre oppover. Hvordan er det med tilreisende på Arctic? Er det flere nærboende, lokale, som stiller der? Eller føler du/ vet du at det også her kommer folk langveisfra?

"Her er det akkurat som Karmøygeddon, for folk kommer virkelig langveis fra, med mange bobiler og utleie av hus etc. i Kopervik. Vi vet også allerede om folk som kommer fra Frankrike, Tyskland, Sverige, Østerrike, og faktisk Dubai."

Du er alltid politisk korrekt når jeg spør deg om hva du gleder deg til, hehe, men vi prøver igjen. Selv trekker jeg fram Djerv, Stargazer, In Vain, Audrey Horne og Leprous som favoritter, mens mange av de andre er spennende og også band som kan bli overraskelser. 

"Det er faktisk veldig mye jeg ser fram til, og jeg har aldri sett Stargazer og The Cult of Destiny, så det blir gøy. Audrey Horne er alltid konge, pluss at jeg virkelig ser fram til å se Leprous og In Vain igjen. Men jeg har faktisk lyst til å se de fleste kjenner jeg, og det blir spennende å se Djerv igjen."

Da ønsker vi deg og alle som utgjør Karmløygeddon Arctic, sponsorer, band, stab, lykke til med gjennomføringen :).

"Takk for det, og vi gleder oss stort."

Bilde, fotograf: Jørgen Freim.

Djerv Tons 19 Foto Jørgen Freim