Karmøygeddon 24

Klar for Karmøygeddon 2015?

av yngve

1898230 10152954310080821 81811415086450911 NDet får vi håper Johnny er :). Jeg vil tro, etter så mange år, at det begynner å stabilisere seg, men neida, her tar de hele sulamitten ut av et trygt og opparbeidet miljø, river det opp og tauer det hele hjem til Kopervik, på Karmøy. Navnet skjemmer ingen, her stemmer det nå, for med festivalen tilbake på Karmøy stemmer det liksom bedre. Jeg har kost meg glugg i alle år på Byscenen og i Haugesund, men når det først ble en endring, tar vi imot med åpne armer. Vi vet jo at gjengen her alltid leverer.

Innstikk: husk Kick Off på 1886 i Kopervik 4. april, les mer her.

Jupp Johnny, nytt år, ny festival, har du det greit?

"Ja, jeg må si at jeg har det veldig greit og har god flyt i forberedelsene, selv om man merker at det blitt litt større, mer å gjøre og flere band. Men alt dette er da bare gøy, så dette ser vi fram til."

Første gang jeg var på besøk hos dere var i 2005, da var det hele på kaien i Kopervik. Nå, mange år senere, og ingen år uten Yngve, er man tilbake i Kopervik på Karmøy, føler du som meg at sirkelen er sluttet? Og at dette er det riktige å gjøre?

"Vi har jo sett at Byscenen ikke kom til å holde hjulene i gang så mange år framover, så for to år siden startet vi å tenke tanken om å flytte tilbake til Kopervik igjen, på en plass som har arrangert Kopervikfestivalen og Oktoberrock, og en plass som passer oss meget bra. Så etter mange vurderinger fant vi ut at dette var veien å gå, og at de fleste i Karmøygeddon er fra Kopervik og Karmøy gjorde oss jo litt ekstra stolte i det å vende hjem igjen. 

Vi føler nok også at sirkelen slutter her ja, og så lenge det funker så bra som vi tror det kommer til å gjøre, håper vi på at det er her vi kan kjøre på i mange år. Men jeg har vel uansett lært meg såpass at man aldri kan garantere noe ettersom det er så mange faktorer som spiller inn."

Karmøygeddon@Facebook

Når det ble bestemt at Haugesund og Byscenen var historie, var det vemodig? Det ble jo mange års vennskap og et lokale som passet veldig greit til en slik festival...

"Vi visste det like før årets festival, og det var bare så vidt vi klarte å gjennomføre festivalen der i 2014. I starten av uka Karmøygeddon skulle arrangeres, var det flere problemstillinger vi stod foran i forhold til avslutning til Byscenen, og den stengte dørene mandags morgen etter festivalen i fjor. Vi har alltid vært fornøyd med lokalet og plassen, men i de siste to årene så vi at det ble vanskeligere å arrangere der i forhold til at det ble trangt for folk, for liten scene til å lempe utstyr av og på osv. Litt vemodig var det jo, men det er litt slik at skal man videre, må man bare børste slikt av seg kjapt å se framover."

1395204 808369925886883 5569329160568008772 N

Bilde: Viper Solfa

Kloke ord der fra Johnny. Men har han så fått reaksjoner på flyttingen? Fra band, lokalbefolkningen på begge steder? Haugesund som kanskje synes det er leit og Kopervik som gliser og vet dette vil trekke folk og penger til bygda?

"Fra metalfolket har jeg kun hørt to negative tilbakemeldinger, handelstanden i Haugesund derimot, den har virkelig ikke syntes dette var gøy nei. Karmøy og Kopervik har tatt imot oss med åpner armer, og vi ser også at vi selger mye bredere med billetter til folket på Karmøy enn vi mulig gjorde i Haugesund. Så ser vi også at kommunen og handelstanden, pluss den vanlige befolkningen, synes dette bare er positivt."

Hva var egentlig grunnen til at Byscenen og Karmøygeddon ikke ble mer? Eller, Byscenen skulle vel legge ned driften? Har det kommet noe annet der kanskje?

"Bygget står nå tomt, det eneste som drives der er den ene puben, men det er snakk om noen skal åpne Byscenen igjen for konserter. Karmøygeddon trakk seg ut fordi man ikke kan planlegge en festival med så mye usikkerhet som det ble på det huset etter hvert år de siste tre årene."

Litt tilbake til handelstand og penger; hvordan var det å jobbe med bransjen og handelstanden/sponsorer når du foretok flyttingen? Ble de Haugesundsbaserte med? Eller endret hele bildet seg?

"Vi har ikke mistet noen sponsorer, men heller fått flere, og bl.a Gassco, som ligger like utenfor Kopervik, ble med som hovedsponsor, så dette har bare vært positivt over hele linja. Bransjen generelt virker som om de vil være med på Karmøygeddon, og gjerne få en bit av kaka."

Og lineup-en er nå komplett. Flere band enn noen gang pryder plakaten, du var ikke redd for å vokse?

"Man skal alltid være redd for å vokse, men vi har jo vokst sakte men sikkert siden 2004, og vi mener vi er en voksen nok organisasjon nå til å ta det steget.Vi har brukt mye tid i forkant for å ta det siste steget her, også med å sikre sponsorer, gjøre gode avtaler på production og innkjøp, derfor ser jeg ikke på det som den store skrekken - selv om vi skal ikke tro det går av seg selv.

Vi tenkte med en gang at skal vi gjøre det hoppet, ville vi ha litt extra band enn tidligere, for å utvide bredden litt. Det ble faktisk 31 band istedenfor 21, og dette får vi til fordi vi starter litt tidligere. Det er 1. mai på fredagen, og folk har fri, pluss at vi bruker begge scenene lengre enn før og kjører band på minstescenen i pausene til mainstage."

10257383 10152783065880269 1227112373331710020 OBilde: Triosphere (foto: Charlotte Støle)

Og jeg har alltid ment at det å vokse kontrollert, eller å holde stand by og forfine det man har er en god filosofi når det gjelder festivaler. Der har Karmøygeddon sammen med et par andre holdt bra. Noen har vokst for fort eller ukontrollert og snublet kraftig - og forsvunnet. Nå har jo dere altså bestemt dere for å øke kapasiteten litt, hvor mye og hva ser du for deg om dette blir standarden i noen år, er du keen på å havne i den store skuffen med tid og stund?

"Plassen vi kjører på nå har vi lov til å ha 2300 publikummere, men vi bestemte oss kjapt med å sette en grense på 1400, og har gjort området mer intimt, vi har bygget bygget galleri, stor rullestolrampe, det er mange sitteplasser innenfor området og det er mye plass til mat/merch osv.

Om vi noen gang øker området til å kunne ta 2300 er jeg ikke sikker på, for vi vil heller ha en solid festival hvor publikum kan ta seg godt ut og at det er lite kø osv. Vi er ikke gira på å bli større og bli en nokså stor utefestival, vi tror rett og slett Norge er for lite til det, noe som har vist seg  flere ganger - og konkurransen fra utlandet er også enorm. Vi vil beholde Karmøygeddon litt i den stilen den har vært, intim og hyggelig, med ett lite hakk opp."

Og et spørsmål jeg kommer tilbake til hvert år føler jeg; det var band som glapp og noen som ble erstattere. Hvordan ser lineup-en ut for deg kontra det du hadde håpet på? Er det like bra som skissene og den opprinnelige planen? Det er jo ganske vanlig at det skjer saker i en bookingprosess, spesielt når man jobber med festivaler og man har mange band å jobbe opp mot.

"Når man jobber med 30 spotter er det alltid noe som glapp, vi hadde nesten Gojira og Sanctuary, så det var litt kjipt, men slik er det. Det blir alltid litt slik at noen glipper, og noen som ikke var på listen i utgangspunktet kommer til. En slik  booking var for. eks Lande/Holter, og når man får muligheten til å gjøre debutkonserten i Norge for et slikt prosjekt, kan man ikke være noe annet enn happy. Men jeg føler totalt at vi er happy med festival lineup-en i forhold til skissen ja."

I år ble det skandinaviske headlinere, Kvelertak og Hammerfall. Hva tror du om potensialet til disse to? Kvelertak har sitt publikum, men er det kompatibelt med Karmøygeddon? Hammerfall er et stort band, men har jo også noen fordommer mot seg fra deler av metalscenen...

"Når det gjelder Kvelertak, har jeg sett de to ganger på Byscenen i Haugesund og så da at det var en bred og variert type musikkfolk der, men mye metalfolk. Når vi da ville øke litt i størrelse, visste vi at en type booking som trakk litt diverse type publikum mulig kunne være smart, pluss at det er et band en god del har ønsket til festivalen. Så for festivalens framtid tror jeg det var en meget bra booking, og det ser vi på salgstallene til nå også.

Hammerfall er en type band man vet det både blir fornøyde og ikke så fornøyde folk når man booker, men det er det også når man har hatt Sabaton også. Litt av grunnen for vi til slutt gikk for Hammerfall, var at vi fikk vite de skulle til England på samme tid. De var klare for å gjøre Norge igjen, det siden de ikke har vært her siden 2011, og ikke spilt her på Vestlandet før. Vi er meget happy med den signeringen, og billettsalget etter at vi la ut Hammerfall har ALDRI vært bedre etter annonseringen av en headliner før, og det sier litt."

Du selv da? Hva er du mest happy med av alt som kommer? Du kan bare nevne ett, maks to :) Kniven på strupen!

"Litt vanskelig, men jeg ser VELDIG fram til å se Arch Enemy igjen på Karmøygeddon, med den killer besetningen, med ny vokalist og Jeff Loomis på gitar, pluss en fantastisk ny plate i bagasjen. Jeg tror det kommer til å passe Karmøygeddon helt sinnsykt, og de avslutter festivalen på mainstage også, for Hammerfall ville spille nest sist. Det blir også litt magisk å se Einherjer på hjemmebane siden Frode og Gerhard er jo fra Karmøy, og de skal gjøre en special concert, så vi ser litt fram til å se på hva de finner på."

Har staben forholdt seg lik etter at Karmøy ble valgt? Det er jo noen kraftig kule karer i kjerne hos dere, håper alle er der når vi kommer oppover i mai.

"Ja, i styret sitter forsatt meg, Harald Magne Revheim, Arild Tønnesen, Øyvind Mortveit og Kenneth Bjørnsen, de samme som var med i styret i 2014. Ellers har vi med et team på ca. 30 trofaste frivillige som vi ikke får rost nok."

Var det mye som måtte endres? Eller ble det hele faktisk lettere nå som det hele flytter ut på øya igjen? Noen av dere slipper jo å
pendle/sove borte :)

"Ja, akkurat det med å kunne sove hjemme skal bli greit, he,he, men det er en del flere ting å forholde seg til, med tanke på arrangering av overnatting til folket, toalett-/sanitærforhold, mat til publikum, osv, osv. Men dette har gått seg til. Produksjonen blir jo også mye større, og bedre, men det er litt mer jobb."

Får du mange forespørsler du må si nei til, eller er det meste av bookingen gjort fra din part?

"Jeg får mellom 2-5 forespørsler hver eneste dag, og det er ikke alltid like gøy å måtte si at man er fullbooket, men noen av de forespørslene har nå gjort at man har en dialog om 2016 allerede. Vi har gjort alle bookinger for 2015 nå ja, det ble som nevnt en total på 31 bands på de tre dagene."

Og siden jeg er av den nysgjerrige, men ikke tabloide, typen; har du allerede begynt prosessen med 2016-utgaven? Jeg vet jo mange festivaler booker tidlig, og mange begynner allerede før den aktuelle er begynt :)

"Vi har jo en del band som vi hadde på lista, som glapp, som vi har hatt litt dialog med, så helt blanke er vi ikke når vi starter. Men som alltid tar vi først for oss 2015, så starter prosessen for fullt to uker etterpå med bookingen. I og med at vi allerede har solgt både flere billetter og har en høyere totalsum i billettsalg enn 2014, ser dette ut til å gå veien for oss. Jeg tror at ny festival i 2016 ligger veldig bra an."

Hjertelig takk Johnny, for nok et intervju, nok et år å svare på mine gravende spørsmål :) Ser deg snart, og alt godt ønskes om at ingen ting kjipt skjer.

"Takk for det Yngve, og alltid kjekt med intervju og support fra deg og Heavymetal.no"

Torsdag 30. april:

 • The Carburetors
 • Horisont
 • Cor Scorpii
 • Vredehammer
 • Divided Multitude
 • Slaves To Fashion

Billetter kjøper du her

Fredag 1. mai:

 • Kvelertak
 • Wintersun
 • Einherjer
 • Udo
 • Swallow The Sun
 • Taake
 • In Mourning
 • Djevel
 • Sister Sin
 • Age Of Taurus
 • Ram
 • Altar Of Oblivion
 • Majalis
 • Triosphere Pays Tribute To Wasp

Lørdag 2. mai:

 • Arch Enemy 
 • Hammerfall
 • Equilibrium
 • Jørn Lande
 • Kalmah 
 • Triosphere
 • Viper Solfa
 • Throne Of Katarsis
 • Backstreet Girls
 • Dynamite
 • Mistur