Rockman Hm 2024 500x80

Lüdo passer tiden

av yngve

Ludo 20 Fotograf Anja Kathrine Fotografi

Bilde, fotograf: Anja Kathrine Fotografi

I min anmeldelse av bandets nye EP, som kom ut i desember i fjor, skrev jeg blant annet at "...dette er gladlåtende hardcore, metalcore, med en pen dose melodi. Og variasjon, i form av partier og også en hel låt. De har en agenda om å underholde, og overraske, og det gjør de live, og også her på EP-en har de klart å skape en veldig bra opplevelse."

Les anmeldelsen av utgivelsen HER .

Lüdo@Facebook

Lüdo kom med ep for ikke så lenge siden, hvor deilig føltes det?

"Det stemmer det, Yngve! Det følte utrolig deilig å endelig få den ut, og det er nesten vanskelig å sette ord på. Uten at noen av oss i bandet har noen som helst erfaring med fødsel, vil vi påstå at dette har vært som et 1,5 år langt svangerskap, som endelig er ferdig."

Og jeg mener en av låtene ble liftet allerede i fjor, og tittelkuttet vet jeg hadde premiere i sommer – hvordan er materialet fordelt? Er alt dette låter som har vært i systemet lenge? Eller er det noen helt nye? 

"Alle låtene er cirka 2 år gamle på dette tidspunktet. Hele EP-en ble spilt inn sommeren 2019, så per i dag er alle låtene på denne ep-en eldre materiale, i hvert fall for oss, haha."

Hvordan gikk studiobesøket? Altså, jeg hører jo at lyden er bra, men oppholdet, kommunikasjon, var det smooth eller var det humper i veien?

"Studiobesøket var en utrolig stressende og slitsom possess, som jeg er utrolig glad for å ha vært gjennom, da jeg tror den har styrket oss som band og musikere.

Vi gjorde den nybegynnerfeilen i å undervurdere hvor lang tid det tar å lage en bra plate. Vi hadde booket 5 dager i Norsk Lydstudio i Mjøndalen, der vi spilte inn forrige EP. Over disse 5 dagene jobbet vi nesten døgnet rundt, da vi hadde tilgang 24 timer i døgnet.  Etter disse 5 dagene manglet vi fortsatt vokal, litt leadgitar, og synth. Inn kom vår ridder i skinnende rustning, John Ronny Bøe fra Krutt Studio på Odderøya, han hjalp oss fullføre plata, og var uvurderlig hjelp i en stressende situasjon for oss."

Hvorfor valgte dere nettopp Krutt Studio? Referanser? Kjennskap? Lokalt forankret?

"Vi spilte inn gjestevokalen til Thomas Lindstrøm fra Rise Above der før vi spilte inn resten av plata. Vi hadde en veldig god opplevelse, da vi fant ut at vi trengte mer tid for å bli ferdig var det ikke vanskelig å vite hvor vi ville spille inn det."

Hvordan ble dere fornøyd med innspillingen selv? Det er jo en kjent sak at band gjerne finner feil eller mangler etterpå, og kunne tenkt seg og gjort noe annerledes…

"Det er nok absolutt mye vi ville gjort annerledes om vi hadde spilt den inn i dag, men jeg er samtidig glad for at den høres ut som den gjør. Denne EP-en viser en tydelig progresjon fra forrige EP, så neste utgivelse skal vi ta med oss alt vi har lært fra denne runden."

Ludo 20

Dere har holdt på en tid som band, det er vel et par år siden jeg hørte om dere. Hva har skjedd i denne tiden? Høydepunkter? Og føler dere at dere har kommet dit dere hadde trodd på to år?

"Mye har skjedd! Vi har spilt inn to EP-er, skrevet et fullt album som vi spiller inn til neste år, og flere spillejobber enn jeg kan telle på fingrene og tærne mine. Vi er nok litt delt på hva som er høydepunkt #1, men de to som går igjen mest er da vi fikk spille support for Honningbarna Munkehaugen for ett år siden, og da vi fikk varme opp for The Good the Bad and The Zugly, og The DogsKick i februar i fjor."

Hva skjedd med 'Seconds To Minutes... Minutes To Days' da? Hvordan har feedbacken vært?

"Vi har fått veldig mye hyggelig tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente! Vi har inntrykk av at folk liker det vi lager, og det føles selvfølgelig utrolig godt."

Og stilmessig, hvor mener dere bandet ligger? Det er jo etter min mening litt mykere på skive enn live, og med det kan det jo åpne dører inn mot radiomarkedet for eksempel. Tenker dere slik, promotering, hvor Lüdo kan gjøre det best?

"Haha, det er alltid vanskelig å sjangerplassere egen musikk, men vi regner oss selv som Post-Hardcore. Vi identifiserer oss veldig med energien og budskapet i punk og hardcore, men drar samtidig mye inspirasjon i fra metal og prog."

Hvor langt drar dere imaget? Funker det bra ennå?

"Vi føler selv vi drar det ganske langt, men det er enda folk som har sett oss flere ganger som ikke har forstått at vi er brikkene i ludospillet. For en tid tilbake hadde vi en livestreamkonsert hvor vi lagde et ludobrett på gulvet med farget teip, så vi håper at vi slipper å dra det enda lengre."

Og uten at jeg er bøttesikker, besetningen har vel stort sett vært den samme? Mulig det har vørt en omrokkering på brettet? (beklager, prøvd å unngå brettspillhumor).

"Vi byttet bassist for omtrent ett år siden, men de går i samme genser, så det er kanskje ikke så lett å få med seg, haha! Vår forrige bassist, Gabriel Sæther, fikk seg jobb til sjøs. Vi rekrutterte Andi Gyberg, som tidligere har spilt i Jejune og Fatal Society, til å bli den nye grønne brikken vår."

Lokalt, hvordan ser scenen ut for dere? Band dere henger med, drar inspirasjon fra, er det et rikt bandmiljø i deres aldersgruppe?

"Jeg tror kanskje bandmiljøet har gått litt i dvalemodus lokalt. Mange av bandene vi kjenner til har enten sluttet, flyttet bort, eller gjør ikke så mye ut av seg lengre. Jeg tror derimot at dette (som alt annet) går litt i bølger, og at om et par år, så vil nok bandscenen blomstre til igjen."

Det er sant, ting går i bølger, hilsen en som har sett noen ;).

Takker og geitebukker for at dere hadde tid å avse til Hmno, og er det noe dere vil dele her på tampen, linker, oppfordringer, røva humor etc. – her er stedet å gjør det:

"Bukker, nikker og neier for at du ville snakke med oss! Vi oppfordrer selvfølgelig alle til å sjekke ut Seconds to Minutes… Minutes to Days. I tillegg har vi nå ute merch for første gang, dette er å oppdrive på Facebooksiden vår."