Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Mardraum, svart fra nord

av steinar selstø

Mardraum 22 (2)

Mardraum har eksistert i mange år, men fint lite er gjort fordi bandet lenge har ligget på is. De siste årene har aktiviteten derimot tatt seg opp, og låter har blitt sluppet løs på omverdenen. Bandets nestor, Argus, gir et kjapt innblikk i fortid og framtid. 

Mardraum … Vi snakker ikke akkurat om et band som er velkjent i undergrunnen. Du har erfaring fra Framferd, men det er også det eneste jeg har funnet. Mardraum har eksistert lenge, men har tilsynelatende ligget i dvale. Jeg kan ikke fordra å starte med spørsmål i retning bandbiografi, men i ditt tilfelle, så lite info som tross alt er tilgjengelig, er dette for en gangs skyld riktig. Så, hva kan du fortelle om bakgrunnen din og Mardraums?

"Jeg får ta det fra starten av. I 2003-2004, eller rundt der et sted, startet jeg med prosjektet Mardraum. På den tiden var dette et enmanns nekroprosjekt som et sideprosjekt til Framferd hvor jeg spilte bass. En real harddiskkrasj gjorde sitt til at prosjektet ble lagt dødt, og på grunn av andre prioriteringer forble Mardraum liggende i dvale. Slik var det fram til cirka 2017 da jeg ble oppringt av vokalist Rogner med en forespørsel om å blåse liv i glørne igjen. Siden har vi har drevet på og skrevet låter og mest av alt har vi egentlig organisert oss. Jeg holder til i Nord-Norge, og det er langt imellom svartmetallere som har lyst til å gjøre noe annet enn å sitte på gutterommet her i nord. Ting har derfor gått sakte, men sikkert fremover. Vi har samlet folk i nærmiljøet og kommet oss dit vi er nå."

Mardraum@www

Mardraum 22 (1)

Nå er du klar med ei låt, enn så lenge. Blir det fullengder? EP? Når og hvor?

"Tja, vi er vel klar med mer enn én låt. Så langt har vi bare gitt ut to singler digitalt, og vi jobber nå med en EP på 3-4 låter som vi tenker skal slippes i oktober/november i år. Totalt har vi vel materiale til to album liggende, så det er nok å ta av. Alt blir gjort av oss selv og kommer på de mest kjente strømmeplatformene. EP-en blir det nok fysisk format av også, men hva slags format gjenstår å se …"

Riffbasert og aggressiv black metal, tenkte jeg kjapt. For fans av band i retning Urgehal, kanskje? Hva tenker du om stil?

"Jau, skal ikke si meg uenig i de påstandene. Jeg tenker at så lenge folk får rockefoten i gang og headbanger til låtene våre så driter jeg i hva stilen heter. Den tolkningen får publikum ta seg av."

Bandnavnet leder jo tankene mot Enslaved, selvsagt, men jeg antar det er en annen årsak enn hyllest til at navnet er valgt …

"He-he, ja jeg ser den. Faktum er likevel at på det tidspunktet jeg starta prosjektet Mardraum, hadde jeg ikke en gang hørt om Mardraum-skiva til Enslaved. Jeg har aldri vært tilhenger av de så det var jeg ikke klar over før seinere. Utrolig, men sant. Når det er sagt, må jeg få lov til å si at Grutle er en jævla hyggelig kar!"

Dere er bare to, så vidt jeg kan se. Hvordan tenker du å løse kabalen live?

"Jeg tenker at live kommer dette til å svinge som faen! Vi er full line up med fem spilleklare karer og satser på å få publikum rundt omkring i Norges land til å headbange som faen i 2023. Kanskje før også. Hvem vet ... Lineup er per dags dato:

  • Toke trommer
  • Rogner vokal
  • Nibor bass
  • Askvik gitar
  • Argus gitar."

Mardraum@Facebook