Karmøygeddon 24

Metal Masheena

av yngve

Masheena 23 Fotograf El Professor (1)

Bilder, fotograf: El Profesor

Overskriften er litt overdreven, for Bergensbandet spiller stonerhardrock, og i anmeldelsen av bandets debutalbum skrev jeg blant annet at "...om ikke bandet og skiva velter noe med innovasjon, er de et flott alternativ om du savner 90-tallets grunge og/eller har sansen for 70-tallsinspirert hardrock", "...ikke veldig ofte, men i enkelte små drypp, hørte jeg noe Zeppelin, som er naturlig da de fleste banda Masheena liker sikkert er inspirert av gudfedrene av god hardrock. At de i Masheena liker Zeppelin tar jeg for gitt" og "...feelgood 70-ish hardrock med grunge og stoner i skjønn forening fra Bergensbandet."

Masheena@Linktree

Vi vender oss mot vest og finner Masheena med sin stonerfylte hardrock. Hvordan er ståa? Er alt bra innad i bandet?

Luis: "Stemningen er spent og topp innad i bandet! Vi jobber med neste album, og har nettopp spilt inn to nye låter med Iver Sandøy (Solslottet Studio), som kanskje er noe litt utenom det vanlige. Satser vi på vår neste pinlige singel? Vi digger det i alle fall!"

Tarjei: "Bassisten i Magick Touch omtalte oss som i nyforelska-fasen då eg fortalte at vi hadde spelt inn nye låtar så kort tid etter platesleppet. Men her sprekk kanskje samholdet: Pinlig Luis? Eg er ikkje flau! Vi har reindyrka visse aspekt med 70-tals hardrocken både låt, lyd og arrangementsmessig på dei neste to låtane vi skal sleppe. Det er ikkje nødvendigvis der vi skal framover, men det svingar jaggu bra!"

Les anmeldelsen av albumet HER .

Og om vi retter blikket utover, hva skjer med bandet, musikken, tilbakemeldingene, har dere opplevd mye bra siden plateslippet?

Luis: "Vi har siden februar 2023 jobbet som trio og tilpasset lydbildet etter det. Ole var med så lenge han kunne, og bidro fantastisk på platen med soloer. Det har vært et spennende år med mye fin tilbakemelding, mest oppmerksomhet har det blitt utenfor Norge både på stoner- og på country rock(!)-arenaene."

Tarjei: "Stas å havne på 6. plass på Doom Charts! Vi har spelt ein del live sidan sleppet som i seg sjølv er gøy, samtidig som vi har blitt kjent med ein haug nye bandfolk som Kal-El, Draken, Håndgemeng, Desert Storm, Jaggu, The Midnight Devils m.m. Og har vi reist tog! Men det kjekkaste i dette bandet er at vi har ein aktiv og sterk låtskrivar, det er alltid ny musikk å bryne seg på."

Det er unektelig mye stoner og grunge i hardrocken dere driver med, og jeg vet det er store fans av for eksempel Clutch i besetningen. Kom Masheena på banen fordi dere ville spille slik musikk, fordi dere liker slike band? Eller er dette det dere er, det som falt naturlig?

Luis: "Jeg hadde en haug med demoer og ideer. Selve uttrykket kommer når vi samles og setter vårt preg på låtene, da tar de form. De får ofte en ganske annen form enn utgangspunktet, så ja, alles referanser kommer til uttrykk. Låtene løftes med alle de forskjellige referansene gutta i bandet har."

Tarjei: "Vi testar alltid litt ulike ting med låtane på øving. For eksempel har ikkje Luis eit så sterkt forhold til Whitesnake som meg og Gedda, men kanskje meir til musikk som i sin tid inspirerte Whitesnake. Då kan vi for eksempel krydre med litt sexy triks frå det bandet. Det kan og vera sånn at eg høyrer ting i demoane som Luis ikkje har tenkt på, så tar vi det derfrå."

Da er det en flott plass å lodde stemningen på inspirasjoner og band dere liker som har påvirket uttrykket i Masheena. Om dere blir happy når folk kommer med referanser på band dere ligger i skje med, hvilke band er det?

Luis: "For meg må det være når Sabbath blir nevnt, og fett når noen får Kiss og Soundgarden inn der og."

Tarjei: "Klart kult når vi får høyre sånt som Clutch, QOTSA, Monster Magnet, Spidergawd m.m., men eg synes og at det er artig å bli samanlikna med band eg aldri har høyrd om. Som for eksempel Randy California’s Spirit, Montrose m.m."

Masheena 23

Innspillingen har fått et stilsikret sound, får vi en liten innføring i hvem som har deltatt på det ferdige produktet foruten dere i bandet?

Luis: "Iver (Solslottet Studio) la lydbildet ganske så klart når vi kom inn i studio, dette var hard rock, vi trives veldig godt med det og var enige hele veien selv når iver var på sitt strengeste. Selve mixingen gjort av Machine løftet det hele videre! Hans evne til å få frem hvert enkelt instrument i mixen er unik."

Tarjei: "Iver låg på ein god del perkusjon, noko som har gitt låtane ekstra driv og groove. Stødig kar! I tillegg har Luis eit øyre for detaljar eg aldri har sett maken til. Han kan komme med ting som like etter 2:41 har gitarsolen litt for mykje diskant i venstre kanal. Det bidrar til eit godt sluttprodukt."

Det har vært noen konserter siden slippet, vil dere bruke mye mer tid på å turnere skiva? Eller er det litt det som passer, fordi man har liv, familie etc?

Luis: "Siden plateslippet i september i fjor, har vi vært rundt i landet. Vi vil spille mer for et nytt publikum så ofte som mulig. Det er vel den eneste måten som vi kjenner til for å spre musikken! (i tillegg til internett). Det er mye bra rock der ute, Norge produserer vanvittig kvalitet. Vi er klare for å hevde oss og turnere. Familie har vi ja og det går bra, vi gleder oss til neste gang vi kan slippe å ta oppvasken. Neste runde med livespilling planlegger vi nærmere sommeren etter at plateinnspilling i Austin, Texas er unnagjort i mars."

Hvordan ser medlemmenes bandjungel ut da? For det er jo ikke bare Masheena dere er aktive med?

Luis: "Jeg holder full fokus på Masheena."

Tarjei: "Gedda og eg har spelt covers saman i Heavy Metal Kings dei siste 20+ åra, men det er lite aktivitet i den leiren. Gedda har eit par coverband til, men alle har Masheena som første prioritet (noko som er litt uvanleg i bergenssamanheng)."

Masheena låter som mange band pakket sammen i en stuing, det smaker referanser og inspirasjoner. Er dere uenig eller enig i det utsagnet?

Luis: "Ja, enig der, og digger det at folk får assosiasjoner ut ifra det de selv liker. Vi har hatt fokus på låt og melodi og at vi selv skal få fot på det."

Tarjei: "Hardrocken har etterkvart ein historie på 50+ år, vi diggar band frå stort sett alle æraer og subsjangre, og pakkar det saman i eigen saus. Ein anmeldar sa at vår forståing av kva som får hard rock til å rocke er off the scale!, det er akkurat det vi går for! Så ja, enig."

Det svinger bra, og jeg liker hvordan flere av refrengene legger seg, hvordan tenker dere på slikt? Er det et mål i å lage earworms for dere? Er dere bevisste i det å lage musikk som catcher? Som er tilgjengelig?

Luis: "Vi har egentlig ikke laget låter med tanke på earworms, men hver låt skal gi en god feeling når vi spiller den og om det smitter over på lytter, ja da har vi lykkes med formidlingen tenker jeg. Arrangementene på låtene bærer preg av det da vi gjerne har plassert elementer i låtene der vi synes det passer fett. Tarjei har forøvrig omdøpt meg til Dr Hook…"

Tarjei: "Sjølv om eg diggar ein del band som helst er for dei innvidde, forståsegpåarane, har eg aldri hatt det som mål med musikk eg sjølv har vore med på å lage. Då Gregg Bissonette gjorde audition for David Lee Roth sitt band fekk han beskjed om å spele ein trommesolo. Han gjorde sin beste og mest tekniske solo, men DLR var ikkje nøgd: Dette er ein trommesolo for ein fyr med Zildjian-t-skjorte. Eg treng ein trommesolo som er er for ein førskulelærar, ein rørleggar, ein bilmekanikar, ein rekneskapsførar. Festen vår er for alle! Derfor brukar vi hooks i låtane for å dra folk inn."

Bandnavnet, ordspill er min mistanke, hva ligger bak navnet? Og hva er tanken i å kjøre Marshall-logo?

Luis: "Jeg ville kalle bandet Sheena (ref. Queen of the Jungle etc.), men det ble nedstemt på grunn av respekt til eksotiske dansere med det artistnavnet. Dermed dukket Masheena opp som forslag, som også kan tolkes som strilamål for maskin, om du vil.

Selve logoen begynte vel med at vi på gøy fikk laget noen Masheena-logoer på forsterkerne for å erstatte de originale. Har ikke tenkt så mye på det egentlig, kanskje vi skal bytte til IBM-logoen eller Hordaland kommunevåpen."

Tarjei: "Vi brukte lang tid på å finne namnet, det trur eg alle gjer. Eg er svært nøgd med namnet. Det er lett å hugse, og det er så vidt eg har klart å finne ut, ikkje eit ord i utgangspunktet. Dermed er det lettare å finne på nettet, når du først har fått med deg skrivemåten. Det refererar heilt klart til maskin, dei som har lest gjennomgangen min av Priest-album på Heavymetal.no veit at eg er opptatt av den metaforiske maskinen eg meiner er ein gjengangar i tekstane til Rob Halford. I tillegg er eg opptatt av både datamaskina, og i litt overført betydning den store KI (AI)-maskina som dei fleste er opptatt av for tida. Ordet og konseptet maskin har ofte eit maskulint preg over seg, men ved å blande maskin med eit jentenavn gir det ein touch av det feminine i tillegg.

Marshall-logoen ja. Namnet kler den fonten. Vi ba Chon Hernandez som har laga illustrasjonen til coveret om å ta med namnet på bandet og tittel på plata, i tillegg til illustrasjonen. Han tok utgangspunkt i Marshall-fonten ettersom vi hadde eit bilde av det på dei sosiale profilene, han stiliserte den litt sånn at den ikkje er heilt lik, og så vart det sånn. Vi brukte IBM-fonten på bandnavnet på den første singelen. Maiden brukte ein font frå ein filmplakat i starten a karriæra og såg seg aldri tilbake, men eg trur nok vi kjem til å utvikle ein annan logo etterkvart. Vi får sjå!"

Artikkelen Tarjei og jeg lager rundt Judas Priests utgivelser sjekker du HER .

Masheena 23 Fotograf El Professor (2)

Skiva kom på Majestic Mountain, ikke sant? På cd-en jeg fikk var det Electric Talon, hva er storyen her? Slapp dere cd og lp på forskjellige selskaper? Kassetten kom jo på et tredje selskap.

Luis: "Ja, Majestic (MMR) ga oss full support helt fra første demo og er spesialisert på vinyl. etter mixingen av platen i USA tok Electric Talon Records kontakt for cd-formatet for USA, og kassetter måtte vi bare ha så vi ba pent om å få komme med kassett på Evil Noise Recordings."

Jeg hører tyngden, jeg hører groove, men jeg hører også en pop-ish undertone i deler av materialet. Hvor vil dere trekke neste gang? Er det et ønske om å dyrke denne balansen dere har på debutskiva? Eller har nytt materiale beveget seg i en mer spesifikk retning?

Luis: "Tyngde og groove liker vi! Popreferanser er jo fett og. Vi jobber med den balansen på neste skive, usikker hvor vi ender ettersom vi ikke har et annet mål enn å være tro til det vi føler er riktig. Det nye materialet gaper over en del forskjellige sjangre som alle har rock som base, og vi jobber med å Masheenafisere det."

Masheenification? Nytt ord.

Tarjei: "Litt av utfordringa vår er at vi ikkje er så sjangertro som ein del andre band. Ein ser jo at band som reindyrkar ein sjanger har litt lettare å nå fram til sjangerpublikummet. Men vil elskar spelerommet vi har innan den utvida hardrock-paraplyen, det er til og med nokon av koringane på Looks Like A Man som har eit lite country-preg over seg. Samtidig ser vi ikkje for oss eit samarbeid med Jenny Jensen med det første. Men ein veit jo aldri!"

Det er en glede å ha dere her, beklager at det tar tid :). Har dere linker der folk kan trekke inn merch og skiver, er det noe dere vil krangle om, meninger som må ut, hvor dere utfører prostatasjekk etc., her er en fortreffelig plass å hive alt dere vil av slikt:

"Merch, vinyl m.m. finn ein på Bandcamp . Diverse linker på Linktree , resten på hjemmesiden ."