Metalaktør med spleis

av yngve

Helene   Espen Foto Thomas Moe Ellefsrud

Bilde, fotograf: Thomas Moe Ellefsrud

Det går så der med deler av livescenen i Norge, vi har sett flere festivaler komme og gå, arrangører som kneler, arrangører som tar sjansen, hva er historien deres, Espen og Helene? Hvorfor strekker dere ut en hånd nå?

"Historien vår - Helene Landmark og Espen Rock Nørvåg Slapgård - er den at vi ble forespurt om å bli med da en felles kompis skulle gjenopplive festivalen Orgivm Satanicvm, som holdes den første helga i januar. Etter dette har vi arrangert et par andre mindre konserter. Dessverre gikk ikke absolutt alt som vi hadde sett for oss, og for at ikke band og spillesteder skulle ende opp uten å få betalt, valgte vi å gå til det skrittet at vi opprettet en spleis."

Link til spleis i slutten av artikkelen.

Dere er Norwegian S. Bookings. Først, hva står s-en for? 

"Hehe, det dreier seg rett og slett om at vi starta sammen med 2 andre for å arrangere Orgivm Satanicvm, og da kalte vi oss Norwegian Satanic Booking, både for å spille på festivalnavnet og for å kunne forkorte det NSB. I etterkant av årets festival trakk de to andre seg ut, og vi benytta anledningen til å trimme ned navnet."

Haha, angret nesten litt for at jeg spurte :), men da har vi info til at alt går på skinner.

Og når startet dere, og hvorfor? Var det et hull som måtte tettes i tilbudet? Eller var/er det personlige grunner til at dere vil være med på festen?

"Saken er den at vi i kjølvannet av årets festival fikk signaler fra flere aktører - både band og bookingagenter - som fryktelig gjerne ville samarbeide med oss. Vi har ingen ambisjoner om at dette skal gjøre oss rike, men noe vi ønsker å gjøre som noe lystbetont. Dermed har vi tillatt oss å kun booke band vi selv liker godt, og sette opp noen bra totalpakker, der både band og publikum får noe helhetlig. Og tilbakemeldingene har vært MEGET bra, så det motiverer oss selvsagt noe voldsomt."

Dere arrangerer stort sett svart, og svartere enn svart, det er ikke noe med det at nisjen er en grunn til at det ikke går helt i mål? Også at det ofte er veldig smalt, undergrunn, at det kanskje ikke er et kommersielt grunnlag for for store happeninger med slike artister? Det koster jo å dra små og smale band til Norge også, og huse de, mate de.

"Det vil alltid være mange forskjellige faktorer, men her hjemme er jo ikke denne sjangeren å regne som SÅ avsindig snever. Tvert imot, har de tyngre og dystrere bandene en såpass stor følgerskare at det jo er særdeles attraktivt for band å komme hit. Paradoksalt nok var faktisk dette noe av det som skjedde sist, da vi arrangerte konsert med de amerikanske bandene Panopticon og Falls of Rauros, med Vemod som med-headliner. Samme kveld ble det holdt helt eller delvis konkurrerende konserter to andre steder i hovedstaden, inkludert en gratiskonsert med et annet amerikansk black metal-band. Hva er oddsen, liksom? Så selv flere av de som ellers nok ville ha dukket opp, måtte foreta et vanskelig valg denne fredagskvelden.

Vårt fokus er på bandene, og enten det dreier seg om kortreiste norske band eller internasjonale band på turné, ønsker vi å tilby noe unikt som publikum ikke har sett hundrevis av ganger tidligere i Norge. Dette føler vi at vi langt på vei har fått til."

Det er leit å se at mange sliter, samtidig som mange vokser og håver inn penger. Hva tror dere skal til for at folk får øynene opp for mindre konserter, sjekke ut nye band…? Må man rett og slett gå lei av de store arrangementene?

"Som nevnt over, er det mange som ønsker å sjekke ut nye og mindre band, men det kan nok være vanskelig for fans å få med seg alt man ønsker når det en gitt kveld gjerne er både 2 og 3 knallbra konserter man gjerne skulle ha vært på. Noen er selvsagt lei av gigant-festivalene, men mange trives nok med en god mix av både større arrangementer og mindre klubbopplevelser gjennom året."

Har dere søkt støtte, og eventuelt, har dere fått noe?

"Vi fikk dessverre IKKE arrangørstøtte av Kulturrådet, til våre enkeltstående konserter. Årsaken er at vi befinner oss midt i Oslo, og vi er ikke marginale nok. PLUSS at politikken for bevilgninger er strammet inn til nye rekorder. Bevilgningsprosenten er altså langt lavere nå enn før, så der var vi jammen dobbelt uheldige, minst."

Folk kan støtte ved å delta i DENNE SPLEISEN , mange bekker små etc., så folk må gjerne sende penger, alt fra små summer til det de føler for. Lykke til Espen og Helene, støtter opp om engasjementet og håper det ikke går feil vei.

"Hjertelig takk! Vi brenner for dette, og har ingen ønsker om å gi oss!"