Odin Landbakk, et gitartalent av de sjeldne

av yngve

12208458 10153508322824930 4685562389883432292 NJeg har fulgt med denne unge herremannen i en tid nå, og det var gledelig å se at årene med strengebending kulminerte i opptreden på TV2, som jo eksponerer talentet og ikke minst musikken til veldig mange mennesker. Nå er det snart finale, og som kjent er Odin der, i en posisjon i å kunne vinne Norske Talenter. Jeg tok en prat med den unge gitaristen, og minner der samtidig på å legge inn en huskelapp på fredag 27. november, 19:30, da gjelder det å stemme.

Bilde: ©TV2

Først, velkommen til Heavymetal.no!

Odin: "Tusen takk for at du kontakter meg."

Jeg har jo fulgt med deg i en tid, og nå vet også resten av det norske folk hvem du er. Blir du gjenkjent på gaten? 

"Det hender, men ikke så veldig ofte. Noen få kjenner meg igjen og stopper for en prat, og det er bare hyggelig."

Hva fikk deg til å melde deg på Norske Talenter? Var det venner, kanskje en far, som pusha?

"He-he, nei jeg så reklame eller promo på TV for programmet, og spurte om lov av foreldrene mine. Jeg sa det var for lite spillejobber, og at dette kanskje ville hjelpe, og da fikk jeg til slutt lov å melde meg på. De ville ikke svare ja til å begynne med."

Hva? He-he, men som far selv ser jeg jo at man må overveie, og at det ikke alltid er så lett å vite hva man sender ungen(e) inn i. Men heldigvis, i retrospekt, for en reklame, både for Odin selv og ikke minst gitarspill, som jeg ikke nødvendigvis er på palleplass hos dagens unge.

Og hvordan har opplevelsen vært? Er det kanskje mye venting? Eller koser du deg skikkelig hele veien?

"Det er mye venting, og tiden bruker jeg på gitaren. Vi blir hentet inn for intervjuer, fotografering, sceneprøver og samtaler. Det går helt fint å vente, spesielt når jeg kan øve. Dette ble noe helt annet enn andre konserter jeg har spilt på, for her er det i tillegg en jury som skal si noe, det er full sal med publikum, kameraer, produksjonsfolk og direktesendt TV foran 600 000 seere. Det påvirker veldig hvor nervøs man blir, og det kan man vel si at det skjer."

Vi ser jo alle hvordan du ikke slutter å spille, og en kar jeg kjenner, som er like gitartryne som deg, har det helt likt; gitaren er der hele tiden, fingrene går mens man ser tv, spiser og nesten når man er på do :).

Nå har folk stemt deg opp til finale, hva i alle verden skal du gjøre for å vinne? Er det ikke vanskelig å velge akkurat DEN låten når det gjelder? 

"Jeg skal gi ut singel med en låt Frode Alnæs har skrevet til meg som både er teknisk vrien, mye lekenhet med fint tempo og som passer min spillestil. Det er svært sannsynlig at jeg spiller den i finalen, så får det bare stå til."

Får du tilbakemeldinger fra andre musikere/gitarister som liker det de hører og ser? I så fall, hvem er du mest stolt av å få oppmerksomhet fra? Nå vet jeg jo at du for eksempel har fått litt kontakt med Satriani ;).

"Det er stort å få oppmuntring og mailer av en gitargud som Satriani, men også like hyggelig at så utrolig mange skriver sin støtte på sosiale medier og ikke minst stemte meg helt til finalen."

Hvordan begynte det hele? Hva fikk deg til å begynne å spille gitar? Var din far veldig aktiv i å legge gitaren i fanget ditt? Eller fant du ut av det helt selv? 

"Pappa og onkel Jørn spiller begge gitar, og da hadde jeg og lyst å prøve. Pappa oppdaget at jeg var venstrehendt og kjøpte en billig IKEA-nylonstrenger som han snudde strengene på, og sa at hvis jeg lærte meg 5 akkorder og 10 sanger på et halvt år, skulle jeg få el-gitar og forsterker til jul. Det fikk jeg."

Tilhengere av Odin Landbakke@Facebook

Og du øver mye? Jeg ser jo for meg at det ikke er snakk om et par ganger i uka ;).

"Det er veldig forskjellig. Noen ganger blir det timevis flere dager på rad, andre dager rører jeg den ikke i hele tatt eller spiller isteden trommer og keyboard. Det er oftest når jeg skal lære noe nytt at timene flyr på gitaren."

Har du bare øvd alene? Jeg vet du har spilt sammen med flere musikere, på flere konserter, men har du noen gang vært i et band? 

"Jeg spiller  45 minutter hver torsdag med ungdom på egen alder i et band på kulturskolen. I 2013 og 2014 hadde jeg med et band med tre voksne musikere på noen festivaler og konserter, og de var jo et fast band for meg lenge. Da jeg var 8 fikk jeg spille tre låter med Dance With A Stranger på Tahiti-festivalen. Jeg var også tidligere med i band på en rockeskole. Jeg øver mye alene, men får av og til venner på besøk som jeg jammer med på musikkrommet hjemme."

Og er det soloartist du ønsker å bli? Det du sikter mot? Eller ser du for deg at et band er den beste løsningen? Da tenker jeg mer om du ønsker å bli en slik gitarhelt som har musikere med seg, eller om du vil være en likeverdig del av et band.

"Jeg tenker ja takk begge deler fremover. Akkurat nå er det gøy å kunne fronte instrumental gitarrock i beste sendetid på nasjonal TV, siden det ikke akkurat spilles alt for mye av det på radio. Det blir solo så lenge det varer."

Odin Landbakk Foto Ken Alvin Jenssen

Bilde til venstre, foto: Ken Alvin Jenssen

Hva slags utstyr liker du best å spille på? Har du favorittgitar eller forsterker?

"Jeg liker godt en to-kanals Dr. Z Galaxie gitaramp vi har hjemme. Jeg bruker ellers tre stk. VOX-pedaler, en overdrive, en delay og en wah. Det dekker alt jeg trenger. Jeg har 7 gitarer, tror jeg? Jeg har kjøpt en ny Schecter Damien Platinum med 24 bånd, Floyd Rose tremolo og en sustainer mik. Jeg har kun rukket å bruke den på den nye singelen jeg har spilt inn. Min favorittgitar er en rød Fender Stratocaster. Er generelt ingen utstyrsfreak."

Du er like gammel som min datter, 12 år, du har flere år som skoleelev foran deg. Hvordan tror du det blir å kombinere skole og spilling? Om du fortsetter å spille og bli bedre og bedre, og du kanskje får flere tilbud? Er skolen førsteprioritet?

"Siden første audition i april har jeg nå rukket å fylle 13. Jeg kommer til å kombinere begge deler i tilfelle det ikke blir en karrière med gitar. Jeg kommer sikkert uansett til å spille mye selv om jeg ikke skulle klare å leve av det."

Til slutt ønsker Heavymetal.no deg sykt mye lykke til i finalen, og jeg skal sørge for å spre datoen og klokkeslettet slik at flest mulig får stemt :).

"Tusen takk :)."

Takk til Odins far, Dag Inge for hjelp til å få intervjuet på plass.