Karmøygeddon 23 B

Orkan "Element"

av steinar selstø

Orkan 18Selskap: Dark Essence

Release: 05.10.18

Det har gått noen år siden debuten, og Orkan har etablert seg i den norske metalscenen.

Jeg husker at debuten falt rimelig godt i smak. Element er også en skive fylt med spennende metal, men totalen faller likevel ikke helt på plass. Kanskje er det sammenlikningsspøkelset som spiller meg et puss da skiva framstår mer anonym målt opp mot mye annet som er gitt ut her på berget denne høsten? 

Orkan@Facebook

Uansett hva det nå enn måtte skyldes, skiva er utvilsomt innholdsrik og innehar mange kvaliteter. Det skjer en del i bakgrunnen av låtene, som ved første møte føles mer monotone enn de faktisk er, og det tar derfor litt tid å få dem under huden. 

Gutta er gode på overganger og det dukker opp enkelte riktig så tøffe riff hist og her. Mye går kjapt unna og inspirasjonene fra tradisjonell norsk black metal er tydelige, blant annet vokalt og riffmessig, men summen er likevel et band som har funnet sin egen lille nisje. Man planker ikke sjangeren. Man er ikke stereotypiske. Sånn sett er Orkan ytterligere bevis på bredden innen norsk metal. 

Produksjonen strever jeg noe med. Lydbildet er skarpt og nokså kjølig. Instrumentene er ganske distinkte, hvilket føles som en bra ting, men jeg får likevel ikke helt tak på det lydmessige her. Spesielt sliter jeg med gitarlyden, som er for skingrende for min smak. 

Et annet element som trekker ned, og dette er mer vesentlig, er den monotone trommingen. I lange partier piskes det skinn dundrende intenst, og dette funker bra bare en stund. Ettersom skiva skrider fram, blir det altfor mye av det god. Trommene stjeler fokus fra selve låtene. Mer variasjon på dette området hadde definitivt gjort seg. 

Den korte og seige Motstraums holder ikke. Avsluttende Heim blir også too little, too late. Litt før halvveis i Den Våte Grav dukker det opp et parti der låta ledes over i et helt annet og mer groovy tema, og her pirres nysgjerrigheten straks. Man kan med andre ord, og den intense trommingen er selvsagt et bevisst valg av bandet i så måte. For mitt vedkommende funker det dog dårlig og lysten på skiva dabber simpelthen av ettersom flere låter preges av dette. 

5/10

Tracklist:

  1. Lenker 
  2. I flammar skal du eldast 
  3. Iskald 
  4. Motstraums 
  5. Avmakt 
  6. Den våte grav 
  7. Heim