Kilanerin%20ut%20240720

Outre "Ghost Chants"

av steinar selstø

A3573875715 16Selskap: Godz Ov War

Release: 14.04.15

(Til informasjon har vår anmelder Per Aage Melby også anmeldt denne for en tid tilbake, når den forelå på cd, jeg legger hans tekst under Steinars - Yj).

Denne skiva er gitt ut i ulike formater av ulike selskap. Godz Ov War har tatt seg av vinylen.

Outre tilhører en liten gruppe nyere polske black metal-band som ser framover og tenker nytt, med en sunn dose inspirasjonskilder liggende i bagasjen som basis. At man har gitt ut en split med landsmennene i Inferno-aktuelle Thaw, antyder også dette. Og, gutta gjør sakene sine meget godt.

Låttitlene antyder et konsept av ett eller annet slag, uten at det er gått nærmere etter i sømmene av undertegnede. Skiva føles nå likevel som en enhet og ikke et sett enkeltlåter. Alt flyter fint sammen og passer som hånd i hanske.

Uttrykket er kompakt. Lydbildet er ganske spekket. Ofte går det fort unna, men små variasjoner tempomessig forekommer hyppig.

 Riffkvaliteten er sterk, og det er her man ser at bandet ikke lener seg tilbake og drar veksel på gammel Darkthrone, Immortal eller andre storheter. Kreativiteten man utviser i gitarbruken er heftig og er med på å sørge for en interessant drøy halvtime der mye tøft ligger gjemt blant monotonien. I tillegg er det veldig mye kult vokalt her. Messende, rituell renvokal, som i Chant 5. - Equilibrium er alltid en god ting, og Outre benytter virkemiddelet mesterlig. Albumet vokser og fester seg gradvis. Outre er vel verdt en sjekk for fans av kreativ og disharmonisk black metal, og liker du band som allerede nevnte Thaw og/eller Blut Aus Nord kan det hende Ghost Chants faller i smak.

8/10 

***

Selskap: Third Eye Temple

Release: 14.04.15

Det er alltid interessant å få skiver av polske band ettersom det begynner å komme mye kvalitet fra den kanten, og Outre er intet unntak.  Outre er et relativt ferskt band da de bare har holdt på siden 2012, og har kun en ep og en split på samvittigheten fra tidligere.

Overalt hvor jeg har lest står det at gutta kaller musikken sin black metal, men jeg får da virkelig mye mer death metal-feeling av dette, mørk death metal med et hint av litt doom-ishe elementer. Men det er min oppfatning. Outre`s debutskive Ghost Chants har iallefall blitt en liten perle av et album som er fylt med mørke og djevelskap fra start til slutt. Dette er mørkt, stemningsfullt, variert, velspilt, god lyd og alt hva man måtte ønske seg. 

Det eneste som irriterte meg litt her, var at jeg gjennom hele skiva ble sittende og tenke på at det minner meg om et eller annet, men jeg klarte ikke å komme på hva  det var før det plutselig slo meg; Behemoth. Det er så absolutt sammenligninger her mellom Outre og landsmennene i Behemoth, uten at det et dårlig band å bli sammenlignet med. Selv om kanskje Outre nok holder et litt lavere tempo og kjører et litt mørkere lydbilde, er likheten til å ta og føle på.

Outre@Facebook

Men kort oppsummert har Ghost Chants så absolutt blitt et album det går an å kose seg med, og det kommer nok til å bli spilt jevnlig fremover frem til vi venter på neste utgivelse fra Outre.

6/10

Tracklist:

  1. Chant 1.- Departure
  2. Chant 2.- Shadow
  3. Chant 3.- The fall
  4. Chant 4.- Lament
  5. Chant 5.- Equilibrium
  6. Chant 6.- Vengance
  7. Chant 7.- Arrival