H Madd

Romuvos "The Baltic Crusade"

av steinar selstø

Romuvos 20Selskap: Dangus

Release: 26.06.20

Litauiske Romuvos er bra på veldig mye, men kommer ikke helt i mål.

Digipacken fra Dangus er pen å se på, og den er betimelig pyntet med et kart som viser hvor slagene albumet tar for seg fant sted. Jeg har ikke dykket ned i materien, men tar det for gitt at den overordnede tematikken er korstogene som plaget Baltikum i stedet for det hellige land i middelalderen. At man musikalsk har plassert seg med begge bein i folk metalen er dermed ikke overraskende i det hele tatt.

Man kan så smått finne partier som hinter om vikingversjonen av Bathory, blant annet i starten av Memel (1257), men totalinntrykket er likevel et stykke unna. Mer passende føles det å referere til Falkenbach. Det er noe med til dels melodiene, måten man er episke på og også en del av det vokale. Og sistnevnte er viktig for Romuvos. Det er mye vokal her. Mye koring benyttes, men enda mer påtagelig er den prosentvis høye tilstedeværelsen. De instrumentale partiene er korte. Når vokalene i tillegg ligger godt framme i miksen, sier det seg selv at de preger lydbildet og helheten.

Kult konsept. Basisen krydres dessuten fint med blant annet keyboard og lyden av uvær. Bandet er gjennomført i stil, og produksjonen fungerer veldig godt til det pompøse og episke uttrykket. Hva kan egentlig gå galt? Vel, galt og galt ... Direkte feil er dette aldri, men det tar ikke mange låtene før det føles som om Romuvos repeterer seg selv. Dermed sniker kjedsomheten seg inn, og låtene durer og går som behagelig bakgrunnsmusikk. Kanskje mer variasjon i tempo hadde gjort seg? Det meste foregår i midtempo. Kanskje noen små innslag av de mer ekstreme metalvariantene hadde skapt mer liv og løftet låtene? Generelt mer bruk av kontraster? Melodiene er for så vidt kurante, men skiva hadde muligens vært tjent med mer variasjon på dette området? Noen ting er det å pirke på …

Det middelmådige inntrykket skiva etterlot til tross, det er slettes ikke vanskelig å se for seg at skiva kan treffe veldig godt hos blodfans av episk folk metal. Sjekk ut om du er av den typen. 

5/10

Tracklist:

  1. Saule (1236)
  2. Memel (1257)
  3. Skuodas (1259)
  4. Durbe (1260)
  5. Pokarwis (1261)
  6. The Baltic Crusade
  7. Lubawa (1263)
  8. Karuse (1270)
  9. Aizkraukle (1279)