Karmøygeddon 23 B

Skepticism "Ordeal"

av rune stordahl

A3934113778 16Selskap: Svart Records

Release: 18.09.2015

Stemningsfull Funeral Doom som ikke når de helt store høyder.

Ordeal er finnenes femte album og er tatt opp live foran publikum, i en tagning hvis jeg forstod presseskrivet rett. Skiva slippes som en CD/DVD-greie med skiva/konserten, men jeg har bare hatt filene tilgjengelig og anmeldelsen er derfor kun basert på musikken.

Skepticism har jeg aldri fått skikkelig fot for og det klarer ikke Ordeal å endre på. Musikken er for så vidt vemodig og melankolsk og det er behagelig å høre på, men etterhvert som skiva skrider fram kommer kjedsomheten snikende. Og det skyldes nok to ting: de enkle iørefallende melodiene, som ofte bikker over i det forutsigbare, og vokalprestasjonen. Når det høres ut som vokalisten deres må anstrenge seg i overkant mye for å growle, og virkelig sliter med å levere buldrende og surklende toner, blir det bare småkleint. Det blir særlig tydelig de gangene han skal holde et brøl over flere sekund.

På den positive siden leverer alle i bandet mer eller mindre feilfritt og lydbildet oppleves som rikt og godt mikset og produsert. Og enkelte av de instrumentale passasjene – som f.eks mot slutten av Closing Music – treffer veldig bra. Der fikser de stemningskollasjer som man kan drømme seg bort i. Og så liker jeg når de tar låtskrivingen sin i en mer illevarslende og truende retning, som f.eks i Pouring.

Skepticism@Facebook

Men summa summarum blir totalinntrykket ikke det helt store, og personlig kommer jeg neppe til å finne tilbake til Ordeal igjen etter dette. Da setter jeg heller på Shape of Despair, Colosseum eller Tyranny hvis jeg skal ha finsk gravferdsstemning igjen.

5/10

Tracklist:

  1. You
  2. Momentary
  3.  The Departure
  4.  March Incomplete
  5.  The Road
  6.  Closing Music
  7.  Pouring
  8.  The March and the Stream