Karmøygeddon 24

Steingrab "Jahre nach dert Pest"

av steinar selstø

Steingrab 18Selskap: Soundage

Release: 24.09.18

Tyske Steingrab, et enkeltmannsforetak, trår velkjente stier. Ikke gjør man det på elegant vis heller. 

Man kan godt kalle dette et gufs fra andre halvdel av 90-tallet. Lyden minner en demo fra den tida, og uttrykket likeså. Dette er svulstig, melodiøs og melankolsk black metal på nivå med band som fikk platekontrakt den gang fortrinnsvis fordi de var norske. Enmannsband har et dårlig rykte, og slik har det vært siden verden flommet over av den slags i etterdønningene av Burzums suksess. Og, det er en grunn til det dårlige ryktet, for misantropiske og primitive enmannsband har vært et skalkeskjul for manglende talent i mange tilfeller. Lite er vel verre enn skral black metal, og det er nettopp det Steingrab er, i mine ører. 

Steingrab@Facebook

Mye er egentlig feil. Kun unntaksvis pirrer melodiene en nerve. Riffene er akk så anonyme og særdeles lite tiltalende. Låtene frister ikke til gjenhør. Tempoet veksler mellom raskt og medium, og ulike låtpartier er satt sammen i et forsøk på å skape spennende låter som holder interessen ved like. Problemet er bare at låtene er arrangert lite elegant og den naturlig gode flyten og de gode overgangene mangler fullstendig. De tiltenkt stemningsskapende instrumentalpartiene, som det er mange av, funker dermed slettes ikke som intendert, hvilket demonstreres godt i Falscher Frühling så vel som Rachewalzer. Og flere andre steder. Det hele låter dessverre bare uhyre tamt. 

Legg til at den svulstige produksjonen ikke gjør vondt bedre, tvert imot, og du har i sum en skive langt, langt under pari.

Litt melankoli har man klart å få fram. 

2/10

Tracklist:

 1. Präludium 
 2. Dämon 
 3. Rachewalzer 
 4. Das trübe Glas 
 5. Fort von hier 
 6. Falscher Frühling 
 7. Der trübe See 
 8. Mondfinsternis 
 9. Jahre nach der Pest 
 10. Walzer toter Zukunft 
 11. Verlorene Engel