Rk Rockedame Heavymetal 580x80

Svartelder

av steinar selstø

11269738 460793244096842 4544325761466971791 OSvartelder er i disse dager aktuelle med en EP, Askebundet, og fans av black metal bør sjekke saken nærmere og avsi egen dom over resultatet. Den ansvarlige kvartetten inneholder av en firedels brite og tre firedels nordmenn, og selv om pseudonymene Doedsadmiral, Maletoth, AK-47 og Kobold kanskje ikke sier alle så mye, er det rutinerte folk med her.

Vi snakker om et ganske så splitter nytt band her, men konturene kan vel anes en stund tilbake i tid allikevel. Hvordan ble Svartelder unnfanget og født?

Maletoth: "Svartelder har vært en idé en god stund, men inkarnasjonen som band er relativt ny. Doedsadmiral kan svare mer utfyllende på dette."

Doedsadmiral (bilde): Ja, Svartelder har vært en idé i hodet mitt så lenge jeg kan huske, helt fra ungdomsalderen. Jeg startet først opp bandet i 2005, tror jeg, med en lokal line-up fra hjembyen min som jeg fort merket ikke hadde erfaring eller talent for denne type musikk. Det ble til at jeg sparket alle sammen og sto alene med ideen en stund igjen, nærmere bestemt nesten 10 år, til jeg snakket med AK-47 og Maletoth om ideen min for dette bandet. Vi bestemte oss for å gi det et forsøk, noe som fungerte 100 % fra første stund. Ikke lenge etter kom Kobold inn på keys, og slik ble det."

Det er jo folk med her som har masse erfaring fra ymse andre velkjente band og som fortsatt er aktive andre steder. Svartelder får vel ikke førsteplassen på prioriteringslisten når andre band, som er mer innarbeidede og etablerte, krever sitt, eller hva? 

Maletoth: "Det stemmer at majoriteten av oss har relativt aktive band, men vi finner alltid tid til å utfolde kreativiteten som kreves i Svartelder."

Doedsadmiral: "Jeg syns vi har funnet en genial arbeidsmetode som gjør at når alle i Svartelder jobber med musikk, er det fordi kreativiteten er på topp. Vi har funnet en måte slik at det blir inspirerende å jobbe med Svartelder. Det er ikke noe tidspress og ikke noe stress."

Dere mener selv at Svartelder har noe å by på som mangler i dagens generiske musikkverden. Hvordan backer dere opp en slik relativt ambisiøs påstand?

Maletoth: "Vi polerer ikke på en dritt. Black metal skal aldri være "riktig", så med det i tankene holder vi spiriten i høysetet."

Plateselskap TBA står det på Facebook-siden deres. Betyr det at dere har noe på gang?

Maletoth: "Ja, det stemmer. Vi har flere tilbud og tar fortsatt imot tilbud."

Hvor viktig er det egentlig med et plateselskap for et band som Svartelder med de mulighetene som finnes for å gjøre mye selv i våre dager?

Maletoth: "Ja, vi er et veldig "hands on" band og liker å ha 100 % styring på hva navnet vårt skal representere."

Det er mange måter å jobbe fram låter på. Noen foretrekker øvingslokalet og kjemien som finnes der, mens andre foretrekker å jobbe hver for seg og heller møtes digitalt. Hvordan foregår det kreative i Svartelder?

Maletoth: "Jeg står for all komponering av gitar og bass, mens de andre står for komponeringen av sine egne representative instrumenter."

Doedsadmiral: "Her kommer arbeidsmetoden vår inn igjen, som gjør at det fungerer veldig bra. Vi har alle vår tid til å utfolde vår kreativitet, uten press og tidsstress, og det tror jeg skinner gjennom i låtene våre. De er et resultat av en avslappet og gjennomtenkt kreativ prosess."

Det kan virke som om dere fra starten av hadde bestemt dere for klart definerte roller, eller er det heller slik at enkeltpersoner tar et større ansvar for alt det som følger med det å ha et band, slik som promotering og organisering på diverse områder?

Maletoth: "Vi har hver våre ansvarsområder, men som i alle band er kommunikasjon nøkkelen til å få ting til å gå på skinner."

Doedsadmiral: "Jeg tror, nå ettertid, så har alle falt veldig naturlig inn i sin rolle i bandet, og vi er vel der nå at alle kanskje har landet litt mer."

A2616925762 16

Foreløpig er vel EP-en kun ute digitalt, stemmer ikke det? Hva slags planer har dere for fysiske slipp fremover, og hvor viktig er fysiske produkter kontra digitale for Svartelder?

Maletoth: "Det stemmer! Fysisk format er viktig for oss, men i første rekke var det å få musikken ut til folket som betydde noe. Vi ser etter muligheter til å kunne gi ut EP-en på vinyl eller kanskje en split med et annet band. Vi får se hva slags tilbud som tikker inn."

Les anmeldelse HER

Svartelder@Facebook

To av låtene har norske titler og en er engelsk. Tilfeldig? Vil det fortsette slik? Hvilke stikkord kan trekkes fram for å hinte om den lyriske retningen?

Doedsadmiral: "Nei, det er ikke tilfeldig i det hele tatt. Jeg har alltid syntes at norsk black metal skal være på norsk så vel som engelsk. Jeg synes personlig norsk ofte kan ha en mer dramatisk, brutal måte og skrives på. Det kommer til å fortsette slik, ja. Den lyriske retningen kan tolkes på så mange måter, men den røde tråden er at jeg skriver veldig kryptiske tekster som må leses mange ganger for å forstås. Mye er om en selv som menneske og den negative påvirkningen samfunn og religion har på sjelen, og en selv. Det er mørkt, brutalt, ærlig og rett fra levra. Intet filter."

Hva vil skje med Svartelder resten av 2015 og i løpet av 2016?

Maletoth: "Jeg har akkurat blitt ferdig med komposisjonene til fullengderen vår, og vi jobber nå med tangenter og generell mix. Vi håper på en utgivelsesdato innen 2015, også kanskje det blir noe opptreden utenfor normalen. I 2016 vil vi sette i gang med en ny fullengder og et par andre obskure utgivelser."