Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Svartelder "Pyres"

av steinar selstø

SvartelderSelskap: Dusktone Records

Release: 01.06.16

Etter en digital EP utgitt i fjor er Svartelder albumklare.

Pyres vil ikke revolusjonere noe som helst, men det er sikkert ikke intensjonen heller. Hovedfokuset bør uansett alltid være sterke låter og et stekt album, uavhengig av sjanger og hva slags elementer som vektlegges. Svartelder klarer bare brasene relativt godt, tenkte jeg etter et par gjennomspillinger. Noe ga meg likevel følelsen av at her burde mer tid investeres, hvilket ble gjort, og skiva løftet seg fra ok til et stykke over gjennomsnittet. 

  Svartelder@Facebook

Det hviler en mørk og klam atmosfære over hele verket som er svært så tiltalende. Produksjonen er kraftfull, uvanlig kraftfull til black metal å være. Melodiene står sentralt. Låtene brytes jevnlig opp med rolige passasjer eller med ditto kjappere der den mer klassiske black metalen trer frem. Den grimme vokalen er en tydelig kontrast til musikken. Jeg påminnes til tider en av mine favorittskiver fra 00-tallet, nemlig Shinings 'Halmstad'. Noe av den samme negativiteten og mørket, dette veldig forføreriske og utsøkte mørket, finnes her. 

Kvaliteten på låtene, sammenliknet med nevnte skive, er ikke helt den samme, men sett i det riktige perspektivet, sitt eget og ikke andres, er Pyres en god skive med jevn låtkvalitet og uten egentlige svakheter. Alle sporene funker. Atmosfæren på hele skiva er, som nevnt, upåklagelig. Arrangementene funker veldig godt. Krydringen, som gitarsoloen i Ingen vet jeg var…, løfter låtene betraktelig. Elementet som hindrer en toppkarakter er kvaliteten på melodiene. På sitt beste er de solide, men de fenger og trollbinder i mindre grad enn ønskelig. 

7/10

Tracklist:

  1. Guds Helvete 
  2.  Ingen vet jeg var... 
  3.  Stygian Macrocosmos Pt. I 
  4.  Stygian Macrocosmos Pt. II 
  5.  Realm of Breathing Eyes 
  6.  Devil of the Flesh