Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Tons Of Mork

av yngve

938781 10153903915957674 1051632052 OMork er, for de som ikke vet det, et svartmetalband lokalisert i Halden, og som nettopp ble lansert til årets Tons Of Rock-festival. Jeg ser ikke helt for meg grensehandel og råning kombinert med black metal, men humret godt når jeg så det for meg :). Mork er oldschool, de kjører på med sminke og grimme greier, og for dere som følger sjangeren er kanskje Mork et band dere allerede har omfavnet? Jeg pleier vanligvis ikke å jobbe med svarte greier, men gjør et unntak for Thomas og Mork. Thomas framstår som en grepa kar, som vet hva han vil, og det ser man bare på hvordan bandet har gått fra skanse til skanse siden oppstarten.

Fotograf bandbilde og liveshot: Terje Johansen/Metaworks Photography 

Hvordan føles det å være en del av lineup-en til Tons Of Rock? Kanskje ikke alle vet det, men for Mork er jo dette en lokal festival, så mulig litt spesielt?

Thomas: "Det er veldig fint å bli booket og å være inkludert. Jeg har jo hatt lyst til å spille på Tons Of Rock helt siden før første året, da alt bare var rykter som gikk runden her i byen. Jeg har selvfølgelig vært på festivalen begge de foregående årene, og syns det er utrolig spesielt og deilig å kunne gå hjem til egen seng på slutten av dagen. Jeg har jo campet på festivaler før, og så plutselig skjer det i vår egen hjemby. 

Det er en ære å få spille på festningen vår under Tons Of Rock, og det føles riktig."

Mork@Facebook

Hva tror du gjorde utslaget? Var du på de der de bor? Banket på, plaget de, trøkka skiver ned i postkassa helt til de ga seg?

"Jeg har jo hatt et ønske om å spille der fra starten av, og har prøvd de kanaler jeg vet om. Nå i ettertid føler jeg at timingen er mer riktig etter at Mork har fått spredt både navn og musikk mer enn hvordan ståa var for et par år sia. En ting er at Mork som liveband ikke debuterte før i januar 2015, så det å kaste sammen en line-up for et show på Tons Of Rock i de tidligere åra ville antagelig ikke vært det lureste. I år derimot, har vi sparket igang med flere gigs og fullengder nr. 2, som begge deler har gitt oss gode tilbakemeldinger."

Hvordan ser du for deg et så svart band som Mork passe inn på en festival som jo i utgangspunktet ikke er så ...svart? Tror du det blir mye lokal støtte? Eller tror du det at Mork stiller faktisk kan være en variasjon, et krydder, mellom slagene av de "typiske" innslagene?

"Festivalen er en rock- og metalfestival, og som de fleste i sin sjanger er all slags metal inkludert. Band som Mayhem, Venom, Obliteration og Aura Noir har jo allerede vært innom. Jeg mener Mork passer fint inn på plakaten. Dessuten er Mork's låter varierte og kan nok godtas av enhver metalfan (som er litt open-minded). Men som du også sier er nok et og annet Black Metal innslag et krydder, da det ikke er den sjangeren det er mest av."

Da er vi enige, og sammenlignbart er vel som når et ikke veldig extremt band blir skviset inn på Inferno :) (en festival Mork også blir å finne på.

Hvordan er ståa da? Skiva ser ut til å gjøre det bra, bandet har klart det mange ikke klarer, å stikke seg litt fram og få uttelling på promoteringen. Hva tror du Mork gjør riktig?

"Det første albumet, Isebakke, gjorde det greit og fikk god respons. Den nye plata gjør det enda bedre med enda bedre respons. Dette er jo helt vanvittig deilig. Man vil jo helst stige isteden for å synke.

Mork er ungen min, hobbyen min, livsstilen min og lidenskapen min, og jeg jobber med det hver eneste dag. Brenner man virkelig for en ting, er det bare å gønne på. Networking, promotering og lage musikk som man virkelig liker selv. Jeg lager musikken for meg, først og fremst. At andre faktisk liker den er et pluss."

12832390 892803717499955 5731884087174463288 N

Hvordan er det å være svartmetalband i 2016? Det er jo ikke en sjanger som det kan være lett å hevde seg i. Alle har en mening, noen er tr00, noen modernisert, noen blander, noen har alltid en mening - hvordan har Mork blitt godtatt av miljøet?

"Jeg har operert veldig avsides og ikke hatt noe kontakt med noen miljøer. I Halden er det jo ingen som driver med denne sjangeren, så jeg har puslet for meg selv i grunn.

Når det kommer til de forskjellige grenene av Svartmetall, liker jeg en hel del av de. Alt til sin tid, som døm sier. Men den grenen som treffer meg aller mest og gir meg den spesielle følelsen, er jo gammal norsk nekro black metal. Tidlig Darkthrone og Burzum er helt klart grunnen til Mork's eksistens.

Angående tilbakemeldinger så er jeg veldig overrasket over all den positive responsen jeg har fått. Jeg har iløpet av de siste årene blitt kjent med endel av de gutta som skapte sjangeren i gamledager, og at de har gitt meg deres blessing betyr mye for meg. Ekstra spesielt er det jo å ha Darkthrone på laget. Nocturno Culto har bidratt med vokal på nye skiva, og de begge har uttrykt at de liker musikken.  Jeg er takknemlig for de nye vennene og gode støttespillerne jeg har fått innen Norsk Svartmetall."

Og jeg er jo helt klart ikke midt i smørøyet når det gjelder svartmetallens og dens budskap, som ofte er fokus for mange band, hva er så Morks agenda? Er det mer enn bare musikk? Dere bruker jo imaget for det det er verdt, med sminke og hele greia, dere ser jo ikke ut som noen jeg ville ha møtt i en mørk bakgate

"Mork handler om stemning og atmosfære i musikken. Politikk og annet er ganske uinteressant for meg, og ikke noe jeg prøver å få uttrykt.
Det er selvfølgelig jeg som skriver alt, og mine tekster er dratt ut av hodet mitt, så det er nok noen meninger osv. som blendes inn. Men jeg har ikke noe budskap eller propaganda som jeg vil ha folk til å følge.  Kan man høre på Mork's musikk og komme i en sinnsstemning, og føler atmosfæren, har jeg gjort noe riktig."

Hvordan har tilbakemeldingene vært? Og er det et skille mellom norske og internasjonale? Her hjemme er det jo kanskje et miljø som har en sterkere mening/historikk, og da kanskje vanskeligere å innynde seg hos. Merker du/dere dette?

"Veldig positivt, både hjemme og i utlandet, faktisk. Jeg selger plater verden rundt. Ikke voldsomme tall, selvfølgelig, men det er noen. Det er veldig kult å få bestillinger fra andre land og kjenne på at musikken min faktisk har nådd ut til folk. Musikken jeg har laget i kjellærn, liksom. 

Det jeg syns er bra er at jeg enda ikke har møtt noen som dømmer meg utifra black metal-historikk, men tar musikken min for hva den er. Mork er bare rundt ti år, og jeg har aldri gjort noe kriminelt og/eller uttalt meg om ditt og datt. Det har ikke noe å si sålenge musikken er av god kvalitet. Men det folk antagelig har kicket på er Darkthrone- og Burzum-inspirasjonen og det at det er lo-fi (nekro) produksjon. Jeg selv finner mer magi i nekro enn velprodusert Black Metal."

Og dere har vært på tur med Odden og kompani nylig, det har jeg fått med meg, hvordan var det? og førte dette samarbeidet til ytterligere planer?

"Mork og Order delte scene fire ganger i februar og vil dele samme festivaldag på Inferno i påsken. Det har vært utrolig bra å spille med Order, både for vår egen konserterfaring og det å bli kjent med de gutta. Det er jo skøy å samarbeide med originale medlemmer fra Mayhem, Cadaver osv. Det viste seg også at de to banda har god kjemi og har funnet tonen, så det vil bli flere splitgigs i fremtiden. Order skal nå dykke ned i materialet sitt for å lage en skive, da plukker vi opp tråden mest sannsynlig til høsten."

Og fornøyd med selskapet så langt? Og er ikke det et kanadisk selslap? Hvordan er det å ha en så ugrei avstand om det skulle skje noe? Pluss, tar de seg av enkelte områder, og at dere har egeninnsats i andre? Eller har Hsp hele verden?

"For å være ærlig aner jeg ikke hva de gjør eller har bidratt med. Pr idag føles det som at jeg har gjort all promoteringa selv. Men, dette kan skyldes avstanden og kommunikasjonen, selvfølgelig, at jeg ikke har oversikt over hva som skjer.

Jeg ble kontaktet av dem i 2013 angående debutplata, og godtok da det å faktisk ha et plateselskap alltid har vært drømmen. Det var kult å få tilsendt mine egne skiver i posten og faktisk holde et eksemplar i hendene.

Vi har ingen lange kontrakter osv., så det er alltids muligheter for både oss og dem. Vi har en veldig fin tone, og de virker som bra folk. Det er en Canada-turné i planleggingsfasen nå, så det blir spennende!

Det som er veldig bra er at vi lever i denne internett-alderen. Jeg har min egen hjemmeside med egen webshop, hvor jeg selger alt Mork- merch og musikk. Jeg syns det funker ganske fint. Man kan argumentere med at man er bortgjemt og etc., men vil man finne Mork, finner man Mork ."