Banner Heavymetalno 23september2022 Summermetalfest Update

Urkraft "S/T"

av steinar selstø

Urkraft 20Selskap: Narcoleptica

Release: 28.05.20

Urkraft er et enmannsband styrt av Andreas Wærholm. Mannen har blant annet en fortid i Unspoken. Her er det dog ganske andre toner han sysler med.

Det er et mørkt univers Wærholm har skapt med denne debutskiva. Samtidig, det er ikke et totalt mørke man møter. Det finnes ørsmå glimt av lysere ting. Man dras ikke ned i en bunnløs dysterhet og håpløshet selv om det aller, aller meste av skiva kler den typen adjektiver. Enkelte melodiøse gitarinnslag bidrar til denne kontrasten. Litt bruk av bakgrunnskoring løfter også lytteren ut av mørket en kort, kort stund, uten at det dermed sies at innslaget bidrar til gladstemning. Videre river den groovy innledningen på Fanget i trolldommens skog lytteren ut av mørket for en stakket stund. I det store og hele er likevel Urkraft en skive for mørke og ensomme høstkvelder mer enn lystige lag i sommervarmen.

Urkraft@Faceboo k

Wærholm har lykkes godt med å skape et helhetlig album med flott flyt. Tre korte innslag, først, sist og midt i, er et velkjent trekk, men ikke desto mindre virkningsfullt som stemningsskapende elementer. Orgelet i Intermesso er unektelig mektig, og måten Preludium glir over i kraftfulle Svart Horisont på er strålende. Låtene for øvrig bindes sammen av denne mørke atmosfæren, men alle står trygt plantet på egne bein hva innhold gjelder. Albumet føles aldri repeterende, og bredden i materialet er en styrke. Musikken er rasende og sint når man riffer i klassisk black metal-ånd. Den kan være melodiøs. Storslagen. Disharmonisk. Ja, til og med fengende. Litt bak i lydbildet ligger Wærholms mørke vokal og messer sine betraktninger om livet som en rød tråd hva stemningsskaper gjelder. Litt effekter på vokalen funker som oftest det, så også her.

Produksjonen gjør at detaljene kommer tilstrekkelig godt fram. Samtidig framheves tyngden og trøkket.

Jeg har store problemer med å finne negative trekk annet enn denne udefinerbare x-faktoren som ville betydd en ren innertier. Det er så mye som er bra her, og mengden sterke band og prosjekter som finnes her til lands er vanvittig imponerende. Urkraft tilbyr i tillegg noe som ikke er gjengs her på berget. Sjekk for all del ut om du har sans for mørk og stemningsfull metal. 

8/10

Tracklist:

  1. Preludium
  2. Svart horisont
  3. Den evige kraft
  4. Når jordens porter åpner seg
  5. Intermesso
  6. Kongen befaler
  7. Dekadens
  8. Fanget i trolldommens skog
  9. Nekrolog