Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Vinden blåser fra nord....

av yngve

Northwind Live Fotograf Terje Ottesen (6)

Alle bilder, fotograf: Terje Ottesen

Hvorfor tråkke rundt med gamle band som ikke leverer når man kan dra til Vestfold og få velsmakende hardrock med feit 70-tallsånd? Ikke vet jeg, men jeg vet at ofte er bra band lett å overse bare fordi de er ukjente. Rare greier. Northwind har levert et nytt og bra album, da var det naturlig å sjekke innom for å få en oppdatering. Lars er den som henger med i svingene.

Les anmeldelsen av sisteskiva HER.

Det begynner å bli en tid siden dere var innom Heavymetal.no, hva har skjedd med bandet siden sist? I…2019?

"Nei, hva har egentlig skjedd...? Vi hadde jo en del konserter i 2019, og vi avsluttet året med å spille inn en omarrangert heavyversjon av Kråkevisa. Den skulle egentlig brukes i en reklamefilm, men den ble nok kanskje litt vel heavy for produsenten. Så vi filmet en svart/hvitt-video til Kråkevisa i skogen og posta den på Facebook, og tror du ikke den rundet 65000 visninger bare i løpet av noen dager! Så kom Coronaen, og alt stoppet opp. Når samfunnet åpnet delvis igjen høsten 2020, rakk vi akkurat å gjennomføre en knallkonsert, en split-gig med Corna, før alt stengte igjen.

I 2021 brukte vi tiden på komponering med et sterkt ønske om å endelig få produsert et nytt album. Innspillingen begynte på høsten, og fortsatte stegvis utover vinteren før det endelig var ferdig på vårparten. That sums it up, really!"

Northwind@Facebook

Det er et bedre produkt på lydsiden, hva har dere gjort, om noe, i denne avdelingen? Det låter varmere, veldig bra nivåer.

"Takk for det! Vi er så heldige å ha en veldig dyktig og engasjert lydtekniker i Robert Hauge i Badabing Studio i Horten, han lagde et godt utgangspunkt etter sånn som han vet av erfaring at vi vil ha det, og etterpå brukte vi tid i studio for å justere inn det siste på lydbildet. Vi er fornøyde, og føler at det er et skritt videre i forhold til det forrige albumet! Robert er også en viktig person for bandet, han er også med som lydtekniker på alle konsertene våre."

Northwind Live Fotograf Terje Ottesen (1)

Musikken har ikke endret seg så mye, fra slik jeg husker debuten, men det er noe som kanskje har blitt hardere i kantene, og noe som er mer fokusert stilmessig. Tanker?

"Det er helt riktig at uttrykket har spisset seg litt, den første skiva var jo komponert over en 6-årsperiode med både skiftende besetning og til dels stil, mens dette albumet gjenspeiler mer hvor vi står i dag. Vi beveger oss nok i retning av litt mer progressivt."

Er lineup-en den samme? Jeg kjenner jo et par ansikter, men det var jo dessverre ikke anvisninger i bookleten :).

"Står på side 5, til høyre for bildet av meg.. Joda, samme lineup som sist, bare stayere hele gjengen:

  • Niclas T. Winther Vokal
  • Mona S. Svendsen Vokal
  • Hjaran Berge Trommer
  • Nicky Georgiev Keyboard
  • Kai T. Brekke Bass
  • Lars J. Svendsen Gitar."

Og spillejobber i pandemien, aktivitet i pandemien, har det vært helt greit å være Northwind? Jeg mener at bandet ikke har gjort for mye ut av seg i denne perioden?

"Vi må jo bare innrømme at for et band så blir det litt kaos i sånne tider. Men vi fikk snudd kaoset til skaperglede etter hvert,  og nytt album tross mange skjær i sjøen, og det er vi veldig fornøyde med!"

Niklas er en veldig bra vokalist, som jeg naturligvis husker best fra tiden i metallens verden; Arch Nemesis og Eon. Det må da være en fryd å ha en så tilrettelagt stemme? Han har jo en knallbra 70-tallsfeel, styrke og variasjon. 

"Niclas er jo selvsagt en uvurderlig ressurs for bandet! Han er allsidig, stemmeprakt og teknikk er udiskutabel, samspillet med Mona funker veldig bra, han skriver noen herlige tekster, og en god og trivelig venn er han også!"

Og Mona, en flott kontrast og stemme i bandet, gjør det å ha to vokalister slik det lettere for dere? Og hvordan velger dere hvem som gjør hva? 

"Mona har blitt en stor del av bandets identitet, hun har en sjelfull stemme med en herlig og særegen klang, og harmoniene mellom henne og Niclas er vel det som definerer bandet mer enn noe annet. Mona har bakgrunn som jazzsangerinne mens Niclas er rockevokalist, og arbeidsfordelingen blir deretter. Mona gjør koring, harmonier og de rolige partiene hun selv ønsker, mens Niclas er rockestjerne. Mona har også kommet veldig sterkt inn på den kreative siden på dette albumet, hun har bl.a. komponert Beyond The End, den hardeste låta vi noen gang har gjort, og er co-writer på flere av de andre låtene på skiva."

Northwind Live Fotograf Terje Ottesen (3)Det jeg likte var at bassen har fått så bra plass, som på jamminga på 'Signs'. Den er jo nesten høyest, haha. Men veldig kult!

"Ja, vi fikk litt hjelp av Geddy Lee fra Rush, og plutselig hadde vi en distinkt og klar basslyd som trengte godt gjennom i miksen uten å jukse. Vi bruker den samme setupen live, både Kai og vi andre er veldig fornøyde med det!"

Hva er så planen for dette albumet? Gi det ut, sende litt rundt, spille noen gigs og se mot neste? Eller er dere rett i trynet på å tømme dette albumet for potensiale? Utnytte det maks? Sist jeg snakket med dere var dere jo realister, har det endret seg?

"Vi er alltid realister og tar alt som det kommer! Med egenprodusert materiale er det nok bedre å sikte mot få, men minneverdige gigs enn å spille seg tom på de lokale pubene. Og vi er selvfølgelig allerede i gang med å komponere låter til neste album!"

Det er jo et album som er mye bedre enn myyye som kommer fra selskaper der ute, har det vært interesse fra noen? Eller vice versa, er dere interessert i selskapene?  

"Takk for det Yngve, hyggelig å høre! Når det gjelder vår genre har vi ingen illusjoner, og vi trives veldig godt med å ha full kontroll med alt. Men vi er jo høflige mennesker, så hvis noen vil snakke."

Jeg klaget min nød sist på at det var vanskelig å lese tekstene, og jammen er det det denne gangen også, haha. Musikken dere spiller appellerer vel i stor grad til folk som ikke har små fonter med vanskelig bakgrunn som preferanser ;).

"Hva mener du..?!? Hehe, neida, godt sagt! Og du setter fingeren på et uunngåelig problem med CD'er. Vi har lange låter, lange tekster, og for å få plass i bookleten så må fonten faktisk være så liten. Tips: Ta bilde med mobilen og zoom inn! Ellers ligger tekstene på Encyclopedia Metallum, og vi legger også ut tekster på hjemmesiden . Og når våre planer om en vinylutgivelse blir realisert, kan vi love deg større fonter!"

Coveret var tøft, er en Emil som har tatt det. Er det som det ser ut som, En fyr på et fjell med lommelykt under nordlyset? 

"Emil Halvorsrud er en fantastisk talentfull naturfotograf, nevøen til en god venn og musikerkollega fra Åros, og historien bak fotografiet er følgende: Folketroen i nord sier at du ikke skal lyse mot nordlyset, for da kommer det og tar deg. Emil ville prøve dette i praksis og dokumentere dramaet, og siden har ingen sett ham.

Neida, han lever fortsatt i beste velgående!"

Northwind 22

Det er fryktelig kult å høre så drivende hardrock med tyngde i 2022, i mengden digitale og ihjelproduserte utgivelser. Som den skiva med brunost man MÅ ha, og setter stor pris på imot slutten av julefeiringen for eksempel. Kudos for feit skive!!! Har dere fått mye feedback på den så langt?

"Sånt blir vi veldig glade for å høre, Yngve! Vi har fått veldig mye positiv feedback på låtmaterialet og på produksjonen generelt fra venner, fans, musikerkollegaer og publikum. Når det gjelder anmeldelser er det fortsatt litt early days, for postvesenet er ikke hva det engang var. Vi trodde vi var tidlig ute, men når en CD kan bruke 3(!) uker på veien fra Norge til Slovenia, må en jo bare lure på hvor lang tid de bruker til USA, Australia etc. Men vi har allerede fått mange henvendelser fra magasiner som ønsker å skrive om albumet vårt, og en fantastisk review fra Japan, noe som føltes veldig bra, for du vet, det er jo alltid en fare for at man hører seg litt blind på egne låter, så det er godt å få bekreftet at musikkteft og intuisjon fortsatt funker!"

Tusen takk for at dere også denne gangen vil henge her på Hmno, det setter man stor pris på. Har dere linker, til merch og musikk, eller andre ting dere vil utbasunere, her er et kanonkledelig sted å fyre av:

"Takk for det, Heavymetal.no er en superviktig arena i vår bransje, may you live forever!!! Nyheter, CD'er, bilder, smakebiter, merch etc., finner du på hjemmesiden . Rock on!"

Northwind Live Fotograf Terje Ottesen (5)

Northwind Live Fotograf Terje Ottesen (4)