You Suffer - extremt og melodisk

av yngve

På Sørlandet dukket det for en tid tilbake opp et nytt extremmetalband, med medlemmer fra blant annet Blood Red Throne, Son Of A Shotgun. Ep-en som kom for en måneds tid siden, selvtitulert og fire spor, ble godt tatt imot. Jeg tok en prat med gitarist Morten, og håper jo dere som leser tar dere tid til å sjekke ut bandet.

Bilde, fotograf: Ukjent

You Suffer 19 Band

You Suffer, det var da voldsomt? 😊 Hvorfor ble akkurat dette navnet valgt?

"He-he, det skal være litt voldsomt. Jeg tror de fleste av oss har et forhold til lidelse, det er noe man støter på i løpet av livet om man vil eller ei. Musikk og kreativitet er et genialt verktøy for å få ut mye grums, så jeg syntes det var et passende navn til dette prosjektet og sounden/tematikken vi ønsket. At det er en liten homage til en viss Napalm Death-låt også, skal du heller ikke se bort i fra."

Hvordan og når startet det hele?

"Jeg og Kristoffer (les et intervju med trommeslager Kristoffer HER har kjent hverandre i noen år nå og har lenge snakket om å starte band. Når det ble pause på ubestemt tid i From Below og The Dark Nebula, bestemte vi oss for å gjøre alvor av planene. Vi fikk Stian med på bass og senest Jonas på vokal. Låtene har vi jobbet med i halvannet år, men vi har ikke vært fulltallige med vokalist i mer enn et halvt, sånn ca."

You Suffer@Facebook (tidvis stemmer jo det :))

Og av de fire medlemmene er det vel deg jeg kjenner minst til, hva er din story Morten?

"Jeg begynte i 15-16 års alderen, som gitarist i et band kaldt Black Blood World, som spilte en crossover av hardcore og thrash. Vi rakk én ordentlig utgivelse og ca. 40 konserter i inn- og utland fra 2007, før vi gav oss i 2010. Jeg har hatt andre prosjekter etter det som jeg ikke tør å nevne her, men jeg spilte i From Below i noen år, som rakk en utgivelse i 2014 og en i 2017 før vi bestemte oss for å legge det på is."

Og de tre andre har jo satt spor etter seg i forskjellige band, hvordan er prioriteringen i forhold til You Suffer? Er det bare nok et band, er det et prosjekt, eller er det det bandet alle fire ser på som sitt eget? Om det MÅ velges en gang?

"Jeg tror alle ser på dette som et fullverdig band og noe vi er med på i like stor grad. Stian er mye ute med Blood Red Throne og Kristoffer med både Arvas og Son Of A Shotgun, men det kommer konserter med oss. Det handler bare om å time det litt. Jeg har gitt uttrykk for at de andre må kjøre på det de kan med andre band, de er tross alt unge og ivrige."

Musikken er extrem, men allikevel er det noe som skiller der fra mengden. Hva er denne/disse faktorene(e) synes du/dere? Jeg synes blandingen ar litt annerledes, en hårfin balanse mellom død, svart og thrash.

You Suffer 19

"Musikken er som du sier en blanding av mye forskjellig. Det er ikke noe vi har gjort bevisst, men etterhvert som låtskrivingen utfoldet seg fant man elementer av forskjellige sjangere vi liker som passet godt sammen. Resultatet er ekstremt, men det gjemmer seg noe melodisk i det også. Sånn er det når man er glad i både gammel svensk og moderne amerikansk. Noen kaller det dødsmetall, noen deathcore. Vi er ikke så veldig opptatt av å plassere det for å være ærlig. Soundmessig låter det ikke overprodusert eller overtrigget som mange band i samme sjanger og det tror jeg gjør utrykket enda hissigere."

Hvor ble det hele spilt inn? Og av hvem?

"Trommer spilte vi inn hos Thomas Wang i Urban Sound Studios i Oslo, fantastisk plass som kan anbefales på det sterkeste. Gitar og bass hjemme hos meg. Vokal hos Kevin Klausen (som også mixet og mastret Ep'en) i hjemmestudioet hans i Mandal."

Dette er bare starten, har dere noen slagplan for framtiden? Man vet jo aldri hvordan et band utvikler seg eller om det eksistere om en tid, mye avhenger jo av både ambisjoner og planlegging.

"Ambisjonene våre er stort sett å fortsette å lage låter og spille konserter når ting faller på plass. Jeg håper vi kan bli et knakanes bra liveband og det tror jeg vi kan få til i årene fremover."

Hvem lager musikken? Og hvordan kommer låtene på plass? Er det type ferdig låt på øving fra en, og så legger alle på sitt? Eller jobber dere fram sammen?

"Litt av utfordringen vår er at vi bor i fire forskjellige byer, så mye av kommunikasjonen og låtskrivingen foregår over nett. Jeg har hatt kladder og ideer jeg har sendt over som vi har spilt på sammen i Kristiansand (Samsen), ellers har jeg oppfordret alle til å gjøre sin egen greie under innspillingen. Dynamikken i låtene blir mye bedre når alle kan sette sitt preg på ting."

Tekster, der de viktige, et nødvendig onde, og hva slags tematikk har dere i lyrikken?

"Jeg setter i hvert fall pris på en god tekst. Jonas skriver bra, og selv om det er vanskelig å skrive på norsk uten å bevege seg inn i cheese-land, syntes jeg han nailet det. Tekstene er åpne for egen tolkning, men jeg personlig føler at tekstene handler om det å kunne se sine egne demoner i øyene. De er mørke og selvgranskende, men og om hvor apatiske vi kan være ovenfor større problemer på verdensbasis."

Den musikalske grunnmuren til You Suffer, hvor henter dere inspirasjon? Hvilke band føler dere har gjort at akkurat denne miksen ble resultatet?

"Vi er generelt glad i mye forskjellig, fra teknisk dødsmetall til dronete sludge, men personlig er jeg oppvokst med Entombed, Pantera, At The Gates, Dark Funeral samt nyere amerikanske band inspirert av Gothenburg og melodeath som Black Dahlia Murder."

Har dere allerede begynt å se fram mot neste utgivelse? Eller føler dere dere fram og lodder stemningen litt med denne ep-en?

"Det jobbes med noen ideer, vi er såpass fornøyde med denne utgivelsen at det ville vært dumt om dette ble den siste."

Etter at det digitale inntoget har kommet, og mengden band har eksplodert, er det jo en jungel å skulle finne ut hvor man må shippe filer. Promotering, det gjør dere selv vil jeg tro? Hvor bredt og stort tenker dere?

"Vi promoterer EP'en på egenhånd, noe som egentlig er fint. Man sender femti mail og får kanskje svar på tre, men plutselig bærer det frukter. Sånn som dette intervjuet for eksempel, kudos til dere!"

Da er det bare å fore meg med oppdateringer, så skal jeg gjør mitt til at You Suffer kommer ut til et publikum. Har dere noen linker, merchsalg, oppfordringer etc? Her er stedet å legge igjen slikt:

"Takk Yngve. Den selvtitulerte EP'en vår er altså ute nå og kan sjekkes ut på Spotify, Urørt eller Soundcloud ."

Om man vil sjekke inn en mail til bandet, bruk DENNE ADRESSEN .