Urkraft «Lyset Skinner …»

Full tittel: «Lyset Skinner Som Best I Mørket»

Selskap: Polypus

Release: 05.05.23

Andreskiva fra enmannsbandet Urkraft er virkelig en perle!

Urkraft@Facebook

Tittellåta åpner rolig, som en intro det første minuttet, før monoton black metal tar over. 

Atmosfærisk er stikkordet. Lukk øynene, steng verden ute og la musikken føre deg dit den måtte ønske … De knappe 10 minuttene låta varer er aldri kjedelige. Et par tydelige temaskifter bidrar i så måte, men det er først og fremst den herlige atmosfæren som gjør låta vital. Lista for resten av albumet legges høyt, men
Urkraft
river på imponerende vis aldri selv
om man riktignok subber borti ved en anledning.

Atmosfærisk er for øvrig stikkordet for skiva som helhet. Hint av tidlig 90-tall dukker definitivt opp, blant annet riktig så gammel Emperor her og der. Samtidig har skiva personlighet. Dette føles aldri som en blåkopi av noe slik det finnes flust med blåkopier av Darkthrone.

Melodifokus og monotoni, keyboard i bakgrunnen som gir musikken flere lag og variert vokalbruk er vesentlige elementer. Og selvsagt en produksjon som bidrar til den flotte atmosfæren.

Trollbundet er lenge en kjapp og klassisk black metal-låt, men den roes betraktelig ned og avsluttes som sådan. Kald som pokker er den i de kjappe partiene. Helt naturlig glir man over i Vindafjord. Denne er et kort og stillegående intermezzo, nok et velprøvd trekk, men det funker. Ikke minst fordi den rolige gitarintroen på den melodiøse instrumentalperlen Nattevandreren blir desto mer effektfull. En sørgmodig låt, men samtidig er stemningen oppløftende.

Riket, som i perioder er langt mer riffbasert enn melodisk, er et lite steg ned. Kakofoni, nok et intermezzo, denne gangen med misvisende navn, bygger opp stemninga til den solide avslutninga. Veien alle må ta er omtrent et kvarter lang og avsluttes med ulike, flere minutter lange repetitive instrumentalpartier som er elegant bundet sammen og der små detaljer skaper litt variasjon i all monotonien.

Alle som liker melodi og stemning, og som ikke lar seg skremme av litt black metal og røff vokal, bør sjekke ut denne skiva.

8/10

Tracklist:

  1. Lyset skinner best i mørket
  2. Trollbundet
  3. Vindafjord
  4.  Nattevandreren
  5. Riket
  6. Kakofoni
  7. Veien alle må ta