Black Night & Heavy Night 2024

I Kopervik er det ikke bare Karmøygeddon som opptar ildsjelene, jeg fikk en prat med Leif, en av de som både jobber med Karmøygeddon og Black Night & Heavy Night. Denne festivalen vi tar for oss nå, som skjer i september, 20. og 21. for å være nøyaktig, er i en myyye mindre skala enn moderfestivalen Karmøygeddon, men nisjer er bra, og man får da gjerne mer fokus på mindre og kvalitetssikrede band i mindre kår.

Hvorvidt det heter Black Night & Heavy Night, Black Nights & Heavy Nights, eller som Leif skriver under her, Heavy & Black Nights, vet jeg ikke, men man skal ikke være tvil om at det dreier seg om to kvelder der disse to sjangrene, med undergrunnen litt i fokus, får boltre seg på Ovenpaa i Kopervik.

Først, hvem og når:

Black Night, fredag 20. september

  • 23.45 Dold Vorde Ens Navn
  • 22.25 Jordsjuk
  • 21.05 Iskald
  • 19.45 Celestial Scourge
  • 18.35 Ruun
  • 17.30 Nattmann
  • 17.00 Dørene åpner

Heavy Night, lørdag 20. september:

  • 23.55 Enforcer
  • 22.35 Shakma
  • 21.15 Century
  • 19.55 Dunbarrow
  • 18.45 Inculter
  • 17.25 Magick Touch
  • 17.00 Dørene åpner 

Arrangementet på Facebook

Så Leif, da var det igjen klart for denne nisjefestivalen, får dere ikke nok arrangering og arbeid med Karmøygeddon? 🙂

Leif Neverdahl: «Karmøygeddon er arrangering, arbeid og litt kos, Heavy & Black Nights er bare kos, blir ikke lei av slikt. Band, publikum og vi  koser seg i lag med fokus på musikken, stemningen er helt unik, rene slektstreffet,  må oppleves :).

«…her er det metal som gjelder, enkelt og greit.»

Leif Neverdahl

Årets festival er ikke langt unna, hva er spesielt med 2024-versjonen? Som gjør at de som var der i fjor bør komme nå, og de som ikke har vært der bør kjenne sin besøkelsestid?

«Vi føler vi har et meget bra opplegg som fungerer, så opplegget i år blir likt som opplegget i fjor, det eneste vi bytter på er selvsagt den musikalske menyen. Så ikke noe spesielt, ingen foredrag eller kunstutstilling; her er det metal som gjelder, enkelt og greit. De som var på plass i fjor vet hva de får, og jeg tror nok flere av de kommer tilbake, om musikken passer da selvsagt, og livet ikke kommer i veien. Å få nye medlemmer i familien vår er det beste vi vet, derfor anbefaler vi jo selvsagt alle som ikke har vært hos oss å ta turen, uten å mase for mye, man kjenner jo alt til tidsklemma selv.»

Celestial Scourge, fotograf: Sein Frydnes

En liten festival, men samtidig, det er tolv band som skal på scenen, men dere er såpass rutinert på dette i forhold til gjennomføring og lokasjon at man egentlig ikke trenger å stresse så mye? Eller er det mye jobb selv med kompetansen og kjennskap til lokalmiljøet og scenen på Ovenpaa?

«Tolv band fordelt på to dager er i vår verden ganske så rolig, vi har med rutinerte folk i alle ledd, så dette er ikke stress i det hele tatt. Samtidig tar vi selvsagt alvorlig på oppgaven, men har litt mer tid til den gode samtalen sammen med likesinnede.»

For de som ikke har vært der før, hvordan finner man Ovenpaa?

«Ovenpaa ligger midt i hjertet av Kopervik sentrum, her er det små forhold, dermed enkelt og greit å finne frem. Overnatting er vel den største utfordringen vi har, da det kun er et hotell på Karmøy, men Haugesund er heldigvis bare 20 minutter unna, og der er det plenty med plass. AirBnb er også et godt alternativ.»

Banda, hvor engasjert har du vært i å booke disse? Har dere en kvote hver, der du får i oppdrag å booke noen?

«Det er stort sett Johnny (Angelund, festivalgeneral på Karmøygeddon – Yj) og jeg som booker til festivalene, med gode innspill og forslag fra styre og stell. Vi bor bare en liten rusletur fra hverandre, dermed har vi god anledning til bookingmøter når det måtte passe.

Vi får en del henvendelser fra band og publikum med forslag, samtidig som vi følger sånn passe greit med selv. Vi lager som regel et utkast med en haug med band som kan være aktuelle, og blir deretter enige om hvem som sjekker med hvem. Johnny tar nok den største delen, naturlig nok, han kjenner jo omtrent  alle på jordkloden som er involvert i heavy metal.»

«Johnny tar nok den største delen, naturlig nok, han kjenner jo omtrent  alle på jordkloden som er involvert i heavy metal.»

Leif Neverdahl

Og hvor farget er bookingen av din egen smak? Er det favoritter her som du ikke har sett, vil se nok en gang etc?

«Heavy & Black Nights er helt klart farget av Johnny og min sin personlige smak. På Karmøygeddon tenker vi mer helhet, og at det skal være noe for alle, her tenker vi mest på oss selv he-he.

Favoritter; Shakma kunne jeg sett hver helg, Century får meg til å bli 15 år igjen, Enforcer, fantastisk heavy metal, Dold Vorde Eders Navn, for et band, helt magisk, i mangel på bedre ord.. Og ja, Iskald, som kommer langveisfra, lokale Nattman fra Stavanger, Jordsjuk, med fine og kjente fjes, Dunbarrow, Magic Touch, Ruun, Celestial Scourge og Inculter, vi gleder oss!»

Enforcer, fotograf: Jørgen Freim

Kampen om publikum er større nå enn på lenge, festivaler selger ut, folk kjøper billetter lenge før, samtidig som mindre arrangementer sliter. Hvor er dere her? Har det skjedd en endring føler du? Min magefølelse sier at festivaler er greia, folk vil ha maks for pengene, møte flest mulig folk, mange ser på det å gå på gig som så mye mer enn bare band.

«Vi føler oss veldig privilegerte som har et så dedikert og trofast publikum som vi har her på Haugalandet.  Karmøygeddon, der har jeg ikke ord, selger ut tidligere og tidligere for hvert år som går. Når det gjelder Heavy & Black Nights går den som regel litt tregere, folk sitter nok litt mer på gjerdet her, og så kommer det seg mer på slutten. Vi vil jo helst at folk kjøper billett så tidlig som mulig, men har samtidig ingen problem med å forstå at det ikke alltid passer helt.

At festivaler er greia har du nok litt rett i, det skal jo prioriteres i en travel hverdag.»

Forventer dere mange utenbysbesøk? Eller er Black and Heavy Nights litt lokalt og omegn?

«Det blir naturligvis mest folk fra Haugalandet, Stavanger og Bergen, men metalheads med god greie på musikk pleier å finne frem til oss, samme hvor de kommer fra.»

De som ikke har kjøpt billett, hva sier du til de for å overbevise de? Hva kan dere lokke med, friste med, og som gjør at Kopervik er stedet, både under dette arrangementet og Karmøygeddon?

«Ta en prat med noen du kjenner som har vært på Karmøygeddon eller Heavy & Black Nights, gjestene våre er nemlig våre beste ambassadører. Metalfamilien her på Haugalandet er stor, men vi har alltid plass til nye fjes. Og istedenfor å lokke vil jeg heller garantere musikalske opplevelser som gir gåsehud, god stemning, felleskap,  pusterom og hjerterom.»