Tons Of Rock 2025, showet er i gang

Festivalen slapp nylig sine ti første artister, der spennvidden tøyde seg fra poppunk til svartmetal. Det må sies å være sprekt. Neste år er det altså atter en gang klart for Tons Of Rock, der vi ser at det er vår sjanger, våre sjangre, som klarer bragden å skape Norges største festival. Metal, hardrock og rock i skjønn forening, på tvers av generasjoner og hvor det vel er et nært problemfritt publikum som kun vil kose seg og nyte musikk og sosialt samvær. Jeg tok en prat med Jarle nå etter dette første slippet.

Takk til pressesjef Lars til gjennomføringen av intervjuet.

Den nye høstfølelsen

Sånn Jarle, da har man allerede kommet med ti artister, hvor deilig er det ikke å komme inn i den rutinen? Tiden før har vel gått til avtaler, forhandlinger, kontrakter etc., så å kunne begynne å slippe må jo være herlig!

«Det er så deilig» sier han, «…den ekte høstfølelsen. I 2015 satt jeg på en stol i Sogndal og klargjorde slippet av Black Sabbath sin siste konsert i Norge på Tons of Rock. Siden den gang har det blitt lite ferietid på høsten. Nå dreier alt seg om å få på plass artister og få dem ut til folket. At vi så tidlig kan slippe så mange og så store artister er helt rått.»

Størrelsen teller … ?

Tror du Tons of Rock klarer å overgå Metallicabomba i år? Det var jo insane booking år med amerikanerne, og man tenker, «…hvor mye større KAN man booke»? For det handler jo mye om headlinere om man skal trøkke 40 000 folk sammen hver dag. 

«Vi har aldri som mål om å bli mye større» poengterer han. «Vi har som mål å bygge best mulig festival, og så vil dyktighet og tilfeldighet avgjøre hvor eksplosivt hvert år blir med headlinere. 2024 var total innertier, og at vi nå kan følge opp med ett av verdens største band Green Day, det er enormt» legger han til, og uavhengig av hva man mener om bandet, man lefler med de store her.

Green Day, fotograf: Ukjent

«Festivalen selger bra fordi folk har gode opplevelser og kommer tilbake, og at vi leverer et sterkt og variert utvalg av band.»

Jarle@Tons of Rock

Billettsalg

Early Bird solgte kjapt unna, det er nok ikke direkte lett å skaffe overnatting i Oslo og omegn den helga det skjer, campbillettene har blitt et fenomen, og som flyr ut… er det behagelig å ha det slik? At man vet at festivalen selger bra litt basert på folkefesten? 

«Festivalen selger bra fordi folk har gode opplevelser og kommer tilbake, og at vi leverer et sterkt og variert utvalg av band. Det er absolutt en folkefest, og jeg synes det er litt sprøtt at en rock-/metalfestival er Norges største musikalske folkefest. Det betyr vel at det er fryktelig mange flere som er glad i slik musikk enn noen kanskje tror?»

Absolutt, og samtidig tror jeg festivalen trekker folk som ikke vanligvis går på slike arrangementer, de som trekkes mot at det skjer noe, en happening.

Blir det debatt?

Nå skal ikke jeg avsløre bandslippene dine, men jeg plukket opp et rykte om at Black Debbath skal spille igjen :). Hvor lenge vil de få lov å spre sin merkverdige hardrock? 

«Jeg kan si mye om mye, men på slike viktige tunge saker har du nok forståelse jeg må flagge ingen kommentar. Det vil komme informasjon om dette på et senere tidspunkt.»

Politikersvar der altså, hehe, men vi får se. Jeg har mine mistanker.

Brukerundersøkelser og utvikling

I fjor var det jo ellevilt med folk, men også en mye bedre logistikk enn året før, så man lærer noe hele tiden. Hva er det dere jobber spesifikt med til neste år, som tilbakemeldinger kanskje har belyst? 

Jarle bekrefter min betraktning at selve gjennomføringen gikk meget bra, «…meget bra på mange områder, til tross for en enorm publikumsøkning. Vår brukerundersøkelse, som er stor og omfattende, viser at publikum er svært fornøyde, men det er alltid rom for forbedring.

I perioden august-november jobber vi intenst med å se på tilbakemeldinger, nye ideer, snakke med leverandører, og ikke minst ha møter med andre festivaler og arrangører. Summen av disse prosessene blir justeringer og forsøk på forbedringer kommende år. Vi lytter veldig til vår brukerundersøkelse og plukke opp ting som blir sagt av publikum, leverandører, band etc… Så folk er i aller høyeste grad med å utforme hvordan festivalen blir.»

Favoritter så langt

Hva tenker du selv er de sterkeste banda for DEG av slippet som kom nå den 2. oktober?

«Personlig gleder jeg meg enormt til å se Old Man´s Child igjen. Et fantastisk band som jeg har lyttet mye på, og som er over 25 år siden jeg så live sist. Green Day blir utrolig fett å se på sletta, og jeg er veldig nysgjerrig på å se Lorna Shore live.»

Jeg må si at nysgjerrigheten på Lorna, hypen, og når man ser hvor mange som nevner dette som et sterkt kort på plakaten, er der. Om det ikke krasjer med noe annet, vil jeg prøve å få sett dette jeg også.

Lineupen pr. nå ser slik ut:

  • Alestorm
  • Electric Callboy
  • Emperor
  • Green Day
  • Jinjer
  • Kim Dracula 
  • Lorna Shore
  • Old Man`S Child
  • Powerwolf
  • The Good, The Bad & The Zugly
Lorna Shore, fotograf: Mike Elliott

Og hva tror du er det folk vil bli mest overrasket over? For det er for mange noe ukjent her. 

«Kim Dracula. Det er helt vilt. Så deilig å se nye artister dundre inn og riste løs i etablerte og satte regler. Låter, video og personlighet som virkelig sparker inn nye dører.»

Grasrota

Heavymetal.no er jo en aktør som forfekter mindre artister, prøver å løfte fram de som er på vei opp og fram, spesielt innen vår nasjonale bandjungel. Så. er det lov å håpe på flere mindre band? Små band er ofte like bra og leverer noen ganger bedre enn de store, det er min leveregel når det gjelder livekonserter ;). 

«Absolutt, jeg synes det er ganske stort spenn i størrelsen på band vi har, men vi håper å utforme området slik at vi kan få til et opplegg der flere enda mindre band får bli med på festen. Utrolig mye spennende band vi ønsker å ha med.»

«Det er på Ekeberg vi vil bli, en perfekt arena så sentralt i landets hovedstad er unikt.»

Jarle@Tons of Rock

Ekeberg

Så til min lille kommentar som lå i nyheten når Green Day ble sluppet: «Skal man vokse mer må man bort derfra, om det en gang skjer får vi avvente å se.» Er dere ferdig med å vokse, at Ekeberg vil være der dere blir? Eller fristes det om man finner et sted som tar flere folk og i tillegg er bedre/like bra med tanke på logistikken?

«Det er på Ekeberg vi vil bli, en perfekt arena så sentralt i landets hovedstad er unikt. Vi har snakket mye med internasjonal presse i år, og den gjengse tilbakemeldingen er at området er enormt  bra for festival; sentralt, vakkert og en helt egen stemning (de sammenligner gjerne med egne festivaler på store jorder, lagerplasser langt fra infrastruktur).  Dette blir også trukket frem av artister og internasjonale gjester.

I år var vi så heldig å ha sjefen for Wackenfestivalen på plass, og han var over seg av begeistring over festivalområdet. Det samme var tilbakemeldingen fra både crewet og bandmedlemmene i Metallica. Vi har det strålende på Ekebergsletta» proklamerer festivalgeneralen stolt, og legger til at «…I 2024 var vi så mange som det går an å være på festivalområdet. Om vi i årene fremover kan ligge på et jevnt høyt nivå slik vi har gjort de siste årene, er vi svært glade for det. Kjernen er der, så vil headlinere trekke noe opp og ned mellom de ulike årene, og arenaen vil kunne tilpasses dette.»

Fotograf: Jørgen Feim

Avslutningsvis gjetter jeg på at du og de andre sitter og følger med på billettsalget live, hehe, med plingfest og gode svetteperler på panna, stemmer det? Og  lykke til framover, det er en stor jobb å presentere en festival slik, å fordele, holde trykket oppe, og gjøre folk happy. Vi holde kontakten framover, så formidler jeg bare til mine lesere alt som skjer. 

«Tusen takk Yngve. Det er morsomme, spennende og intense uker nå. Vi tar aldri noe for gitt, men har klokketro på det vi driver med. Vi har en fantastisk gjeng som jobber sammen om dette året rundt og det er rett og slette gøy og drive med det vi driver med.»

Billettsalget starter i morgen fredag 4. oktober, da er allerede earlybird og forhåndssalg til de som følger festivalens nyhetsbrev over, og kampen om campingbillettene begynner. Lykke til! Sjekk DENNE linken for info på alt slikt.

Jinjer, fotograf: Jørgen Freim