Omegashift live in Kristiansand

Fotograf: Sven Rothe

Arrangementet på Facebook

Førstkommende lørdag er det gig med Omegashift, som sammen med In Vain og Tatt Av Dage skal underholde fra scenen på Kick. Dette er intervju/artikkel to på banda som pryder plakaten.

Omegashift@Facebook

Du kan lese intervjuet med Johnar og In Vain i forbindelse med konserten HER.

Til lørdag er det duket for Omegashifts andre gig ever, og selv om medlemmene har stått på en scene eller to før, er det for noen en god tid siden det var vanlig å svette og slite scenegulv. Siden jeg jo er med i bandet, og er den som havner med å gjøre intervjuer uansett, falt valget på å sjekke litt rundt med de andre fire hva man kan forvente og hvorfor de mener DU skal komme og se oss live på Kick Scene (Yngve).

Vokalist Jorunn, som er roookien når det gjelder metal, og egentlig ikke hadde så mye erfaring med fuzz, tunge tak og svette menn, oppsummerer hva jeg selv føler innenfor konserten. «Jeg både gleder meg og gruer meg. Jeg gleder meg til å se blide fjes i publikum og til å være midt i settet, for da slipper nervene.» Gitarist og tekstforfatter Bjørnar, som mange ser deler mitt etternavn, storebror, vipper over i å synes det er mest stas med gig. «Ja, jeg gleder meg…mest. Det er spennende å presentere musikken og låtene for folk, så det kiler litt sånn snedig i magen.» Vår flotte bassist Tor Eivind er mer ordknapp, men er nok den som er gallionsfigur for det mest positive blant medlemsmassen, og svarer slik på om han gleder seg: «Ja, sykt!»

Men hva tror den enkelte at Omegashift tilfører denne kvelden på Kick? Jorunn har skjønt at hun er ansvarlig for the female touch. «Vi serverer en god blanding av tunge riff og svevende vokal som jeg tror vi skiller oss ut med denne kvelden. I tillegg så har vi jo litt female touch. Ja, det er vel meg som er the female touch.» Bjørnar har et poeng når han trekker fram tyngde og det å komme litt i en stemning. «OmegaShift håper jeg kan tilføre en stemning og et knippe låter som gjør at folk får lyst til å svaie med, stå sammen og smile…og at det blir et godt rom å være i når vi spiller.» Godt sagt. Og Tor Eivind, traktøren av de fem tykke strengene? Fortsatt sier han mye med mindre ord: «Uforventede superlativer of off-pist metall.»

Men den enkelte musiker? Hva er det DU tar med deg? «Jeg liker å leke med klang, dynamikk og rytmikk, noe som kan sette trommisen litt ut innimellom hehe. Det er også nevnt på øving at jeg flytter sjangeren mer over til doom-pop :)» sier Jorunn, og jeg skal ikke krangle på noe av det der :). Bjørnar: «Haha…jeg tilfører scenefyll på høyre side ( fra publikum), og kveldens minst geekete musiker. Det blir riffet og klunket med stor kjærlighet til låtene mer enn det tekniske nivået. Sound og synergi som smelter det indre og det ytre sammen for alle involverte er planen.» Tor Eivind har skjønt det: «100% tunge bassfrekvenser og 110% av meg selv.»

«Folk som ikke kommer vil nok høre om det i ettertid og angre at de ikke var der. De som kommer vil nok sitte igjen med en god episk og sjelden følelse.»

Tor Eivind, bassist i Omegashift

Hvorfor skal folk komme og se oss, komme og se alle de tre banda? Bjørnar: ”Selv om det er mye konsertkultur i Kristiansand, er det lenge mellom konserter som har lokale, litt eldre band med. Her får du flere tiår med både musikere, men også aktører i det lokale miljøet opp på scenen. Det vil bli en kveld av de sjeldne med henhold til å treffe folk man ikke har sett siden man var ung og aktiv selv. Da man møttes på byen og hang både på pub, på konserter og ellers. Det er lenge siden Markens, Barrock, Midnight og På Hjørnet, men mange vil nok kunne treffe igjen folk fra tiden som ikke kommer tilbake.» Tor Eivind legger listen høyt, og mener de som ikke kommer vil angre. «Folk som ikke kommer vil nok høre om det i ettertid og angre at de ikke var der. De som kommer vil nok sitte igjen med en god episk og sjelden følelse.»

Man lusker litt rundt og prøver å finne ut av om folk kjenner til de to andre banda, og i så fall, forholdet de har til Tatt Av Dage og In Vain. Bjørnar har skjønt min agenda med konserten, å sette oss i midten, og dra med oss et eldre og et yngre band. «De to andre bandene er jo på hver side av min alder, så med Tatt Av Dage er det de som kom før oss som gjelder. Det mer mytiske fra byen. De legendariske demoene og musikalske forbildene lokalt. Witchcraft og Natt&Tåke betydde mye, og Antichrist var litt sånn legendariske mer enn at jeg fikk de med meg så mye. Mange av de har blitt venner, og at de vil dele scene med oss, er underbart. In Vain er yngre og kom på banen litt under radaren. De flyttet vel basen sin tidlig også, så der er det folk mer enn musikk jeg har et forhold til. Jeg har de tidligste utgivelsene på cd, og har lyttet meg passe jevnt gjennom det som har kommet senere. Det er et kreativt, progressivt og spennende band både lyrisk og musikalsk. Kvelden vil få et ettertrykkelig punktum når de avslutter den.» Her er Tor Eivind med meg på at In Vains siste skive er flott. «In Vain er helt i min gate, brutalt og hemningsløs metall som gitt de kaldeste hjerter frysninger. Deres siste utgivelse viser at de er kommet for å bli. Blir stas å spille på samme scene som dem. Tatt av Dage består av gutter innen musikkmiljøet jeg er vokst opp med, Witchcraft, Antichrist, Natt og Tåke. At de fremdeles har ånden er bare fantastisk fett.»

Omegashift har merch, til og med nøkkelringer. Vi oppfordrer til å handle julegaver, ikke sant? Bjørnar: «Ja, kjøp stuff. Vi har litt, og det viser støtte og kjærlighet at folk kjøper. Jeg skal også ta med litt kroner. Må ha en ny hettegenser, og In Vain har.» Tor Eivind er litt mer kynisk: «Kjøp merch, vi trenger in-ear, strenger, skinn og nye mikker.»

Hva skjer ellers med bandet? Ny trommis, ny skive? «For OmegaShift blir dette konsert nummer to, så vi har øvd mot den for å levere så godt det lar seg gjøre» sier Bjørnar. «Vi har også litt nytt vi skal i studio med etter konserten. Det blir bra. Tar tid å lage låter som varer. Vi er så heldige å ha et band som består av flotte mennesker og unike musikaliteter, så når vi nå mister Tor Eivind (bass) etter konsert og studio, mister vi en venn, en pillar og en vegg. Vi sørger, men samtidig vet vi hva som funker når vi skal på bassjakt etterhvert.» Jepp, vi mister Tor Eivind etter konserten og en innspilling, og det er kjempetrist. Men sånn er livet dessverre, så kom og se oss, og kanskje er det DU som er rett person? Tor Eivind: «Vi skal i studio i høst og forevige de siste låtene våre. Porteføljen er liten men stor. Ellers skal Omegashift jakte ny bassist som tar over etter meg. Dette blir min siste konsert.» Merk at ingen svarte på ny trommis-biten.

«Et lett slør av doom og tungrock som smelter sammen til noe man kan både fødes og begraves til.»

Bjørnar forklarer Omegshifts musikk

For de som ikke har peil på hvordan det låter, hva vil du selv forklare bandets musikk som, for å selge bandet til en utenforstående? Bjørnar: «Vi er et band som lager musikk med røtter i den tyngre delen av rocken. Det blir et snev melankoli og et snev svev i låtene som gir oss muligheten til å skape pusterom for folk. Det ville, harde og brutale fås ikke hos oss. Vi er mye for de som vil, og også nynnete for de som nynner. Et lett slør av doom og tungrock som smelter sammen til noe man kan både fødes og begraves til.» Tor Eivind: «Tung metall med uforventede svinger. Rytmisk heavy med svarte, lilla og dyp blå toner. Melodiøs musikk med smak av gammel lærdom og uventet friskhet. Vi lager denne musikken for at vi liker det og tenker mindre på hva andre liker.»

Men vent, vi har jo glemt Anders Elle, vår fantastiske livegitarist, produsent og uvurderlig hjelpemann i mange settinger. Hvorfor ville du begynne i Omegashift Anders? Hva er grunnen til at du fortsatt gidder å henge med oss? «Omegashift er et spennende band som lager låter annerledes alle andre. Nydelig vokal over tunge progressive trommer, dyp bass og fargerike gitarer. Samme som medlemmene egentlig. Aldri en kjedelig stund.» Det er ihvertfall ikke manko på bra humor :).

Er bandet klart til å spille føler du? De har jo øvd mye ;). «Mye øving har det vært. Mye attention to detail som de sier. Det ligger mye tanker bak musikken og tekstene i Omega, så låtene og publikum fortjener oss på det beste.»

Du spiller i PowerRide, et band som drar inspirasjon fra 80-tallets metal- og hardrockscene. Hva er den største forskjellen på å spille med disse to banda? «Det er et godt spørsmål. Begge bandene består av folk jeg setter høyt. Det er det viktigste. Vi har mange flere låter vi øver på i PowerRide, så det blir mindre tid til hver låt på øvings. Jeg gleder meg til hver øving med begge bandene, så jeg er veldig heldig, mann.»

Hva vet du om de to andre banda da? «Tatt av Dage består av lokale legender, og det blir veldig fett å dele scene med dem. Jeg har ikke fått hørt så mye på dem enda, så jeg gleder meg veldig til å se dem live. Tipper jeg kommer til å selge alle gitarene mine etterpå. Såpass veit jeg. In Vain har jeg hørt masse bra om, det lille jeg har hørt av dem har imponert meg. Det er tydelig vi har med proffe folk å gjøre.»

Du er kjent for å være frampå og spille store grep og soloer, i Omegashift tøyles dette litt. Er det slik at etter en gig med bandet du må hjem, sette benet på monitoren og rocke løs for å kompensere? «For meg så er det Jorunn som er Bruce Dickinsson i Omegashift. Da er jeg litt mer Adrian i hjørnet. Det er det som er deilig med konserter – noen ganger er man i skyggen og andre ganger er det SE PÅ MEG! SE PÅ MEG!»

Hva kan folk vente seg om de kommer på lørdag?  «Folk kan vente seg en konsert de ikke har sett maken til på Sørlandsk jord. Tre komplett ulike band med kjærlighet til tung tung metal som fellesnevner. Pluss at alle vennene dine kommer og har lyst til å se deg der.»

Anders Elle, Omegashift, fotograf: Sven Frydnes