Symfonica, jul med metaledge

Prosjektet drar på juleturne, de pynter seg opp og sprer juleglede med fuzz og litt metal. Pål kjenner vi godt fra Guardians Of Time, og i dag Release The Titans. Nå har han dratt på seg nisselue og samlet et lag musikere som får bra feedback på showene og selger godt med billetter. Jeg måtte jo sjekke litt hva dette er for noe.

Alle bilder, fotograf: Timo Klami

Halla, og god jul! Haha, men velkommen til Hmno med dette konseptet :).

«Hei Yngve! Og god Jul til deg også, haha! Takk for at du tar deg tid til oss!»

Symfonica, hvorfor det navnet? Jeg må medgi at band som slutter på Ica har vært en issue for meg, men det trenger jo ikke bety noe. Hva legger dere i dette? Det sier jo ikke nødvendigvis noe om at det dreier seg om et juleband?

«Musikken vår er symfonisk, episk, rocka, vakker og mektig. Navnet måtte jo bli Symfonica! På våre konserter får du oppleve alle stemninger fra det sarte forsiktige til det storslåtte og harde. Du får også muligheten til å headbange litt innimellom!

I fjor hadde vi publikum i alderen 8 til 80, alt fra metalheads til folk som aldri har hørt noe hardere musikk enn Sigvart Dagsland, og alle satt med blanke øyne og store glis om hverandre. Veldig gøy å være med
å lage slike stemninger!

Navnet Symfonica roper kanskje ikke jul, men det er også litt av tanken. Vi har allerede utvidet konseptet til mer enn bare julemusikk!»

Symfonica@Facebook

Konsertene selger bra, og jeg fikk tips om at videoene gjør det bra på streaming, hva gjør dere selv for å promotere? Er det egeninnsats, eller har det rett og slett gått av seg selv, litt viralt?

«Vår liveversjon av Mary Did You Know? har fått rundt 39K visninger på YouTube, og noen av TikTok-videoene våre har også tatt av. Men å si at ting går av seg selv, ville vært feil. Det ligger enormt mye egeninnsats bak – fra å være aktive på sosiale medier til kontinuerlig planlegging, øving og forberedelser. Man må virkelig stå på for å lykkes i dagens musikkverden.»

Hvordan velger dere låter? Og hvordan jobber dere med å tilpasse, arrangere, de til at de låter fett med Symfonica?

«Å finne riktig setliste er en nøye prosess. Vi ser på helheten i konserten, ikke bare hver enkelt sang. Vi gjør ofte store endringer – en ballade kan bli en uptempo rockelåt, en dur-melodi kan bli omgjort til moll, eller vi kan legge til nye temaer og bytte toneart. Vanligvis lager en av oss en skisse som vi så videreutvikler sammen på øving.»

Bandet består av en fin bukett, og her er lineup og litt hva de er kjent for ellers:

Ann Kristin Eikeland – sang. Mange kjenner henne som country artist og fra The Voice. Hun er en allsidig musiker som også spiller gitar, piano og trekkspill. Hun elsker både country og heavy metal.

Andreas Ougland – sang. Han startet sin musikalske reise som femåring og har deltatt i både Idol og The Voice.

Pål Olsen – gitar. Kjent fra bandene Guardians of Time, Metalworx og Release the Titans. Har studert musikk ved Musicians Institute i Hollywood.

Bent Lindebø – gitar. Bent har spilt med Guardians of Time, og som barnehagelærer sørger han for at barna får en skikkelig rockeoppdragelse tidlig i livet.

Kim Slotten – synth. Kim er kjent fra coverbandet Puls – A tribute to Pink Floyd, som blant annet har solgt ut Kilden fire kvelder på rad.

Daniel Stålnacke – trommer. Daniel holder på med en mastergrad ved musikkonservatoriet på Universitetet I Agder. Med Symfonica er han endelig tilbake til sine gamle røtter, metal!

Ragnar Klami – bass. Ragnar er født i Finland, og startet Symfonica inspirert av det finske prosjektet Raskasta Joulua.

Det er i hovedsak konserthus og lignende dere setter opp det jeg vil gjette på kan kalles en forestilling mer enn en konsert. Vil dere også spille «vanlige» gigs om det kommer opp? Eller er det stort sett et ønske om å gjøre litt stas på det, og beholde det litt andektig i for eksempel Kilden (se bilde over – Yj) i Kristiansand etc?

«Når det gjelder julekonsertene, er vi fokusert på konserthus hvor publikum kan sitte og oppslukes av stemningen vi skaper. Det er mer en forestilling enn en tradisjonell rockekonsert. Vi ønsker å holde den atmosfæren litt eksklusiv for denne typen opplevelser.

Kommer vi til å gjøre andre ting enn julekonserter? Ja! I vår spilte vi på Fabelaktig Fredag, som var en event av Kristiansand Kommune og Varodd Industri. Vi spilte egne versjoner av Queen, U2, Sia, Iron Maiden og Fleetwood Mac, og fikk vist oss fram for 1800 publikummere.

I løpet av neste år håper vi vi kan få til flere konserter i sommerhalvåret. Vi kan jo ikke feire jul hele året, men tanken bak er den samme. Publikum skal få hele stemningsregisteret presentert

I november og desember er det linet opp seks forestillinger i seks konserthus rundt omkring i Sør-Norge. To i hjembyen Kristiansand. Mulig jeg tråkker over om det er folk fra nabokommuner her nå … hehe. Hvordan ser salget på de ut?

«Ja, det stemmer at vi har seks datoer klare, men vi har mulighet til å spille flere konserter per dag. For eksempel har vi to konserter i Kilden lørdag 7. desember, og begge er nesten utsolgt. Salget i de andre byene har også tatt seg opp, og med en stund igjen til jul ser det lovende ut!»

Og Sørlandet og Oslo, vil dere utvide og dra lengre nord om det kommer tilbud? Eller er det litt behagelig å holde seg litt nært basen?

«Vi har planer om å utvide, både innenfor Norge og utenfor! Symfonica er et prosjekt vi bygger stein for stein, og selv om ting tar tid, har vi en langsiktig plan. Etter årets konserter får vi en bedre idé om hvor mye vi kan satse neste år.

Vil dere finne på å spille inn noe av dette og gi ut en cd for eksempel? Eller er dette begrenset til å være kun et livefenomen?

«Vi har allerede sluppet fem sanger fra vårkonserten og tre fra julekonsertene i fjor på YouTube, og seks av dem ligger på Spotify, med de siste to på vei. Alt dette er liveopptak. Akkurat nå har vi ingen konkrete planer om studioinnspillinger, men det kan absolutt skje i fremtiden.»

Da takker jeg for tiden dere hadde å avse, og takker pent nei til å være julenisse, og ønsker dere lykke til med gjennomføringen av jobbene.

«Tusen takk for det! Jeg håper at du som leser dette tar deg tid til å sjekke ut bandet på YouTube, Spotify eller en annen strømmeplattform, og kommer på en av konsertene våre for å oppleve en annerledes julekonsert! Har du for eksempel hørt En stjerne skinner i natt i moll, med solobonanza og fullt øs?»

(Sjekk den over – Yj)

Symfonica@www