Agabas falt av samlebåndet ...

av yngve

Bandet kom med skive i fjor, og jeg har hørt og hørt, og slår fast at det er såpass merkelig at det faller inn i min sfære. Om musikken skriver de "...ekstremmetall og jazz i styggeste harmoni", og at det "...kulminerer i et vilt rush av adrenalindrevet aggresjon." Perfekt for en sommerdag så vel som en mørk vinternatt.

Agabas 23 Foto Wilhelm Krohn Lundewall

Bilde, fotograf: Wilhelm Krohn Lundewall

Agabas@www

Les anmeldelse av bandets nye skive HER .

Musikken er som den er, rar, mektig, annerledes, og på mange måter noe som garantert ikke vil stå på egne økonomiske bein, men stresse, engasjere og irritere/glede lytterne. Hvor leter dere etter inspirasjon til dette? Og hva ligger til grunn for medlemmenes musikalske basis i oppveksten, som førte til Agabas?

"Vi er en gjeng som er glad i all slags musikk og det er nok litt av grunnen til at dette bandet høres ut som det gjør. Men det må jo sies at vi er også en gjeng som er spesielt glad i sinna og merkelig musikk, og det er kanskje en enda større grunn til at bandet høres ut som det gjør.

Hovedinspirasjonen for den musikken her er tanken om at band som Meshuggah, Gojira og Converge møter John Coltrane og Ornette Coleman i en mørk bakgate for å pule. Det har alltid vært noe med den sinna metallen og den sprø jazzen som for oss treffer på samme bølgelengde og sounden vår er et slags forsøk på å forene dem på en måte som gir mening, samtidig som det ikke gir mening i det hele tatt."

Og er dere veldig forskjellige når det gjelder inspirasjon innad i bandet? Er bandet som det er fordi folk er forskjellige?

"Det skal du få svar på fra hele bandet! Her er alle sine topp 3 for øyeblikket:

Vokalist Sondre:

 1. Die A Legend
 2. Honningbarna
 3. Every Time I Die / Gojira

Gitarist Oskar:

 1. Honningbarna
 2. Periphery
 3. Bring Me The Horizon

Gitarist Jarand:

 1. Idles
 2. Queens of The Stone Age
 3. Cobra Kraft

Bassist Johan:

 1. David Maxim Micic
 2. Silk Sonic
 3. Tesseract

Saksofonist Deller:

 1. John Coltrane
 2. Meshuggah
 3. Ole Ivars

Trommis Bjørn:

 1. Meshuggah, dagen er ikke den samme uten
 2. Aphex Twin
 3. Boards of Canada

Det har gått en tid siden jeg hørte om dere, hva har skjedd siden? Er det samme gjengen?

"Vi har byttet ut klarinetten med saksofon siden sist. Det var egentlig ikke en kreativ avgjørelse, klarinettisten vår bestemte seg for å forlate bandet (vi er veldig glad i han, ingen drama sorry), og det viste seg å være jævlig vanskelig å finne ny metal-klarinettist. Det var da vi fant Deller, en svensk fyr som spiller saksofon, og bestemte oss for å gå den retningen. Det har funka veldig fint! Vi var litt redde for å ende opp med å høres for mye ut som Shining, men vi tror vi klart å dra ting i vår egen retning."

Hvor i miljøet, Norge, utlandet, type ziner/blader, er interessen til stede? Er det markeder som skiller seg ut?

"Vi har egentlig valgt å satse mer på å promotere oss selv i sosiale medier (som Gen Z er det vår plikt), og det har hatt veldig bra uttelling så langt, spesielt på Instagram og TikTok. Vi har begynt å bygge opp en ganske solid fanbase der, som fortsatt vokser, og da er det faktisk USA som utgjør størsteparten!"

Og dere har kjøpt en promopakke ser jeg, har dette ført til mye, og gitt greit uttelling?

"Promopakka har vi laga selv! Og det har gitt litt uttelling det, men som sagt så er det Instagram og TikTok som har ført til mest engasjement."

Jobber dere selv mye med promotering? Og hvor aktivt søker dere spillejobber og kontakter folk for å fiske inn redaksjonell bistand

"Vi gjør mye promo og booking selv, og så er Vinter Records med å dra lasset da selvfølgelig. De har blant annet skaffa oss slot på neste års Desertfest Oslo, som vi synes er sykt fett! Så, litt blanding, men vi er i stor grad et DIY-band, noe vi synes er artig egentlig. Man får mye kontroll over sakene sine når man gjør det meste sjæl, og det gir oss mye frihet!"

Tekster, budskap, det oser sterkt av det i presseskriv og info. Hva opptar dere? Er det spesielle emner/tematikk som gjør at dere tenner på pluggene?

"Hvis man skal samle det under én veldig stor paraply er det korte svaret urettferdighet. De rikeste tjener på de fattigste, fremmedhat, folk som tettpakker øra med bomull før de skriker for full hals om at deres ord er lov. Det er enklere å være sint i musikken når det man skriker om er ekte og jævlig."

Og er dere et band som bruker musikken til å få ut et budskap? Eller er dette en musikalsk pakke hvor dere lager tekster som opptar dere?

"Det er nok heller nummer to det er snakk om. Tekstene kommer vanligvis til etter musikken, men det vi skriker betyr fortsatt mye for oss. Når jeg (Sondre, vokalist) skriver tekstene til Agabas, må jeg høre etter hva låta trenger. Jeg har mye å være sint for, men hver låt har sitt eget sinne. Om det så er sauer, nazister eller internett."

Folk som vil sjekke ut musikken, vil det være kun digitalt mulig? Eller har dere trykket opp fysiske skiver?

"Vi er tilgjengelig på alle strømmetjenester og så har vi nyeste plata, A Hate Supreme, på vinyl."

Bandet har kjørt en høstturné i fjor, og avsluttet året på Vaterland 15. desember. Hva planlegges nå da? Om vi holder oss til sluttfasen av året og litt inn i 2024? Har det kommet mange punkter på blokka?

"Vi har noen festivaler bekreftet for 2024 allerede, deriblant Desertfest, Trondheim Calling og Ranglerock, og så har vi noen veldig spennende overraskelser som vi ikke har lov å dele enda :)."

Jeg takker og bukker, og ønsker dere alt bra! Er det noe dere vil ut med her, send og jeg gjør det jeg kan for å reklamere. Linker til musikk, merch etc., og om dere har en siste tanke, hat, kjærlighet, klapp på skulderen til noen, ørefiker, alt slik kan kjøres ut her:

"Melding til hele verden: Vær snille med hverandre. Gi morra di en klem. Hør på dødsjazz. Hvis pikken din er liten kan du forsøke å kjøpe Porsche i stedet for å føre en hel nasjon inn i krig og drepe tusenvis av uskyldige barn og sivile. Slutt å telle kalorier, du ser bra ut."