Tons Of Rock 2022 Rk Rockedame Heavymetal 580x80

Akt9, progressiv metal, eldre opptak online

av yngve

Akt9Denne gjengen var jeg innom for en del år tilbake, og var imponert over metallen de leverte. Jeg fikk et hint fra bandet om at utgivelsen fra den gang nå er tilgjengelig på nett. For å minne dere på hva det dreide seg om, fikk jeg Kjell Haavard til å dra noen linjer.

"Akt9 splittet ikke altfor lenge etter at de hadde spilt inn en EP ved navn Behind the Curtain - en progressiv sak med referanser og innflytelse fra mange musikalske sjangre. Grunnen at bandet dessverre måtte legges på is, var ulik motivasjon og varierende mulighet blant enkelte bandmedlem for videre drift. Det var ei vennligsinna avvikling av bandet, og gutta har fremdeles en god tone og er aktive med musikk hver på sine områder."

I min anmeldelse av Behind The Curtain, skrev jeg blant annet at Opeth var et band de må de tåle å bli sammenlignet med, og at det også var "... svært mye veldig sterk prog på disken. I tillegg har de forstått det å blande extremmetal med rock, progressive innslag og å balansere slik at lytteopplevelsen ikke faller sammen. Ikke overpretensiøst med andre ord, men sydd sammen slik at jeg som lytter hele tiden blir stimulert."

Akt9 Behind The CurtainHva skjedde med medlemmene? Kjell Haavard forteller at "...trommis Terje Martinussen har gått videre i band som Prophetic og Sometimes We Make Music. Han hadde også tidligere i 2014 en gjesteopptreden da Taake spilte på Folken i Stavanger i januar; dette fordi han var deres eminente trommis på plata Over Bjoergvin.... Gitarist Aleksander Nyhus driver sin studiovirksomhet med Great Oak Studio (han gjorde blant annet lyd for Theatre of Tragedy på deres to siste utgivelser) i tillegg til at han har sitt seiglivede soloprosjekt Paragon Reveries gående på lavgir grunnet kraftig endring av sivilstatus siden bandtida. Når slikt skjer, er det ofte en naturlig og selvsagt konsekvens at prioriteringene legges om.

Kjell Haavard Thrane Høie, som var vokalist og keyboardist, får vi vite har startet en duo med den "...(for mange metalfolk) velkjente fiolinisten Pete Johansen. Duouen går under navnet Høie Johansen og spiller sart visemusikk av både egenkomponert art og i form av fortolkninger av mer eller mindre kjente viser."

"For de som enten ble så nysgjerrige på Akt9 at de vil høre musikken, eller som aldri fikk skaffet den, kan nå fiske ned låtene på Spotify , Itunes eller eMusic ."

Her sjekker du ut videoen til City Of Rain:

I tillegg til låtene på 'Behind The Curtain', ligger det en ekstralåt, denne faller visstnok ikke inn i settingen til det eldre materialet, men se på det som en bonus. Det er utelukkende renvokal på dette bonuskuttet til info.