Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

All Traps On Earth, progressivt gull

av yngve
All Traps On Earth 18 (2)

Bandet med det merkelige navnet består av blant annet Änglagårdbassist Johan, og da vet de det gjelder at vi snakker progressiv rock og stemninger. Eller som han sier: "Skräck, mörk suggestiv filmmusik". Jeg hentet inn Hr. Brand for å sjekke litt rundt slippet og bandet, eller prosjektet. 

***

Du kan kjøpe fysiske kopier HER , sjekk gjerne ut musikken i Bandcamp-spilleren under, men støtt opp og kjøp om du liker det :).

***
Hvorfor begynte du å tenke på ny musikk, egen musikk? Er det ikke nok jobb å forholde seg til Änglagård? 😊

"Jag tyckte det var på tiden att själv få uttrycka mig musikaliskt och få forma detta album väldigt personligt efter mina egna beslut och känslor. Har bidragit och skrivit musik i så många år till bandet Änglagård att det blev lite kvävande till slut."

Du har med en tidligere medlem fra Änglagård, en som er med nå, og din datter. Hvordan ble lineup-en satt sammen? Hvorfor akkurat disse?

"Jag och Thomas Johnson, Änglagårds första keyboardist, har alltid tyckt om att arbeta tillsammans. Och jag kände starkt att han skulle bli en mycket bra partner i detta projekt. Thomas har de där magiska musikfingrarna som har förmågan att förgylla och förädla allt han tar sig för utan att ta över kompositionerna. Och det var precis vad jag behövde för mitt projekt, ingen som skriver om min musik, utan som förädlar den. 

Erik Hammarstöm är den bästa trummisen jag har haft äran att spela med i hela mitt liv, så han var ett självklart val att ta med. Jag bestämde tidigt att jag ville ha med ganska mycket vokala inslag på skivan, att använda rösten som ett instrument utan text. 

Min dotter Miranda är klassiskt tränad och är sopran med en superren klar stämma som passar min musik mycket bra. Sedan hade jag en längtan att prova att spela tillsammans med, och använda lite nya musiker på plattan för att själv bredda mig och för att få andra klanger och input än tidigare."

Bandnavnet, det er såpass spesielt at det helt sikkert ligger en forklaring bak…?

"All Traps on Earth handlar om att vara människa. Det handlar om alla fällor, alla problem vi skapar för oss själva i livet. Det handlar om synder, girighet, moral, krig, religon, droger, hat med mer, allt som vi orsakar personligen och i världen. Hela albumet går lite i det temat."

All Traps On Earth 18 (1)Bandbilde: ©All Traps On Earth

Og musikken, hvordan vil du forklare den? Og hvorfor valgte du akkurat å lage denne formen for musikk?

"Musiken handlar om alla mina samlade intryck genom livet musikaliskt och även att själv tänja på gränserna musikaliskt och våga utrycka sig lite galet, naket, fult men med tydlig riktning och focus. Jag tar mig friheten att korsa olika musikstilar och använder en ganska bred palett med varierande instrumentering för att nå nya klanger."

Og hvilke referanser vil du forklare All Traps On Earth med? Hvilke andre band kan brukes for å forklare hvilken type musikk det er?

"Tidiga King Crimson, Magma, Bo Hansson, Miles Davis, Mahavishnu Orchestra, Il balletto di bronzo, Goblin. Skräck, mörk suggestiv filmmusik."

Utgivelsen er mulig å forhåndsbestille, hva ser du for deg av salg? Tror du de fleste fans av spesielt Änglagård vil finne dette interessant? Eller kanskje vil bandet appellere til et bredere publikum?

"Denna musik är ganska nära Änglagård i flera avseenden men ganska långt bort i andra. Så jag tror Änglagårds fans definitivt kommer vara intresserade och gilla skivan, men även många fler kommer att upptäcka albumet. Det är i alla fall min förhoppning."

All Traps On Earth@Facebook

Denne skiva er spilt inn hjemme hos deg? Eller, i ditt eget studio. Var det lettere å gjøre det på denne måten?

"Det mesta är inspelat här hemma, men inte trummorna och en del andra instrument. Ja eftersom jag har jobbat i så många år helt själv i min egen takt och finslipat och gjort om i omgångar så är det klart en fördel att kunna känna sig trygg i en hemma miljö tycker jag. Senare kom då Thomas in i bilden runt 2016 och då började vi två arbeta mer tätt och jag tog mig ut ur min mitt hem ibland…"

Vil bandet/prosjektet (hva kaller du det?) spille konserter? Eller er det et studioband?

"Musiken är inte skriven för live framträdande. Vi är 9 musiker på plattan och musiken är riktigt komplicerad och skulle vara svår att framtida live. Men jag funderar faktiskt på att försöka sätt ihop ett live band, jag har haft diskussioner med lite olika musiker om detta, men jag vågar inte lova något idag, vi får se."

Og det vi alle lurer på: selv om dette albumet helt sikkert er veldig bra, hva skjer med Änglagård? Prioriterer du All Traps On Earth? Eller er det kun snakk om at Änglagård ikke er aktive nå? Jeg vet det jobbes med nytt materiale 😉.

"Änglagård har alltid varit ett band som bara är aktivt i perioder, vi har varit ute och spelat live i några år nu och vi behöver en pause. Vad som händer längre fram vet ingen. Men visst prioriterar jag mitt eget band, All Traps on Earth. Det här är ju musik som ligger mig närmast hjärtat."