Merch Hmno 500x80 Punkter

Askerock, en hard hagefest

av heavymetal.no

Askerock Poster 22

Tekst: Morten Lockert Dietzel

Etter noen år med pandemi er festivalene endelig godt i gang igjen i år. Det er ikke bare de store, kjente og kjære festivalene som har startet opp igjen, men også de mindre og mer ukjente festivalene med artister som er milevis unna Iron Maiden og Kiss.  En av disse festivalene er AskeRock. Dette begynte som en hagefest hos Andre Hrafn Bendigtsen for venner og bekjente, men har nå begynt å utvikle seg til noe større og enda mer betydningsfullt.


Først, når startet du AskeRock, eller Tons of Asker som det het den gangen?

"I 2020, da Covid stengte ned festivaler, dukka idèen opp om en hagefest for venner og familie. Vi snekra sammen ei scene og fikk et par band til å spille. Derfra har det gått videre til 9 band i fjor og 14 band med proff scenerigg og pyro i år!"

Når fant du ut at det var en god idè å gå fra en hagefest med et par liveband til en to dagers festival med full line-up, scene, bar og alt som hører med? 

"Det fant jeg ut av under fjorårets festival da jeg så hvor mange som dukka opp! I tillegg var det flere vi ikke kjente fra før, men det viktigste var at vi så at de storkoste seg. Vi har plassen til å arrangere dette, så vi tenkte hvorfor ikke? Og skal man arrangere år etter år må man jo overgå fjoråret, så i år ble det derfor full pakke!"

Så, festivalen avholdes fortsatt i hagen din, eller har du funnet en mer passende lokasjon? Kan tenke meg at naboene ikke er spesielt happy over utvidelsen?

"I år blir det fremdeles i hagen vår, og naboene er faktisk positive til det! De er bare glade for at det skjer litt her. Vi er imidlertid i snakk med et par samarbeidspartnere om en mulig ny lokasjon neste år for å øke kapasiteten, samt ha plass til teltovernatting."

Så, dere går altså fra en hagefest med 2 band, til full scene med pyro og nå til ny lokasjon og festivalcamp. Du satser altså stort?

"Nei, vil ikke si at vi satser stort. Konseptet til AskeRock er - og vil alltid være - en liten arena der man kan finne nye, spennende band av høy kvalitet. Jeg har ingen ambisjoner om å dra inn tusenvis av publikum, men heller la det være en liten og kanskje litt eksklusiv festival, der man kan oppdage morgendagens headlinere."

Noen vil kanskje si at bookingene ikke er så veldig spennende, siden det ikke er store navn som trekker folk. Hva tenker du om det?

"Jeg tenker at det er det som er hele konseptet til AskeRock - å kunne gi små og mellomstore band og artister en solid scene slik at de kan få vist at de er minst like heftige som de gamle traverne. Vi er ikke en arena der du drar for å høre WASP, Venom og AC/DC, men en arena for å oppdage ny kvalitetsmusikk."

Når det er sagt ER det jo faktisk spennende med nye og kanskje litt mindre band. Når denne festivalen vokser, og jeg skriver NÅR, for jeg er sikker på at den kommer til å gjøre det, kommer du til å gå for de større og mer profilerte bandene, eller holde deg til kun de mindre og ukjente?

"AskeRock kommer aldri til å ha de store og kjente headlinerne. Vi har morgendagens headlinere som vi vet kommer til å levere fullt trøkk til publikum uavhengig av hvor kjente de er.

Eksempelvis fikk jeg inn over 100 forespørsler fra band i år, og jeg har håndplukket 14 av dem. Det er 14 kremband hvorav de fleste nok er ukjente for mange. I tillegg til disse 14 er det et HAV av supersolide band som jeg rett og slett ikke fikk plass til i år."

Med andre ord, mye talent ute i det ganske land?

"Det er utrolig mye talent ute i det ganske land. Det kan være vanskelig å finne disse talentene, men hva er vel lettere enn å oppdage dem på en fe"

Du er ikke helt ukjent i Norges metalmiljø selv. Du har jo intet mindre enn TO band som skal spille på festivalen, deriblant  de gamle traverne Where Angels Fall? 

"Haha, ja Where Angels Fall har ikke spilt sammen siden 2013, men på grunn av en avstemming på Facebooksidene våre, hvor WAF endte som nummer 2 av band folk ville se på festivalen, heiv vi oss rundt og satte sammen en reunionkonsert med de 4 originalmedlemmene fra 2003."

Så dette blir en konsert for minnebøkene som kun kan oppleves på AskeRock?

"Det vil jeg si. Vi har satt opp denne reunionkonserten som en one-off, og det er godt mulig vi aldri kommer til å spille igjen etter denne. Jeg ville absolutt fått med meg denne konserten" (i hvert fall hvis du er fan, red.anm).

Må si det er sprekt av deg å ta sjansen på dette opplegget! Du er jo avhengig av at billettsalget går unna for å få dekket litt utgifter. Hva driver deg, utenom interessen for musikk?

"Jo takk for det! Vi ser jo mot et tapsprosjekt her, som med mange andre små festivaler og arrangører, men foreløpig ser det i det minste overkommelig ut. Det som driver oss er vel egentlig det å kunne skape en fet helg for folk, rett og slett. Samt gi artister en solid scene å presentere musikken sin fra. Det er nok ikke noe mer hokus pokus enn det.

Vi har jo muligheten, så hvorfor ikke?"

Nå har vi pratet litt om deg og festivalen, noe som også ble godt dekket i et tidligere intervju. Men du har jo fått tak i 14 band som skal spille. Hvor har du funnet disse? Eller har de funnet deg? 

"Noen få av dem har jeg spurt direkte, men de aller fleste har funnet oss via Facebook, blant annet via Heavymetal.no. 

Blodbüse Foto Ulf Arne Aas

Bilde, Blodbüse, fotograf Ulf Arne Aas

Blödbüse er et av bandene jeg spurte direkte! De spilte her i fjor og leverte så til de grader at jeg bare MÅTTE prøve å få dem hit et år til. De gutta der er en opplevelse!"

Ved første øyekast ser jeg at trubadurmastodonten (må være lov å kalle han det) Sindri skal komme! Det må jo være fett å få med han på line-up’en? 

"Ja absolutt! Sindri skal åpne ballet på lørdag, og å kalle han en trubadurmastodont er nok ingen overdrivelse! En meget dyktig musiker og det var stor stemning i leieren da han sa ja til å spille for oss i år!"

Lørdagens headliner, Octohawk, kom med skiva Animist ifjor. Jeg regner med at det var en av årsakene til at de ble booket? 

"Faktisk ikke. De slapp tilfeldigvis en heftig skive i fjor, men de ble booket rett og slett fordi de er et beinsolid band. Flere av de andre artistene har også gitt ut skiver, EPer eller singler i det siste, blandt andre Infidus, Hrafn, Blödbüse, Lex Lethal. Men alle blir booket på samme grunnlag - de er @$#!£ awesome innen sin sjanger. 

Nå kalte jeg nettopp mitt eget band @$#!£ awesome og det er litt kleint! Men ta turen og se! Jeg har trua!"

Drønn spiller på fredagen. De kommer med debutskive i år etter hva jeg har skjønt. Kan man forvente både 1 og 2 låter fra den kommende skiva på AskeRock? 

"Nå har jeg ikke sett på setlista til Drønn, men jeg håper jo på det. Drønn er et band jeg forventer å se som headliner på store festivaler og konserter innen kort tid! Beinsolide og kompromissløse karer som leverer som bare juling!"

På andre enden av WAF på fredagen spiller Blödbüse, forholdsvis hårete punk! De er jo i studio om dagen og spiller inn ny skive. Er det lov å ønske seg noen godbiter fra det kommende albumet?

"Ja, det må da absolutt være lov! Jeg regner i hvert fall med at de kjører på med et par smakebiter, i tillegg til det jeg vil kalle klassikere som låtene Blödbüse og 1718."

Dere får jo også besøk av et forholdsvis nytt og ungt band, Dark Delerium. Har sett videosnutter av de live, og de virker da veldig sultne! Her har dere funnet en gullklump til festivalens line-up, er du ikke enig? 

"Det er jeg absolutt enig i, og også her hadde vi veldig flaks med at Dark Delerium ville spille hos oss! Dette er et solid band som - i min bok - gjør alt riktig i forhold til arrangør, dialog etc. Og når de har såpass solide og originale låter som de har er dette en booking som er en no-brainer for enhver festival. Dette er også et band jeg forventer å se som en headliner på større opplegg i nær fremtid."

Før vi runder av må jeg bare påpeke at solo-prosjektet ditt, Hrafn, også skal ta seg en trall! Du har nettopp sluppet en ny singel! Kan du fortelle litt om den og planer fremover? 

"Ja, jeg gav ut en solo-EP - Burning Bridges - i 2020. Etter det har jeg fått stablet sammen et solid band, og for et par uker siden gav vi ut singelen Ghosts, som vi også har laget en video til. 

AskeRock kjører vi debutkonserten, og planene fremover blir å prøve å booke inn flere spillejobber og kanskje gi ut et album etter hvert. Før album blir det nok en ny singel og en ny video. 

Med Hrafn vil jeg prøve å skape en litt anderledes konsertopplevelse der ingen Hrafn-konsert er lik. Det blir ikke bare typiske konserter hvor bandet bare spiller og går av, men det vil skje noe fiffig underveis. Litt teater. Litt mystikk. Litt… ja, man må egentlig bare komme og se."

Sånn helt på tampen, skal vi være cheesy nok til å kalle AskeRock Den nye vinen, da? 

"Ja, det synes jeg! Men vil uansett heller rette fokuset mot artistene som spiller hos oss! Uten dem hadde vi ikke hatt noen festival i det hele tatt!"

Ta turen til AskeRock den 5. og 6. august! Her er det altså store muligheter til å se nye og solide band samtidig som man får seg en skikkelig festivalopplevelse til en billig penge. 

Minner også om konkurransen som er gående på Heavymetal.no hvor du kan vinne opptil 5 festivalpass!

Sjekk ut AskeRock på nett , billetter  får du HER .

Bilde, Dark Delirium, fotograf: John Ivar Evensen

Dark Delirium Fotograf John Ivar Evensen