Deception Add 050324 Karmøygeddon 24

Aspiration "Babel"

av yngve

11958065 1632117373736705 3348585975422484224 OSelskap: Privat

Release: 2015

Kristiansbandet kom for litt siden med 'Babel', en liten halvtime med musikk i et extremt landskap.

Fem låter og en knapp halvtime er for meg en ep, men de benevner ikke formatet selv, men for meg er det altså en ep. 

Babel er en knakende bra utgivelse, hvor fundamentet er en stemningsfull og variert form for extrem metal. Der hvor extremmetallen for en del år siden begynte å dra inn melodier og stemninger, der finner vi Aspiration, og her ligger de svært godt. Fra før har jeg anmeldt en demo fra 2004, tror jeg, og som jeg så framført live samme år. Om du stikker innom Nordic Mission (og kjøper et ex. for 99,- :)), ser jeg at det tagges med death og black. Det får være opp til den enkelte, jeg er bare uenig. Dette er rett og slett progressiv extrem metal med elementer fra nevnte sjangere.

Utviklingen mot Babel har tatt tid, medlemmene har vært aktive i andre sammenhenger i mange år, men har flikket og holdt liv i ideen i en tid, og nå kulminerer det altså med Babel. Her er det en bra extrem vokal fra Audun, som har en raspende og fin form for svart vokal, og med disse lengtende melodiske gitarene under. Og slik rytmikken hele tiden bygger en myk plattform for disse, er Auduns leveranse frekt fet. Sjekk for eksempel disse enkle ordene han spytter ut på A Stone And A Hill, fra ca. 3:30 og litt fram - og den dypere varianten på Catharsis. Siste der er en favoritt. Dette er en kar som ser totalt mainstream ut, som jeg har kjøpt kattemat av flere ganger, og her låter han som en giftig ork :). Tommel opp!

Cato, trommis, har jeg alltid likt stilen på, han har en progressiv måte å tenke trommer på, og han har en avslappende stil. Det er akkurat som om han har en flyt mellom slagene, en laidback måte å formidle ideene sine på. Jeg husker min anmeldelse fra debutkonserten til bandet, jeg kommenterte faktisk Catos slappe stil, at han var litt slakk i slagene, men at gjennomføringen var spennende. Der er han ennå, men nå har han forfinet og pusset på stilen, og har funnet seg en durabelig fet greie - jeg liker det!

Aspiration@Facebook

Hele Babel er en svært spennende utgivelse, arrangeringen er progressiv og interessant, gitarføringen (selv om jeg absolutt ikke henger i svartmetalmiljøet) har en svart edge og mykhet på samme tid, og produksjonen bærer det hele greit i mål. Lydbildet er faktisk ganske spennende - jeg savnet litt mørke, litt dybde, men samtidig er det et detaljrikt landskap som trenger å ha en åpen produksjon. Cudos for spakeføring.

I floraen av norske band som ligger her, der man har et extremt utgangspunkt, en extrem inspirasjon, og hvor man drar inn modige mengder melodier, stemninger og egenart, synes jeg Aspiration definitivt hører hjemme i toppsjiktet.

8/10

Tracklist

  1. Black Light 
  2. A Stone And A Hill 
  3. Babel 
  4. Catharsis 
  5. Esoteric