C342cd6b 0dc1 45aa B22a D3aa66cbb9e5 Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80 Mt Reklame Banner 032353

Eide Open Fahr, fra gjørme- til gelebryting

av yngve

Eid Open Fahr 24 (2)

"Det som gjør vår festival er unik, er at det er en autentisk rock og metal festival. Videre er den folkelig, og omfavner det beste fra bygdekulturen, og hvor ekte engasjement er viktigere enn at alt skal være polert og striglet. Konseptet er en festival tro til rock og metall musikk, hvor vi har mange mindre band, helst lokale, både de erfarne og amatører."

Dette sitatet dro jeg fra en tidligere nyhet på festivalen, og som trigget meg til å sjekke mer hva det dreier seg om. Du finner artikkelen HER . Der ligger linker til billetter etc. 

Øyvind og Emelie Holden henger med på den andre siden av det virtuelle bordet. Så, hva fikk dere til å starte en festival?

"Vi er en gjeng med rockehuer som selv elsker å dra på festival og rockekonserter. Lidenskapen er stor. Så det er i stor grad ren kjærlighet til musikken og rockekulturen. Vi har vært regelmessig på Holy Land, Wacken og andre festivaler."

Det hele startet med at to i gjengen skulle feire 30 årsdagen sin, og ville gjøre noe morsomt ut av den. Samtidig hadde noen i gjengen etablert eget band, Daublo, som trengte et sted å vise seg frem. Så de lagde en egen festival som konsept for feiring, hadde det i hagen sin. Vi fikk designet logo, merch, og Daublo lagde merch, partytelt i hele hagen, verandaen til scene og venner på besøk fra hele landet. Så ble naboen så jævli sint, og kom med trusler om politi, advokat og media at vi tenkte; dette må vi fortsette med. Men vi trengte en større plass uten for mye nabostyr, det ble starten på festivalen i 2020. Så kjørte vi på et par år som en venners venner fest, med bring your own beer, og nå er det 4. året - hvor vi satser for fullt og gjør det offentlig."

Eide Open Fahr 24

Og det er jobb å arrangere - hvordan gikk dere inn i dette? 

"En blanding av naiv optimisme for alt som er gøy - Ta her ordna se! En vennegjeng som elsker rock, å være sosiale, sitter inne med litt for mye kreativitet og faenskap, og ville bare lage en stor fest med herlig musikk! Så har vi noen i gjengen som er erfaren med arrangementer, sikkerhet og jobber innen kultur, som da har en ledende rolle/administrativt ansvar. Vi hadde ikke klart det uten den kompetansen.

Så har vi prøvd å skaffe folk til gjengen vår, eller crewet som vi kaller det, med rett kompetanse/ressurser vi trenger. I år fikk vi inn en som er utdannet innen musikk og tar jobben som lydmann og teknisk ansvarlig for lyd og scene. Vi håper å få med oss flere med tiden, og jobber også med å bygge opp gjengen frivillige som hjelper oss."

Eid Open Fahr 24 (4)

Hvordan selge inn festivalen? 

"Vi har gjennom åra etablert et nettverk av rockehue venner, så det kommer folk fra hele landet. Som gjeng er vi vel kjent for en god fest. inkluderende og god stemning, og tiltrekker oss en del gjennom word of mouth. Så har vi jo satset og brukt venner til å lage plakat, prøver oss mye frem, satser på merch, lagd oss hjemmeside og Facebook og bygger opp følgere der, samt målrettet markedsføring på sosiale medier. Vi prøver vel så godt vi kan, en gjeng glade amatører med svært lite budsjett."

Hva skal til for at dette blir en happening neste år?

"Vi er jo veldig spent på om dette er liv laga. Vi innser at vi er noe nisje, og det er ikke enkelt å selge inn konsept rocke/metallfestival til bygdetullinger. Vi fant vel ut at vi i crewet er 50% av bygdas metalmiljø, men vi jobber med konvertering og rekrutering, og er det en ting vi er gode på, er det å få med oss publikum, inkludere alle. Her er det lave skuldre og hæla i taket som gjelder. Vi merker det når vi har vært i kontakt med folk, at de har en hel del negative stereotypier. Til tross, vi har vært heldige i år, og faktisk fått en del spons og bedrifter som har tro på oss. Det har gjort at vi kunne gjort nødvendige investeringer for å få til dette, og forsvare alle utgiftene våre. For det koster virkelig å ha festival, selv på det nivået vi er."

Hva legger dere til autentisk? 

"Vi holder oss tro til rock og metall. Det er jo mange som har sagt at vi bør ha noen countryband for det vil dra folk i vårt lokalmiljø, eller noe mer salgbart. Og det har vi sagt, Hell no! til. Dette er festival for og av rockere, ingen cowboyer eller svenske trekkspilltopper her. Eller, alle er velkommen, men det vil bare bli spilt rock. Vi er kritisk til at så mange festivaler ikke holder seg tro til sitt konsept, at det vaskes ut for å selge flere billetter. Vi vil heller holde oss små, og tro til konseptet vårt."

Vi satser også på lokalt rock/metalmiljø, og vi har også bekjente i band rundt om i Norge og Danmark som vi prøver å fronte. I år er vi utrolig stolte av lineupen vår; med Plaguemace og Persecutor som tar turen fra Danmark, som virkelig er ville liveband, og har touret mye! We the Faded fra Østfold, Spøkels - et Ghost tributeband fra Molde og husbandet Daublo."

Kan vi gå på en smell, støtte?

"Ja. Tidligere år har vi gått i minus, crewet har dekket underskuddet av egen lomme, og har da vært, også i år, avhengig av å arrangere tilleggsarrangementer for å få inn inntekt til festivalen og alle de store utgiftene der. Men vi er villig til å ta fra egen lomme, og tenker at vi kan betale en del for en god fest. Vi har fått kulturmidler med kommunen, og ellers er det våre to store hovedsponsorer, to lokalbanker; Sparebank1 Nordmøre, og Sparebanken Møre, som virkelig har turt å satse på oss, som gjør at vi er optimistiske i år. I tillegg har lokalt næringsliv vært generøse med gode rabatter, gratis leie og noe spons."

Hvor er dette?

"Midt mellom Molde og Kristiansund (30 min fra hver by), 5 minutter unna den berømte Atlanterhavsveien. Her har vi funnet oss en liten idyllisk plass vi leier med lokalt ungdomslag. Det er jo så sabla dårlig kollektivtransport, at en må påregne å ha egen bil/taxi fra flyplass."

Overnatting og fasiliteter?

"Vi har ikke lagt opp til dette. Noen har spurt, og vi prøver alltid å finne en løsning, og vi har tilrettelagt for dette for de som har hatt behovet. Som sagt, alt ordna se. Samtidig som vi prøver å markedsføre for lokale overnattings muligheter. Vi har markedsført oss mest lokalt, men kanskje om vi ser dette er liv laga, kan det hende vi legger opp til dette i mer organiserte former. 

Ellers har vi fått med oss et firma som stiller med mexicansk matvogn, vi har festivaltoaletter og enkel dusj, bar, med kald øl, griller, kjøleskap, strøm, basseng og tidligere år har vi hatt gjørmebryting - men i år kjører vi på med barnevennlig gelebryting, og håper å få med flere på det!

Vi er stolte av visjonen vår, og føler vi har et godt konsept på gang. Så det er bare for folk å møte opp og ha the time of their lives!"

Og Eide Open Fahr er et frivillig lag, som gjør alt dette non-profit. "Så alt overskudd vi eventuelt skulle gått med, vil gå rett inn i festivalen igjen."

Eid Open Fahr 24 (1)