Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Enslaved "Utgard"

av steinar selstø

Enslaved 20Selskap: Nuclear Blast

Release: 02.10.20

26 år og mange runer er passert siden Enslaved ga ut sin første fullengder, men bandets femtende av slaget viser overhodet ikke tegn til materialtretthet. Utgard er en fantastisk flott skive som enhver elsker av progressiv metal bør skaffe seg i yndet format.

Enslaved@www

Vestlendingene er på sitt aller mest tilgjengelige på denne skiva. Det finnes melodier og vokallinjer her som er særdeles iørefallende og som vil kle et publikum som ikke utelukkende består av metalheads. Er man stor fan av de eldre Enslaved-skivene, blir Utgard muligens for snill og/eller leken. Kjedelig derimot, det kan umulig noen med forstanden sånn noenlunde i behold mene. Utgard er på en og samme tid letthørt, svært variert og med nok av detaljer å fordype seg i. En slik miks er så å si alltid et stort pluss.

De har satt sammen 9 spor som alle står trygt plassert på egne bein, og høydepunktene er mange. Fires In The Dark er innledningsvis en rolig låt med en viss rituell feeling. Deretter tar den en vending mot mer normale farvann. Vokalen veksler heftig og er tidvis grim, tidvis ren, men også koring benyttes. I tillegg dukker en flott kvinnestemme opp. Låta inneholder svært mye på kort tid uten å bli masete av den grunn, og både melodier og arrangementer sitter som et skudd. En strålende start, som bare forvitrer knapt ettersom sporene kommer og går.

Andrelåta, Jettegryta, er tung og bastant. Samtidig besitter den jommen også spennende elementer i form av et progga parti, som inntrer etter rundt 3 minutter, der bandet åpenbart viser sin forkjærlighet for 70-tallet, før man går tilbake til det taktfaste og tunge hovedtemaet.

Sequence starter på sin side med en fantastisk groove. Vidt forskjellige partier veves sømløst sammen i denne kontrastfylte saken. I Homebound er refrenget storslått og låta inneholder episke partier. Og slik kunne man fortsatt. Mot slutten kommer det riktignok et par låter som føles som et lite knepp ned, men Enslaved imponerer uansett voldsomt med Utgard. Erfaringen, musikaliteten og viljen til å gå egne og nye veier gjør bandet unikt og de er uhyre dyktige til å arrangere låtene sine. Deilige detaljer glimter til jevnlig. Iderikdommen og variasjonen i materialet er frapperende. Melodi, riff og tyngde. Det aggressive, det rolige og innimellom det nesten sarte. Man får en totalpakke som er utrolig heftig når Enslaved er som her, på sitt aller beste. 

9/10

Tracklist:

  1. Fires in the Dark
  2. Jettegryta
  3. Sequence
  4. Homebound
  5. Utgardr
  6. Urjotun
  7. Flight of Thought and Memory
  8. Storms of Utgard
  9. Distant Seasons