Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Exxperior "Escalating Conflicts"

av yngve

Exxperior 21Selskap: Iron Shield Records/PURE STEEL RECORDS

Release: 17.09.21

Progressiv thrash fra Tyskland, ikke en dagligdags stilforklaring.

Exxperior@Bandcamp

Til tider låter det som en kopi av noe thrash fra hin dager, hurtig, hardt og med disse Arayaskrikene her og der. Men så dukker det opp greier som legger fordommene litt til side. Det tar ikke så lang tid, men når jeg hørte denne var det ikke nødvendigvis noe jeg la merke til umiddelbart. Mye av det jeg likte, og mener de bruker den progressive taggen på, er de tekniske riffene. De minner litt om Annihilator og litt Violence. Det liker jeg, at ikke bandet bare tråkker ned gassen og spiller sånn øspøsthrash. Noe minner også om Slayer, soloene, men ikke så frenetiske som King, haha. 

A.A.A. har mye av det jeg likte fra technothrashbølgen på 90-tallet, her hører man at Exxperior er mer enn et korny navn og nok et retroband. Jeg hører litt av Torniquet her... Det gitarriffes fantastisk, og rytmikken er fantastisk til tider. Vokalen? Den typiske thrashløsningen, litt roping, litt melodi og litt brøling. Ikke så ulik måten Violence løste det, men ikke samme spesielle stemme. I min bok, heldigvis. En litt annen variant på A Murderer's Excuse, som hadde en litt teatralsk og litt humoristisk innlevelse. 

Escalating Conflicts viste seg å være en herlig musikalsk tur. Ikke alt traff, men man visste ikke hvor det bar, og de spennende løsningene og innstikkene var aldri langt unna. Faktisk dominerer de veldig mye av de 75 minuttene albumet varer. Jeg kjedet meg ikke. Det oser, røsker og man blir imponert. Om ikke 100% fulltreffer, får de mye godvilje på hvordan de leker og lever seg gjennom spilletiden. 

Pluss for den feite og tunge variasjonen de hadde med i tidligere nevnte A Murderer's Excuse. Dette innslaget og også i neste låt, som et par eksempler, viser at det er yngre karer. Trolig. Det å dra inn litt tyngre deathmetaldetaljer er jo ikke feil. 

8/10

Tracklist:

 1. Exitiabilis Creatura 
 2. Escalating Conflicts...A World Goes Astray 
 3. Timeless but Mindless 
 4. A.A.A. 
 5. The Agnostic Jam
 6. Spirituality 
 7. Multidimensional Mindblow
 8. Transformatus Erat 
 9. A Murderer's Excuse 
 10. About Peace...The Presence of Justice
 11. Masks of Men 
 12. XX 
 13. Join the Brigade! 
 14. The Ethical Meaning of Success
 15. Anything