Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Felled "The Intimate Earth"

av yngve

Felled 21Selskap: Transcending Obscurity

Release: 02.07.21

Amerikansk svart, trist og vakker metal.

Det er ikke en kobling jeg nødvendigvis hadde gjort, dette låter litt uamerikansk ;). Det er en minimalistisk, dempet produksjon med stort hell i de rolige partiene. Der synes jeg trekk til den flotte lydkollasjen Third And The Mortal fikset på sitt debutalbum er litt til stede.

Jeg synes Felled fanger en interessant stemning, en organisk og hul produksjon, en del klang på en del av vokalen, den kvinnelige spesielt. Når det growles er det ikke så lett å fange slikt. Men en produksjon som farges av å ønske en ærlig og annerledes framstilling.

Fiolinen som støtt og stadig drar toner, den gjør underverker. Veldig trist selvsagt, det er ikke åpning for noe annet :). Ofte er det disse strykbitene som gjør det vakkert, i kontrast og samspill med den håpløse, lengtende, postsvarte metallen. Sjekk fra 02:42 på The Salt Binding, der er det enkelt, og funksjonelt. Gjennom spilletiden slår det meg at denne biten av instrumenteringen er like dominant som resten, og det fungerer svært bra. Hør gjennom The Rite Of Passages, der serveres du en grei gjennomgang av hva albumet representerer. 

Coveret er utrolig spennende, det er utydelig og tydelig på en gang, og jo mer jeg så på det, jo mer skjønte jeg at det fungerte på flere plan. Eller, man ser det på forskjellige måter.

Alle sporene var ikke like bra, men alle er bra. En låt som Sphagnum in the Hinterlands følte jeg var over ti minutter for å være lang ;). Det drøyes og strekkes, men alt i alt er jo dette mer en opplevelse enn enkeltlåter. 

Karakteren var jeg usikker på, jeg følte at jeg måtte dra opp volumet greit mye for å få uttelling, men ikke misforstå, det har mer med hvordan de har produsert enn at det er lavt volum. Trøkk er ikke en essensiell del av dette, og når de trøkker på, er det allikevel pakket inn. Det er det vakre, såre og lengtende som står som identiteten, og det brutale og harde er kun bestanddeler underveis. Sjekk førnevnte The Salt Binding, på det partiet med fiolinen jeg siktet til, der er det doble pedaler og en vegg av gitar, men det er dempet.

7,5/10

Felled@Facebook

Tracklist:

  1. Ember Dream
  2. Fire Season on the Outer Rim
  3. The Rite of Passage
  4. Sphagnum in the Hinterlands
  5. The Salt Binding