Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Godspeed You! Black Emperor + Manas

av yngve

Godspeed Kristiansand 290423 Foto Birgit Fostervold (2)

Bilde over: Godspeed You! Black Emperor

Alle bilder, fotograf: Birgit Fostervold.  Sjekk flere bilder på Knipselyst.

Kristiansand hadde finbesøk i kveld, på flotte Aladdin Scene var det smekkfullt, god lyd og stemning. Og i forkant av konserten var det arrangert et intervju med de to som står for det visuelle, og det var, selv om det klart kunne vært greit med mikrofoner, et spennende innslag. Og vi fikk innsikt i hvordan de tenkte, hva de gjorde. Og med den kunnskapen var det ekstra spennende å se konserten, og snu seg og se den ene fyren stå der og lage effektene med tre gamle kameraer med filmruller, og hvor han brukte hendene til å skape krydder. 

Timo og Vivid samt Janki og Dirty Town hadde skutt gullfuglen her. Lyden var prima, salen bra, og jeg liker spesielt at det er nivåer nedover mot scenen, slik at alle ser og får en god opplevelse. Det var ikke vanskelig å kose seg i kveld.

Manas Kristiansand 290423 Foto Birgit Fostervold (1)

Bilde over: Manas

Først fikk vi oppvarming fra Manas, en duo hvor trommisen er fra North Carolina, og hvor bassisten for kvelden var fyren fra Godspeed. Jeg snakket litt med trommisen Thom etterpå, og han fortalte at hans faste makker ikke kunne komme, da løste de det slik. Manas avsluttet turneen med Godspeed i Kristiansand etter åtte gigger. Og for et show! To stykk, en bassist som bare hamret og lagde lyder, stemninger, effekter, og hvor trommene var hovedinstrumentet. Sjekk Thom HER . Det var helt utrolig levert, det er ikke mer å si om den saken. Jeg vet jo at mange er flinke, mange tekniske, skolerte trommiser. Hvor mange kopierer, lager egne versjoner, spiller playthrough. Men med en fyr som Thom, som lever og ånder trommer, og er så organisk og oppfinnsom, er det umulig. One of a kind! 

Musikken? Det er ikke låter vi snakker om, det høres mer ut som en konstant loop av slutten av en sang, der man hele tiden leker med dynamikk, klimaks og en form for tribal galskap. En utrolig bra oppvarmingsjobb, og en veldig spennende opplevelse. 

Godspeed You! Black Emperor mener jeg jeg har sett før, i starten av karrieren, men jeg husker ikke konserten. Vet, jeg pleier jo på huske, derfor mistenker jeg at jeg kan huske feil eller at jeg bare blander. Men uansett var bandet på scenen i Kristiansand, og med det skulle man innta et annerledes måltid. Et måltid som er en total kontrast til alt i samfunnet i dag. Her fungerer ikke TikTok-hjerner, her fungerer ikke short attention span, her fungerer ikke multitasking, her er det bare fullt fokus, innlevelse, tålmodighet og det å kunne nyte noe annerledes som regjerer. 

Konserten virket for meg som en lang sang, der delene, låtene, bygget seg opp mot midten, og hvor fra ca. halvveis og ut det bare eskalerte. I den siste delen av konserten var det låter med melodier, og der er det bare så fett at jeg ikke kunne tenkt meg å ha sett noe annet band akkurat der og da.

Jeg skjønner om det blir for drøyt for mange, dette er ikke for deg som krever vers, refreng etc., her er det musikk som males, som lever, som ikke har rammer, her er det musikk som fanger, engasjerer og som etterlater noe. Man blir litt ydmyk når slikt skjer, for man oppdager at det er andre aspekter i det å lytte og oppleve musikk på enn det man vanligvis pleier å gjøre. Lydlandskaper, det melankolske visuelle på storskjerm, som lages og skapes der og da med musikken, ingenting digitalt, bare en herlig og intim stund til tross for at man står der sammen med fullsatt sal.

Bilde under: Manas:

Manas Kristiansand 290423 Foto Birgit Fostervold (2)

Bilder under: Godspeed You! Black Emperor

Godspeed Kristiansand 290423 Foto Birgit Fostervold (3)

Godspeed Kristiansand 290423 Foto Birgit Fostervold (1)