Karmøygeddon 24

Grafjammer "Schalm & Schabauw"

av steinar selstø

Grafjammer 18Selskap: Private

Release: 10.02.18

Grafjammers andre fullengder er en kurant sak for folk som aldri får nok A4-black metal.

Darkthrone og Carpathian Forest nevnes som inspirasjoner, og man kan gjerne si nederlenderne høres ut som en miks av de to. Sistnevnte fordi Grafjammer har noe av det samme trøkket og midtempo, riffbaserte låter, eller låtpartier, i repertoaret. Førstnevnte fordi man i tillegg benytter seg av kjapp riffing og melodiføring i retning hva nevnte duo gjorde da de først konverterte til black metal.

Så er det selvsagt slik at Grafjammer ikke rettferdig bør bedømmes kun basert på to velkjente slektninger. Nederlenderne står støtt på egne bein og innehar utvilsomt musikalitet nok til å kunne hevde seg brukbart i en til de grader overfylt scene. Sjekk soloen i Uitgedraaide poten van vertrouwen for bevis på god smak. Materialet har god spennvidde, bandet er tight og det er nok av punka energi og grim råskap i musikken til at man kan nyte den. Den gode variasjonen i tempo og rytmikk er en klar styrke og bandet framstår også som kurante låtsnekkere.

Grafjammer@Facebook

Hva savnes så? Vel, skiva er av typen det er vanskelig å peke på spesifikke minus ved. Man gjør liksom ikke så mye feil. For enkelte vil dette ikke være necro nok. Ikke misforstå, Schalm & Schabauw låter ikke polert. Det låter dog heller ikke røff undergrunns-black metal. Produksjonen er kraftfull. I mine øyne funker produksjonen helt fint. Jeg tror det er så enkelt som at dette er en sjanger som har en så rikholdig historie at det er svært så vanskelig å hevde seg og man blekner lett litt sammenliknet med de skikkelige godbitene. Med andre ord, Grafjammers andreskive kan være verdt en sjekk om man er stor fan av sjangeren.

7/10

Tracklist:

 1. Het rottende schompes 
 2. Drijvende doodskist 
 3. De dode molen van buiten Catharijne 
 4. Duistering 
 5. Gallemiezen 
 6. Haatgemaal 
 7. Hijs het lijk 
 8. Nagels over het krijtbord van de ziel 
 9. Nedernekro 
 10. Uitgedraaide poten van vertrouwen 
 11. Moord & doodslag & jenever