Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Haugaland Prog & Rock Festival

av yngve

Haugaland Prog & Rock Festival 23

Festivalen går av stabelen i Haugesund i november, og teller flere gode artister. Nok til å trekke meg oppover fra Kristiansand. Jeg klemte meg vei gjennom fiberkablene og endte opp med å møte Svein Ringen på den andre siden. Sammen lagde vi en artikkel som informerer greit rundt arrangementet.

Halla, og velkommen til Heavymetal.no, er livet bra? Og alle dere i festivalstaben bruker progressive briller?

"Livet er storartet. Briller bruker jeg ikke ennå, men progressive briller skal kjøpes inn så snart synet blir verre!"

Haugaland Prog & Rock Festival@www

Først, for de som ikke vet om festivalen, hvem dere er og når det startet, får vi en fastfood-story på det? Hva har dere gjort før innen prog-/ eventuelt metalscenen?

"Vår første festival gjennomførte vi i 2014. Styret består av musikkinteresserte personer, hvor Bjørn Dybdahl, som driver Høvleriet i Haugesund, er leder. Jeg har vært bookingansvarlig de siste fire årene. Jeg har alltid vært interessert i alle typer rock, og helst musikk som er litt på siden av mainstream. Mange band innen metallsjangeren har jo brukt progressive elementer i musikken sin i mange år.

På festivalen vår prøver vi å vise spennet innen progressiv musikk, alt fra folk og jazz til hardere saker. Foruten festivalen vår i november hvert år, er det løpende konserter månedlig på Høvleriet. Flere av disse konsertene vil også være knyttet til festivalen. Vi skal for eksempel i september ha konsert med Motorpsycho og Nazareth."

Billetter til progfestivalen og de to nevnte over, kan du sjekke ut HER .

Haugesund, det er en by der jeg føler vikingemetal og folkrock/-metal står sterkt, hvordan er progscenen der føler du? Er det nok progheads til at festivalen kan overleve på lokalt besøk? Eller er dere avhengig av tilreisende?

"Det er vanskelig å si hvorfor metall og prog står så sterkt på Haugalandet, men vi får stadig tilbakemelding på dette fra arrangører i andre byer som sliter med oppmøte på sine arrangement. Vi har et par hundre lokale som kommer på vår festival hvert år i tillegg til tilreisende. Vi har hatt publikum fra Danmark, Tyskland og Italia, og tilbakemeldingen er at de elsker Haugesund og festivalen vår. I tillegg kommer det selvsagt en del folk fra Bergen, Stavanger og Oslo også."

Og altså meg fra Kristiansand :).

Dette skjer i november, er det en grunn til at dere velger å ha det i denne måneden? Er det litt tankegods på andre arrangementer, at det ikke krasjer for mye?

"November er en veldig fin måned å arrangere festivalen på. Alle vi som sitter i styret gjør jo dette frivillig, og da slipper vi å bruke hele sommerferien på planlegging og gjennomføring. I tillegg er høsten lang, og det virker som folk gleder seg til å noe kjekt å finne på i høstmørket. Vi slipper samtidig å konkurrere med alle de andre store festivalene rundt omkring når det gjelder artister."

Banda, hvordan plukket dere de? Er det stort sett subjektiv booking, det dere selv liker og vil se? Eller er noe også med en liten kommersiell grunnmur, at det kan være greit å hva band som trekker bredere enn nisjen som jo er prog?

"De fleste banda velges ut fra subjektive referanser. Vi ønsker å kunne gå god for de banda vi booker. Når det er sagt må vi også se hva progpublikummet ønsker. Så er det jo mange band som grenser opp mot prog og som derfor også vil kunne trekke publikum utover progheadsene. Et eksempel på det er Gåte som spiller hos oss i år."

Og hva er det man selv MÅ se i år? Jeg må jo innrømme at bookingen av Änglagård gjorde valget lett for meg, jeg har fulgt bandet helt fra debuten var blodfersk, og har de blant mine toppvalg fortsatt så mange år etter.

"Änglagård blir magisk! Vi får jo også besøk at Agusa fra Sverige som er litt i samme gate. Vi har 6 band, 3 hver kveld og alle er like viktige for at festivalen får den bredden den får. Jeg gleder meg selvsagt til alt!"

Høvleriet Scene, er det en grei plass? Jeg tror ikke jeg har vært der før, hva kan vi forvente? 

"Høvleriet er et gammel sjøhus i Haugesund med to scener, der hver av scenene har en kapasitet på 400-500 mann. Der har vi blant annet et eget ølbryggeri, så disse øltypene får du selvsagt kjøpt i baren. Det er et veldig sjarmerende sted og de fleste banda elsker det."

Blir dette filmet og kanskje gjort tilgjengelig i ettertid?

"Vi har ikke planer om det. Jeg vet heller ikke om det er mulig å få til knyttet til rettigheter etc opp mot banda."

Og jeg skal applaudere litt ekstra her, for det er digg å se noen som booker så spennende, ikke MÅ ha hundre band på plakaten, men la oss få en dose som kan fordøyes og nytes uten stress :). Var mengden band vanskelig å holde nede? At det kanskje var mange artister som ville spille, som dere ville skulle spille?

"Takk for det. I de første årene av festivalhistorien var det flere band på plakaten hvert år. Dette førte til mye stress for oss arrangører, forsinkelser og selvsagt økte kostnader. Samtidig ble det for mye også for publikum. De fikk ikke tid til å prate og shoppe i merchavdelingene eller fordøye musikken. Vi har derfor gått ned til tre band hver kveld, og det passer egentlig perfekt. Det må også nevnes at vi arrangerer en platemesse i lokalene lørdag formiddag under festivalen, noe som også har vært veldig populært.

Vi får stadig henvendelser fra band som ønsker å spille og det er hyggelig. Ellers har vi selvsagt band i kikkerten selv som vi ønsker å ha."

Og er dere allerede i gang med neste års planlegging? 

"Nei nå får vi vente til etter årets festival med det, men vi har de siste årene vært tidlig ute med bookinger, så rundt juletider pleier vi å ha mange band på plass."

Har festivalen er såpass grei økonomi at det ikke er type år for år som gjelder? At det ikke er avgjørende hva som skjer i år om det vil bli en ny festival i 2024?

"Vi får tilskudd fra kommunen, fylkeskommunen og Kulturrådet, det gjør at vi har klart å holde en sunn økonomi de siste 4-5 årene. Vi har selvsagt planer om å også arrangere festival i 2024. Da vil vi ha 10 års jubileum så det blir stas."

Jeg takker pent for tiden jeg fikk, og krysser fingrene for at det blir utsolgt og maks kos i november :).

"Takker for det og vi gleder oss til å se dere alle i november i Haugesund!"

Haugaland Prog & Rock Festival@Facebook

Bilde, Gåte, fotograf: Jørgen Freim

Gåte Performing At Tons Of Rock 2018 Jørgen Freim 18