Karmøygeddon 23 B

Haunted By Silhouettes, jakta er i gang

av yngve

Trønderne kom med nytt album i dag, og har også et knippe konserter på plakaten framover. Jeg måtte jo bare dra inn gjengen for en prat, for ikke bare er de perfekte i å møte Heavymetal.no's agenda med å dekke up and coming-bands, de leverer også. Med tekstmaterie som belyser og refleksjoner menneskehetens mørkere sider holder de seg ca. innenfor rammene for metallen også vil jeg tro. 

Haunted By Silhouettes@Facebook

Da var det jammen meg klart for andreskiva deres, hvordan har det vært å lansere? Har det vært greit med interesse?

"Interessen rundt skiva har vel vært omtrent som forrige gang. Noen anmeldelser på enkeltlåter, også kommer det anmeldelser på hele skiva. Streamingtallene er gradvis økende også noe som gir oss gode indikasjoner på at folk liker musikken ihvertfall. Vår nyeste singel Jakta ligger nå på 9000 streams etter 16 dager. Det synes vi er veldig gøy!"

Det er en liten endring i det dere gjorde tidligere, uten at jeg har spilt skivene opp mot hverandre i dag. Anmeldelsen Heavymetal.no kjørte ut var positiv den gang, men hva synes dere selv er forskjellene mellom utgivelsene? På hvilke områder har dere vokst mest?

"Låtskrivingen denne gangen har vært et mye større samarbeid innad i bandet enn tidligere, både når det kommer til skrivingen og arrangeringen av låtene. Da vi hadde laget oss en bank med riff og ideer dro Stian Hoel Fossen (gitar), Per Kristian Grimsland (gitar) og Ola Nilsen Kjøren (bass) til en hytte på Oppdal for å sette sammen ideene og bygge opp låtene. I løpet av denne helga ble det meste av grunnlaget for skiva lagd ferdig. Vi tok så ideene tilbake til Trondheim hvor vi øvde på de og gjorde de siste endringene vi følte var nødvendig før vi lagde demoer."

Les anmeldelsen av skiva HER .

Sist mener jeg å huske at dere gjorde alt selv, og selv om Rob Mules Records er med på lasset, er det tilfelle denne gangen også? Eller har de tatt unna en del av lasset? Det er jo ingen selvfølge at å signere kontrakt fører til mindre jobb i dag.

"Rob Mules' fokus er PR og distribusjon av albumet, så vi har også denne gangen tatt på oss alt av innspilling og design av albumet."

Haunted 19 (2)

Stilen er ganske så variert, selv om beina er plassert godt i den melodiøse extremmetallen. Er det her dere selv føler dere mest komfortabel? Og jeg vet og hører dere blander en del inn i brygget, er det noe i horisonten som peker mot at dere går mot andre vinkler framover?

"Helt siden bandets start har mantraet vært å fokusere på å spille musikken vi synes er spennende å lage, og aldri si nei til en ide før vi har prøvd den. Det har med tiden ført at vi gradvis utforsker det en kan kalle for rammene innenfor sjangeren. Dette har vi tatt noen steg lenger på The Last Day On Earth enn vi gjorde på Shortcuts To Dead Ends. Når det kommer til fremtiden kommer vi til å fortsette å utforske denne siden ved oss.

På vår første EP lekte vi mye med det å blande melodisk death metal fra Sverige med amerikansk metalcore som for eksempel As I Lay Dying. På EP nummer to dro vi oss vekk fra metalcoren og mye mer mot god gammel death metal, noe som en hører godt på det grumsete og skitne soundet, i tillegg til at alt går i veldig høy fart. Da vi fikk med Per Kristian Grimsland på laget før den første skiva ble fokuset igjen flyttet tilbake til melodi, feel og groove. Det gjenspeiler seg godt i både Shortcuts og The Last Day, føler vi."

Jeg har nettopp begynt å lytte på skiva, grunnet mengder som kommer dessverre, men det slår meg at dette låter veldig proft. Har dere knyttet til dere nye personer i innspillingsprosessen denne gangen? Eller er det for egen maskin alt er gjennomført også på dette nye albumet?

"Det er også denne gangen Per Kristian Grimsland som har tatt seg av innspillingen og miksingen av albumet, men vi har hatt med oss Mike Kalajian på masteringen. Dette synes vi har gitt et kraftigere, mer profesjonelt sound.

På denne skiva har vi hatt med oss flere gjestemusikere, blant annet Jon Sandersen, som vi brukte på orkestrering på førsteskiva. I tillegg har vi fått en del hjelp til å lage hammondorgel, piano og diverse synthelementer av Benjamin Dehli. I tillegg har vi for første gang kvinnevokal på skive, sunget av Lise Ellinor Evjen Undlien."

Når dere får stjerner i blikket, hvor ønsker dere at Haunted By Silhouettes skal? Hva slags ambisjoner har dere? Både uoppnåelige og ikke.

"På sikt ser vi for oss å spille i utlandet, så dette ligger på planen for 2020. Da sikter vi i første omgang på helger spredt ut over Nord-Europa. Om vi skulle drømt litt hadde en turne sammen med noen av de store bandene vi ser opp til vært fantastisk. Man sier jo ikke nei takk til å varme opp for band som Soilwork, In Flames eller At The Gates!"

Bilde, fotograf: Ida Juliane Remen

Haunted By Silhouettes 18 Ida Juliane Remen

Jeg vil tro dere legger litt i tekstene, det virker ikke tilfeldig når man ser rammene rundt bandet. Har jeg rett? Og hva slags budskap vil dere ut med?

"Med Mathias Jamtli Rye som lyriker er ingenting tilfeldig, og tekst er noe han tar seriøst. Han fryder seg hver gang han får kaste seg over nye låter og skreddersy teksten etter låtenes struktur og stemning. Han lever seg raskt inn i presentert musikk som får ham til å virkelig føle noe, og han har alltid tekster klare til oss.

Budskapet sentrerer seg hovedsaklig rundt forskjellige former for belysning og refleksjoner basert på menneskehetens mørkere sider som lytter kan kjenne seg igjen i. Dette gjør han ofte ved å forsøke å ta lytter gjennom en reise fra start til slutt, for eksempel selv, eller ved å projektere gjennom en fiksjonell karakter. Det kan være tematikk og scenarioer som utspiller seg på det psykologiske og psykososiale plan, mellommenneskelige situasjoner og menneskehetens samhandling på globalt plan."

Trønderscenen har vel kommet seg litt? Folk er litt flinkere til å gå på konserter, i hvert fall når de større banda kommer. Føler dere dette selv?

"Scenen i Trøndelag har de siste årene våknet bra til live, og vi, sammen med en del andre band, satser bra for tiden både live og på utgivelser.

Haunted By Silhouettes jobber ganske aktivt for å promotere konsertene sine, og dette har vi sett gir veldig bra oppmøte på de aller fleste konsertene våre i Trøndelag. Selv treige kvelder har ofte et jevnt sig med folk. Dette gjelder også for scenen her generelt."

Man takker og geitebukker for tiden dere hadde å avse til Hmno, det setter jeg stor pris på! Avsluttende ord, verbal utskjelling, utdeling av roser, alt dette og mer til kan dere hive inn her:

"Takk for at du hadde lyst å intervjue oss litt om skiva Yngve! Vi setter stor pris på jobben du gjør, både for oss og metalsamfunnet i Norge generelt."

Sjekk DENNE artikkelen for en oversikt på konsertene bandet skal ha framover.