Kilanerin-a_war_against_the_world-add_kort-500-opt

Haunted By Silhouetts "Shortcuts to Dead Ends"

av heavymetal.no

Haunted 18 Shortcuts To Dead EndsSelskap: Selvfinansiert

Release: 09.03.18

Norsk Melodisk Deathmetal i særklasse.

Haunted By Silhuettes er et Melodisk Death Metal band fra Trondheim som har eksistert siden 2013. Nå, etter to EP’er bak seg, slapp bandet sitt debutalbum Shortcuts To Dead Ends. I en pressemelding skriver bandet at de har egenprodusert albumet for å sørge for at deres egen kunstneriske visjon kommer frem, derfor har de skrevet, spilt inn, produsert, tatt fotografier og mer til, selv. De beskriver musikken sin som en miks av det de selv liker innenfor sjangeren

Plata starter med sangen Exhumer som åpner med en kort pianointro som snart går inn i en mid-tempo sang. Sangen er ganske rett frem og passer fint for å starte albumet. Mer spennende er Vindicta, som er noe kjappere, med møkkete gitarer som passer stemninga i sangen. De kjappe mellomspillene er kanskje det som får musikkentusiasmen i meg til å smile litt ekstra da det er et flott samspill mellom instrumentene. Stemningen i sangene er også gjort litt ekstra dystre med hjelp av de dype growlsa vi blir servert.

Sangen Shadowless tar tempoet ennå litt mer opp, gitarene kommer bedre frem her, det samme gjør trommene. Breaket med blandingen av dype og lyse scream er en fin kontrast i forhold til resten av sangen. Only You Know skiller seg raskt litt mer ut med sine mer melodiske gitarer, som her kommer krystallklart frem. Atmosfæren i sangen er tung og dyster, og sangen starter med hviskende cleansang. Blandingen clean og growls får de indre konfliktene til personen i handlingen til å komme frem tydelig. A Plea for Silence er hva jeg vil kalle en mer typisk death metal-sang, med sine raske gitarer og trommer. Det høye tempoet i sangen passer fint inn etter forrige låt, som var litt mer mid-tempo.

Haunted By Silhouettes@Facebook

The Age Of Narcissus og Ubasaute er kanskje to av de sangene jeg mener stakk seg mest ut, spesielt i sangskrivinga. The Age Of Narcissus virker å handle om en som føler seg fanget i seg selv, som han selv ser på som et uhyre, hvor personen vil realisere dette med å bli tatt fra hverandre og plassert i sammen igjen ala Frankensteins monster. Sangen har tunge gitarer og er satt sammen på en god måte. Refrenget er spesielt minneverdig og sitter raskt på hjernen. Ubasaute  fortsetter løpet med tunge trommer og gitarer, men er mer uptempo enn den forrige. Men det som fanget oppmerksomheten min var den intense historien som omhandler å ta livet av en av sine foreldre som har mishandlet hovedpersonen siden de var barn. Måten den blir fremført er nesten hjerteskjærende. 

Stemningsfulle Iskalde Blikk er nok låten som skiller seg mest ut på plata, det er også en av sangene alle instrumentene kommer best frem på. Trommene er klare og slår denne sakte rytmen, mens gitarene høres iskalde ut, noe jeg mener er godt jobba siden det står i stil med tittelen. Man kan til og med høre bassgitaren tydelig i miksen. Ikke bare er dette noe som skiller seg litt ekstra ut i denne låten, men det som gjør den ekstra spesiell er hvordan bandet har valgt å ha versene på engelsk, men refrenget på norsk. Kontrasten er utrolig passende for helheten, og hadde vært vanskelig å oversatt slik at det ble bra på engelsk. 

Fanning The Flames har enda mer aggressive growls enn tidligere, og blander både raskt, mid- og sakte tempo. Den passer fint før platas klimaks - som er The Clearing. Den slår raskt ut i harde trommer og riff, med ganske dype growls som kun kan komme fra den dypeste magesekken. Den gir plata en verdig avslutning sangmessig. Into the Abyss avslutter det hele med harmoniske gitarer som spiller over lyden av sjøen.

Alt i alt er Shortcuts To Dead Ends et solid album, og mer enn man forventer av et ordinært debutalbum. Haunted By Silhouettens leverer et album som er oppe i klasse med andre store Melodeath-band, og i min personlige mening bedre enn flere av dem. Om det er noe jeg vil pirke på i albumet er det at noen av overgangene kunne vært gjort slik at de passet litt, ellers var trommene litt for lave i noen av sangene, men uten at det skadet lyden, dette blir rett og slett bare småpirk. 

Jeg er personlig ikke noe storfan av melodeath, men liker noe. Denne skiva gikk lett i repeat i to uker, så om du liker sjangere er Shortcuts To Dead Ends et album jeg anbefaler på det absolutt sterkeste.

8/10

Tekst: Christoffer Dreyer

Tracklist:

 1. Exhumer
 2. Vindicta
 3. Shadowless
 4. Only You Know
 5. A Pleas for Silence
 6. The Age of Narcissus
 7. Ubasute
 8. Iskalde Blikk
 9. Fanning the Flames
 10. The Clearing
 11. Into the Abyss