Karmøygeddon 23 B

Hex A.D. "Last Nail..."

av yngve
Crowland (2)

Full tittel: "The Last Nail in the Coffin Lid"

Selskap: Sepulchral Silence

Release: 10.09.16

Hex A.D. har imponert meg stort live, og deres 70-talls doomy hardrock fortsetter med det på skive.

Siden sist har de blitt tyngre, ihvertfall slik jeg hører det, og de leker seg mye mer med riff og ideer som kverner og skaper en suggerende stemning. Det er Hammond så det holder, feite og tunge takter, og strengeinnsats som balanserer perfekt mellom å ikke gjøre for mye, og å legge seg på denne deilige, messende, tunge og melodiske bølgen. Og vi har godt med tid, har vi ikke? Joda, og en låt som Another Graveyardshift er et godt eksempel på dette. 

Men, det som imponerer mest, er allikevel The Bitter End, en FANTASTISK svevende og tungskodd doomrocker som svever avgårde med en ørliten psykedelisk vri. Og igjen, Hammond over alt - et instrument Hex A.D. vet å inkorporer veldig bra. 

Hex A.D.@Facebook

Skiva inneholder en over femten minutter lang låt, The Madrigal Of The Black Hooded Crow, som nok er mye å gape over for mange. Men, det er en fantastisk låt, som spenner fra 70-talls hardrock via Pink Floyd-inspirerte saker til en avslutning som godt kunne vært JethroTull. Så Hex A.D. er ikke et doomband som mange vil høre for seg - idag er jo doom om å gjøre å spille tyngst mulig, men kvartetten her har skjønt det. 

Krafttakene ivaretas av As A Doornail, en drivende hardrocker som det lukter svidd av. 

Sjekk også The Nocturnal Report, denne er frekk. Det er likheter med The Bitter End, men Nocturnal Report har vokal - og en del tyngre skyts. Spesielt trommelyden, ræva så fet! Produsent Chris Tsangarides (Anvil, Tygers Of Pan Tang, Girlschool, Magnum, Thin Lizzy m.fl.), har virkelig klart å få ut mye fett av trommene. Det er Henrik som gjør alt på skiva, foruten tangenter, der er det Magnus Johansen som stiller. Magnus er en del av livebandet, men i studio er det altså gitarist/vokalist Henrik som tar seg av alt.

Dette bandet bør sjekkes live, det er et unikt band om du deler litt av preferansene jeg har vært innom. Skiva her er et verdig dokument på hva de er kapable til, men jeg ser det mer som et redskap for å presentere sangene live, å la folk bli kjent med materialet og kunne nyte det i sin rette setting. 

Jeg krysser det jeg har av kroppsdeler for at bandet skal oppdages, få en heftig turne, selge masse og sikre at de ikke renner ut i sanden. Men så langt er det ikke låter og konserter, kvalitetsmessig, som stopper toget. Det er viktig at folk går på, kjøper billett og sørger for at Henrik og de andre kan fortsette å skuffe svart kull i fyrkjelen.

I tillegg til Henrik og Magnus, består lineup-en av den eminente rytmeseksjonen Are With Gogstad på bass og trommeslager Mats Kaupang.

Her snakker vi et album som trenger litt tid, selv om jeg glatt kan se at noen vil få en umiddelbar positivt reaksjon. For noen kan det kanskje virke litt kjedelig, for lite detaljer, men gi albumet den tiden det fortjener, så skal du se at jeg har et poeng. Hex A.D. får nesten ni av disse av meg. 

Et gjennomarbeidet album, med ihvertfall et par, kanskje tre, virkelig sterke saker. Release er nå på lørdag, 10. september, da har de fått med seg selveste Candlemass-vokalist Mats Levén på vokal, for å skape en fantastisk og tung aften (arrangementet på Facebook ).

8,5/10 (sterk)

Tracklist:

  1. The Bitter End
  2. A Nocturnal Report
  3. Another Graveyard Shift
  4. The Madrigal Of The Black Hooded Crow
  5. ...As A Doornail