C342cd6b 0dc1 45aa B22a D3aa66cbb9e5 Rockman Hm 2024 500x80 Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80 Mt Reklame Banner 032353

I kildens utspring...

av yngve

14467066 10207667381178049 1989567387 OGreen Carnation sprer sitt lys og slokker sitt mørke i Kristiansands storstue i slutten av november. Bandet maler sin melankolske musikk med brede pensler, og alt skjer i Kilden Konserthus. Til tross for at Green Carnation er lokalt forankret i Kristiansand, er det ikke voldsomt mange konserter som har funnet sted her, det er derfor svært spennende og kult at de har valgt Kilden som åsted for sine musikalske krumspring. Fokus er som kjent denne timelange debutskiva, 'Light Of Day Day Of Darkness', som skal framføres i sin helhet. Dette bør du få med deg, denne kvelden vil jeg tro blir en av de som er kul å ha på cv-en over sette konserter. Jeg tok av en prat med opphavsmann Terje Schei for å snoke litt rundt Kildenjobben og litt annet.

Fotografer: Andrea Chirulescu på alle foruten det nederste, det står Oddbjørn Steffensen for.

Nå har Green Carnation gjort litt ut av seg i det siste, og det har vist seg at bandet leverer, og at det er et marked for konseptet som nå er i fokus; 'Light of Day, Day Of Darkness'. Hvordan føles det at det etter så mange år fortsatt er interesse for låten/skiva? Det er jo litt spesielt :)

"Jeg har jo vært klar over at interessen for albumet har holdt seg gjennom årene. Er det noe fansen har snakket om når jeg har vært på turne med andre band, så er det dette albumet og Green Carnation generelt. Det jeg er veldig fornøyd med nå, er at vi for første gang har hatt anledning til å gjøre en full produksjon av albumet i år og dermed gi fansen som har holdt albumet i live gjennom 15 år, en verdig feiring av jubileumet. Det er nettopp pga. Denne interessen at vi får denne muligheten. Det er ingen selvfølge at festivaler og promotører skal bla opp for at vi skal spille 15 år gammel musikk. Det er jo ikke akkurat slik at vi er i vinden med nytt album og masse pressedekning foruten dette jubileumet. Så det er tydelig at albumet har truffet en nerve hos folk og betyr mye for mange. Oss i bandet inkludert."

Green Carnation@Facebook

Det var under Blastfest at 'Light Of day' fikk sin første gjennomkjøring live, komplett, ikke sant? Men det har vært gjort tidligere, nesten, tilbake i 2003 i Sandefjord, da var det vel hele foruten midtdelen. Det stemmer det?

"Har jeg spilt i Sandefjord? He-he... det husker jeg faktisk ikke (var under Elements Of Metal-festivalen :) Yj), men sist gang vi spilte hele låta (dog i nedstrippet versjon) var vel som ekstra nummer (!) i forbindelse med siste konserten vår på den 6 uker lange USA turneen i 2006. Vi har vel også spilt låten i tilnærmet full lengde i Toronto for mange år siden. Jeg husker ikke om det var før eller etter USA turneen."

Kilden, Kristiansands storstue, finkulturens høyborg, hvordan fikk dere ideen til å hamre inn Green Carnation der? Var det en tung prosess? Eller gled det på plass som oksen i den våryre kviga? :)

14489004 10207667381058046 258657651 O

"Det begynte vel som en meget ambisiøs ide om å avslutte jubileumsåret på storslagent vis, og gjett om vi følte at vi tok vann over hodet når storsalen (1100+) ble booket i begynnelsen av 2016. Etter Blastfest og responsen der føltes Kilden mer overkommelig ut, men fortsatt kjente jeg litt på følelsen av at dette blir noe helt spesielt som enten gikk stang inn eller stang ut. Det skal jo nevnes at jeg er ikke spesielt optimistisk som person, og når billettene nå er solgt ut og Kilden måtte åpne det siste feltet for salg, har det fortsatt ikke gått helt opp for meg at dette blir et vakkert skudd klistret oppe i hjørnet. Fotball interesserte skjønner tegninga. For dere andre – dette blir jævlig bra!

Kilden har vært veldig imøtekommende og gitt oss mye tillit fra dag 1, så det føles godt at billettene som ble lagt ut for salg ble solgt ut 2 måneder før konserten og at feltet med de absolutt siste setene måtte åpnes for salg nylig."

Hvor involvert er du selv i Green Carnation i disser dager? Det meste av kontakt og formidling er jo via et par av de andre, har du valgt sidelinja litt bevisst?

"Jeg har stått for driften av mange band gjennom mange år, men det var i tiden hvor jeg levde av musikk og hadde det som jobb og hobby. Nå har jeg ikke anledning til å bruke all verdens tid på musikk, og da er det viktigere for meg å bruke den lille tiden jeg har disponibelt på noe kreativt og ikke på å sende ut mailer og purre på svar. Det er helt topp at Bjørn og Kjetil har tatt ansvar her og det gir oss mer gjennomslagskraft enn om agenter og promotøren måtte vente i ukesvis på at jeg skal få tid til å svare."

Jeg ser det altså som en bra greie at Terje tok seg tid til Heavymetal.no, og det i løpet av svært kort tid også :) .

Hva kan så folk forvente seg om de stiller i Kilden? Er det noe ekstra i forhold til konsertene som har funnet sted i det siste? Vil bandet stikke til lokalpublikumet det lille ekstra? Kanskje i form av gjester?

"Vi jobber fortsatt med detaljene og ser på muligheter for gjester. Det lille ekstra kommer uansett vi selv til å stå for musikalsk i et knakende bra konsertlokale, sammen med to trollmenn på lyd og lys. Ruben (lyd) og Bjørnar (lys) har fritt spillerom og kommer garantert til å gå den ekstra mila for å sørge for at ingen som gjester Kilden denne kvelden har sett eller hørt noe tilsvarende der tidligere."

14488905 10207667372697837 540981260 O

Sånn, der, har du ikke kjøpt billett ennå er dette kanskje det som får deg til å vippe over.

Jeg vet det kommer tilreisende, fra andre land også, dette er svært spennende synes jeg, at et Kristiansandband har klart noe slikt. Det må være utrolig gøy å se at musikken som ble lagd hjemme i stua for mange år siden trigger folk til å bruke masse spenn på å reise fra andre land og kanskje til og med andre verdensdeler, for å snuble ut på lille Kjevik og få med seg dette. 

"Jeg slutter aldri å la meg overraske over dedikasjonen til Green Carnation-fans. Begge gangene vi spilte Under the dam langt inne i fjellheimen, kom det reisende fra 5 ulike verdensdeler og det er allerede fans fra 17-18 land som har sikret seg billetter til Kilden. 

For å gjøre ekstra stas på tilreisende, jobber vi med et opplegg dagen før, evt. Tidlig på konsertdagen og ikke minst etter konserten på Kilden. Alt er ikke spikret ennå, men jeg kan nevne visning av Under the Dam-DVD på kino, akustisk minikonsert med Green Carnation" (!!! Yj), gjestemusikere, merchsalg med mye eksklusivt, signing session, Meet'n Greet, m.m. Mulig jeg legger lista litt høyt nå, men vi har virkelig lyst til å gjøre noe ekstra for alle som kommer til Kristiansand for å feire jubileumet sammen med oss."

Besetningen er litt annerledes enn den var sist jeg så dere, nå er det vel Endre Kirkesola på tangenter og bart, og Jonathan Perez på trommer. Jeg vet dette har vært tilfelle en tid, men hva var grunnen? Og vil denne lineup-en bestå framover? Eller er den midlertidig?

"Denne lineup-en er satt sammen med tanke på gjennomføre Light of Day, Day of Darkness på best mulig måte. Vi har ikke sett lengre frem i tid enn dette året. 

Endre var produsent og med-musiker med en finger i det meste av produksjon og detaljer på albumet, så å invitere ham var til stor glede både for oss i bandet og for ham selv. Han står som oftest på den andre siden av miksebordet, så entusiasmen og gleden han viser på scenen er et resultat av han trives sykt godt sammen med denne gjengen og ikke minst er skikkelig spillekåt!

Jonathan er supersympatisk og glir rett inn i gjengen. I tillegg til å være en veldig god trommeslager, spiller han låta kanonbra og har vært veldig dedikert i forhold til øvinger og preproduksjon for å få låta opp på det nivået vi ønsket."

Og når dere skulle ut og presentere 'Light Of Day', det var aldri i tankene/på blokka å trekke inn de medlemmene som tok del på skiva? Eller som var del av bandet live den gang? Bernt Moen var jo på tangenter en tid, Anders Kobro var jo trommis både på skiva og live, og en viktig brikke den gang.

"Bernt er sikkert en av verdens beste tangentspillere – det føltes overkill å ta ham med på denne produksjonen. For ham ville det blitt som å spille 1 time med Lisa gikk til skolen. For Endre som egentlig er musiker, men som ikke har stått på scenen på flere år, ville vi få spilleglede, en dyktig musiker og ikke minst knakende gode innspill fra mannen som produserte skiva :).

Anders var alfa og omega for at jeg i det hele tatt orket å jobbe meg gjennom låta for 16 år siden og skape den slik den ble på skive. Det var ikke få timer han brukte sammen med meg på øvingslokale for at jeg skulle få prøvd ut alle ideene og testet ulike stemmer og arrangeringer. Jeg har aldri følt meg tilpass med å spille inn på egen hånd, og har derfor knapt gjort en demo hjemme (selv om jeg har alle muligheter for innspilling). Dermed ble alle timene på lokalet sammen med Anders avgjørende for hvordan låta ble til slutt.

I forbindelsene med livekonsertene følte vi at Jonathan som trommeslager var et trygt valg. Anders har hatt hendene fulle med In the Woods... i hele år."

14522268 10207667387938218 1384076843 O (1)Jeg vet at det for en tid tilbake var snakk om å følge opp Light Of Day, en del, to. Du hadde visstnok materiale liggende, eller ihvertfall ideer. Dette er bare noe jeg innbiller meg? Eller er det hold i dette? Og viktigst; er det planer om å lage en oppfølger? 

"Det blir ingen oppfølger av Light of Day, Day of Darkness. Det er et album som står på egne ben i forhold til tiden det ble skapt og ikke minst temaet. Debuten Journey to the end of the night omhandlet datteren som min kone og jeg mistet, mens Light of Day, Day of Darkness handlet om de følelsesmessige kontrastene mellom tapet av vår datter og fødselen av vår sønn. Blessing in Disguise tar jo for seg mange av følelsene for ham som jeg hadde på den tiden. Det er forresten sønnen min som er avbildet på Blessing-coveret og som har barnestemmen på Light Of Day. De fleste fans har vel fått det med seg nå, men litt info til de uinvidde. Green Carnation har alltid vært et veldig personlig band for meg og det tror jeg gjelder de fleste medlemmene.

Dog er det riktig at jeg har mye musikk liggende og at det etter planen skal bli en trilogi til slutt, men uten tilknytning til Light of Day."

Bandmedlemmene er opptatte på mange kanter, et par i flere band som er aktive og som turnerer en del og slipper skiver jevnlig. Er Green Carnation noe som kun får fokus når det er tid og mulighet? Eller er det et band som du ser for deg vil kreve økt tidbruk i framtiden?

"Vi har kun diskutert 2016 og feiringen av Light of Day. Om det blir ny musikk og videre aktivitet i 2017, eller om det skjer 5 år frem i tid, er det ingen som vet. All fokus ligger på Kilden nå, så får vi gjøre opp status når bakrusen har lagt seg..."

Ellers? Du hadde jo mye, mange band, selskap, men nå har det vel kokt litt ned? Hva er statusen din i dag, i forhold til musikalske aktiviteter?

"I dag har jeg 3rd Attempt (jobber med nytt album) og jubileumsåret med Green Carnation, og er veldig fornøyd med at jeg i det hele tatt får tidvis anledning til å fortsette med musikken til tross for jobb og 3 unger."

Da ser man fram til å se oppføringen av skiva i Kilden, og ønsker dere lykke til. Det er garantert myer jobb å sette opp en slik forestilling, men jeg vil tro at de av oss som kommer og ser/hører vil gå ut derfra med et smil om munnen ;) Takk for tiden din :).

"Vi gleder oss til å ta dere imot og håper at smilet varer helt til påske."

Billetter finner du på arrangementets Facebookside . Du kan også lese et intervju jeg hadde med vokalist Kjetil når det ble gjort kjent at bandet skulle invadere Kilden. Sjekk HER.