Karmøygeddon 23 B

Ildfar "Som Vinden Farer Vil"

av steinar selstø

Ildfar 21Selskap: Northern Silence

Release: 14.05.21

Ildfar debuterer med denne fullengderen etter å ha gitt ut en demo tidligere i år.

Ildfar@Bandcamp

Hva enmannsbandet ønsker er det overhodet ingen tvil om. Dette handler om klassisk norsk black metal av den iskalde og grimme sorten, verken mer eller mindre. Dermed bør det være grei skuring for folk å bestemme seg for hvorvidt Ildfar er verdt en sjekk. Er man måtelig interessert i stilen, er det bare å droppe. Dersom man aldri får nok av band som virker å være inspirert av klassisk Darkthrone, tidlig Emperor og Gehenna og til dels aktører som Strid og Burzum, der tristessen står høyt i kurs, er det bare å hive seg over Som Vinden Farer Vil. Ildfar mikser nemlig alle sine inspirasjonskilder vel og har kommet opp med et brygg som framstår som sin egen lille vri basert på velkjent musikk.

Lyden er svært korrekt. Dette høres 90-talls ut, og kunne like gjerne vært en kassettdemo fra den gang, hvilket er ment positivt. Slitsomt skranglete er det nemlig ikke. Lyden funker greit og vil fylle mange med nostalgi, men den er selvsagt ikke noe for alle metalhoder. 

Førsteinntrykket av skiva var ganske labert, men den har vokst markant. Lyden trives jeg godt med, men også det musikalske innholdet byr på flere gode opplevelser. Her mikses og varieres det jevnlig. Man serveres rasende kjapp black metal av typen Darkthrone populariserte, nokså markant bruk av keyboardet og også partier som er mer med neddempet og der melankolien slår inn. Fokuset på melodi er sterkt, enten de kommer fra gitar eller keyboard, og melodiene sitter ganske ofte godt. Vokalen er hovedsakelig vel utført stereotypisk grim, men det spes på med litt renvokal og forpinte hyl hist og her. Låta Behold The Throne må videre nevnes spesielt da den skiller seg markant fra de øvrige sporene. Litt fordi renvokal dukker opp, men mest fordi hovedriffet og rytmikken som ligger i bunn i deler av låta minner mer om gammel goth rock enn black metal. 

Solid, klassisk norsk black metal. Noen av låtene oppleves riktignok som stallfyll, men på sitt beste imponerer Ildfar. 

6,5/10
Tracklist:

 1. Taakeheimen
 2. Under sorte vinger
 3. The Last Dawn
 4. Den gamle mannen hvisker mitt navn
 5. Som vinden farer vil
 6. Vandring
 7. Under the Graves (of 1994)
 8. Pesten
 9. Behold the Throne
 10. Lyset i skumringen
 11. Norges haller