Tonsofrock-2024-heavymetalno-500x80

Ildfull rettferdighet

av yngve

Fierce Justice 23 Foto Emil Vestre

Bilde, fotograf: Emil Vestre

Fierce Justice kom med nytt album for en tid tilbake, 'Fireborn', som fikk grei omtale her på Heavymetal.no. Jeg tok en prat med Nikola og sjekket litt rundt skiva, som jeg blant annet skrev dette om: "Bandet ligger i flere leire. Jeg føler at de vil være Annihilator eller Megadeth, men låter mer som de banda i etasjen under."

Les hele anmeldelsen HER .

Så var Fierce Justice på besøk igjen, det har blitt noen innslag hos Heavymetal.no i årene bandet har eksistert. Har dere det bra?

"Hei Yngve. Vi har det kjempe bra. Fireborn ble nylig lansert, og vi feiret dette med en strålende releasekonsert."

Skiva kom i november, hva har skjedd i kjølevannet av releasen? Har promoteringen ført til mye feedback og drahjelp fra mediene?

"Vi har fått en del oppmerksomhet fra media, blant annet blad som Sweden Rock Magazine, Legacy i Tyskland, PowerPlay i UK, Metal Underground, og flere andre, så albumet har fått en signifikant eksponering de siste ukene. Samtidig har vi sluppet to musikkvideoer på Youtube. Vi er selvfølgelig takknemlige for det dere i Heavymetal.no har gjort for oss å fremme bandet og denne releasen."

Fierce Justice@www

Frehsporia, hva gjorde at dere havnet der? Og fordel/ulemper med å være på et norsk selskap?

"Sverre Rokseth og Marianne Lauritzen har vi kjent og samarbeidet med siden 2014, og de har gjort en strålende jobb for å promotere denne lanseringen, både i Norge og utlandet. Det er veldig naturlig for et norsk band å knytte forbindelser med noen lokalt, da dette gjør samarbeidet enklere og smidigere."

Og er målet å bygge bandet til å kanskje bli snappet opp av større greier utenlands? Og har det vært interesse fra utenfor Norge i den senere tiden?

"Målet med bandet er å lage fet musikk og å nå ut til flest mulig fans. Fremtiden får vise hvor veien tar oss videre."

Fierce Justice 23

Skiva, får vi de røffe detaljene, hvor den ble spilt inn og kanskje litt rundt prosessen?

"Vi startet innspillingen av trommene sommeren 2021, i Lionheart Studios. Vi pisket trommisen vår, Martin,til å spille inn alle trommene på 4 dager. Dette var brutalt. Etterpå tok vi tiden å tracke strengeinstrumentene hjemme hos Vegard. 

Vokalisten, David, ble forvist til et kott for å ta opp vokalen. Det ble en svett affære... 

Til dette kottet inviterte vi også par korister, blant annet Johannes Nikolai Aas og Eirik Mydske Thoresen, til å legge demonisk lave vokaltoner. Når Johannes var til stedet fikk han servert en dystopisk tekst ført i penn av en hissig serber, som ble intro sporet til albumet.

Vi valgte Øyvind Voldmo Larsen til å mikse låtene, og han gjorde en kjempejobb. Deretter ble sporene sendt til Markus Teske i Tyskland for mastering, og resultatet kan nå alle høre gratis på Spotify :).

Det å spille et helt album på 13 spor var mer krevende enn det vi har opprinnelig sett for oss, og vi har hatt en unik anledning å bli bedre kjent med hverandre, på mange plan."

Det låter veldig rent og moderne av produksjonen, hva slags band og lydbilde forsøket dere å legge der opp mot? Var det for eks spesielle skiver/artister som dyttet noe i denne retningen?

"Vi ønsket at produksjonen skulle låte stor, men stram. Vi forsøkte ikke å kopiere noen, men vi ønsket å få dette til å låte slik vi mener metal bør låte. Vi syns vi lyktes ganske godt med dette. 

Vi var klare på at vi skulle ha trommer som låt stort, samt at vi ville bruke ekte gitarforsterkere. Siden en del låter går i høy tempo, var det viktig å få alle instrumentene til å låte rent og ligge på metronomen.

Vi brukte utallige takes på alle instrumenter og vokal for å få det så stramt som mulig."

Hva slags ambisjoner, forhåpninger, har dere med skiva?

"Låtene dekker et bredt spekter av temaer, og vi håper at folk kan identifisere med noe av det vi har prøvd å få frem av tematikk og stemning, både gjennom tekst og musikk. Vi håper selvfølgelig at flest mulig vil høre det."

Lineup-en, jeg har ikke oversikt på hvem som var og er med, hva har skjedd i denne avdelingen? Om noe :).

"Bandet gjorde et hamskifte i 2019/2020, hvor kun meg, Nikola,ble igjen av besetningen, David Castillo ble tatt tilbake som vokalist, og Vegard, som tidligere har hjulpet bandet som livegitarist, ble med på galskapen. Vi gjorde flere auditions og vi fikk med Gustav Rønning på bass, og Martin Hagfors Herringbotn på trommer. Vi begynte å øve på det som skulle bli Fireborn i mai 2020."

Dere ligger i et grenseland mellom klassisk metal og thrash, tror dere det er lettere eller vanskeligere å krangle seg opp og fram i metalscenen om man ikke er rendyrket?

"Det er et veldig godt spørsmål. Vi er 5 personer som kommer fra litt ulike musikalske bakgrunner, og dette blir nok naturlig reflektert i musikken. En del av låtene på Fireborn ble skrevet for en stund siden, av ulike bandmedlemmer og uavhengig av Fierce Justice. Dette kan forklare at vi omfavner mer enn én sjanger.

Fremover kommer vi til å jobbe med helt ny materiale sammen og det som blir interessant å finne ut av om vi finner et mer ensrettet musikalsk uttrykk, eller om vi fortsetter å ha sjangervariasjon i låtene våre."

Og siden jeg var innom stilen, hva gjør at Fierce Justice ligger der det ligger? Hva slags grunnstamme av inspirasjon har dere?

"Du kan si at det var mange inspirasjonskilder, blant annet thrashmetal-band som Megadeth, Metallica og Testament. Noen i bandet liker progmetal, mens andre er inspirert av groovemetal. David er mer rocker. Grunnstammen er fete gitarriff, eksplosive trommer og melodiøs vokal."

Og tittelen, 'Fireborn', det er ikke lett å vite hva man legger i denne, og hvordan den er koblet mot bildet. Jeg ser jo flammer og røyk, men :).  

"Inspirasjon for tittelen kommer fra den reisen bandet har gått gjennom, med ny besetning som gjenføder bandet. Tekstene kan virke litt mørke, men det man også finner er en kime til håp i individet, og derfor står man rakrygget i møtet med ødeleggelsen."

Jeg takker stort for at dere hadde tid til å henge her, man ønsker lykke til og krysser fingrene for at det skjer greier med bandet. Har dere noen smarte ideer, hat eller kjærlighet, og gjerne linker til der folk kan handle stash, her er et flott sted å legge igjen alt slikt:

"En veldig god ide er å legge mange låter fra Fireborn i spillelista si. Alle detaljene rundt bandet og links til sosiale medier finner man på hjemmesiden . Dere finner oss også på Instagram og Youtube , der man kan se musikkvideoene."