Karmøygeddon 24 Paradogmata Ad Hmno 500x80

Jordsjø I & II

av yngve

KkSelskap: Private

Release: 2015/2016

Mulig anmeldelsen kommer litt sent, men god musikk har en tendens til å leve sitt eget liv.

Jordsjø er rett og slett magisk, spesielt den første kassetten, I, er enorm! Jeg falt for dette så hardt at jeg trekker inn en av de sterkeste karakterene på lenge. Lyden, følelsen man får når låtene tikker og går, det er rett og slett utrolig. Jordsjø har klart noe så fett som å klare å gjenskape noe, å lage musikk som er tett opp mot det man bruker som inspirasjon - og samtidig få det til å bli enestående, egenartet og absolutt ikke et kopiband. Synes jeg ihvertfall.

Om du ikke vet noe om Jordsjø, kan jeg jo like godt nevne at det dreier seg om skogprog. Progressiv musikk hvor man bruker elementer som trekker tanker mot naturen, og musikk som får tankene ut fra stresset og rælet som ofte preger hverdagen, og ut i friluft. Det å oppnå noe slikt bare ved å lage musikk, det å kunne forflytte lytteren mentalt, det er en gave. 

Kassetten er spekket med nydelige instrumentale partier, en god del tøff vokal, spesielt på Hulderheimen. Kanskje er jeg litt favoriserende på den norske delen, for jeg synes helt klart dette er best med norsk språk. Den sangen som kanskje faller litt på sidelinjen, er åpningslåten Uk Original, men den har sitt særpreg og viser fram en fin side av Jordsjø. Impulsene kommer fra mange hold, dette er ett av de. Bilder Fra En Skog er en annen favoritt.

HhJordsjø 'II', som kom i februar i år, er en utgivelse som kanskje drar de litt mot et annet landskap. Her er det fortsatt frekt mye progressive toner, og det er fortsatt mye skogfeel, men det er også en mer rendyrket atmosfære synes jeg, at det er en sterkere helhet på dette slippet enn den litt sprikende debuten. 

II føler jeg at Jordsjø har funnet et uttrykk, og med det bestemt retningen litt mer enn hva tilfellet var på I. I seg selv er II en knallsterk utgivelse det også, men det er en ørlite forandring i produksjonen slik jeg hører det, det er ikke så varmt som det var. Uansett er dette meninger som ikke betyr spøtt, det er bandet/prosjektet Jordsjø som teller, og jeg er så glad for at det kom et band som dette. Vel har vi Tusmørke, men der er jeg ikke med på lasset. Tusmørkefans vil nok finne mye de liker hos Jordsjø, kanskje mest på denne andre kassetten. 

I er utsolgt, men jeg ville ha saumfart for eksempel Katakomben (Facebook) for et ex av kassetten, nummer to er tilgjengelig på Bandcamp.

Les intervju med Jordsjø HER .

I: 9/10

II: 7,5/10

Tracklist I:

 1. UK Original 
 2. Hulderheimen
 3. Ogion 
 4. The Goddess
 5. Bilder Fra En Skog 
 6. Hekseskogen
 7. Postludium 

Tracklist II:

 1. Mine Templer I
 2. Den Klaustrofobiske Masken
 3. Svarthelleren
 4. Under Aurora B.
 5. I Atuans Gravkammer (Bonus på den digitale versjonen)