210525 Heavymetal No Bannerannonse Kg2022 80x500px

Kampfar + Vreid + Dreamarcher (Oslo 28.10.16)

av yngve

Tt

Tre band på turne, tre norske band på turne. Jeg sjekket innom og loddet stemningen foran konsertene, som tar trioen band til land som Tyskland, Østerrike og England, så vel som gode gamle Norge. Tipset kom fra Jelena@Indie Recordings, det bukker og takker man for :).

Turneen bærer et så pompøst navn som Profane Solstice From The North 2016, og spenner over 14 datoer i 9 forskjellige land. To av banda, Vreid og Kampfar, kjenner vi godt, dette er harde saker. Dreamarcher, basert på den snutten du kan sjekke ut lengre nede i artikkelen, vitner om at vestlendingene vil tilføre variasjon på plakaten. Og det er vel alltid greit? Dreamarcher spiller, om jeg ikke snubler, postrock-/hardrock. Fra selskapet opplyses det om at det er metal og post som forenes, mulig skiva er hardere enn låten.

I presseskrivet leser vi blant annet at "...her snakker vi uten tvil om to av Norges mest potente og hardtarbeidende black metal band som har vokst seg sterkere og sterkere i løpet av årene. I tillegg gav de i fjor høst begge ut album som allerede står som milepæler i karrièren."

Oppvarmingsband for disse to norske bautaene "...kommer fra vestlandsdebutantene i Dreamarcher, som slipper sitt første album 7. oktober 2016. Musikalsk balanserer de det voldsomme og aggressive mot mer drømmende toner og følelser. Med alt fra mørke og melodiske vokaler til hardcore-skrik og voldsomme gitarvegger utforsker Dreamarcher ytterkantene av sjangeren. Post Metal er definitivt en for enkel merkelapp. Samlet på ett brett får du her en herlig kveld som inviterer til behov for nakkekrage!"

11990494 10153507390330490 6993909453338264752 N

Bandbilder: Øverst er Kampfar (fotograf: Sebastian Ludvigsen), deretter Vreid (fotograf: Eivind Hermann)  og Dreamarcher (fotograf: Geir Mogen). 

Jeg trakk inn alle tre banda for å sjekke litt hva de vet om hverandre, om forventninger til turen og litt annet småplukk.

Jarle og Vreid, dere drar på tur med Kampfar og Dreamarcher, hvordan sydde dere sammen denne pakken?

Jarle/Vreid: "Vi har turnert med Kampfar fleire gonger før, men det byrja å bli ein del år sidan. Vi har snakka saman om det dei siste åra at det er på tide å dra ut saman igjen, men det har ikkje klaffa før no.

Vreid og Kampfar er to band med mange fellesnemnarar, sjølv om det musikalsk er klare skilnadar. Kampfar er eit band vi likar å reise på tur med, og vi er ein kombo som publikum set pris på. Sidan begge banda er på Indie Recordings, så snakka vi med dei om å få med eit tredje band. Vi ynskte et nytt og spanande band, og valget falt på Dreamarcher som Indie satsar tungt på."

Ask/Kampfar, samme spørsmål: "Det var interesse fra Indie om å sette sammen en pakke med band fra samme label, og da var dette en pakke som vi vet kommer til å slå bra far seg der ute. Vreid har vi vært på flere turnéer og kontinenter sammen med, så vi vet hvor godt vi fungerer sammen, både på og av scenen, og Dreamarcher er et spennende band som vi tror kommer til å tilføre mye bra på turen."

Så til supportbandet, Dreamarcher. Dere drar på tur med Kampfar og Vreid, to etablerte band, hvordan er det for dere å kunne ta del i en slik pakke?

Dreamarcher: "Det er veldig kult å bli spurt om å bli med på en omfattende turné som dette bare 8 måneder etter at bandet ble lansert. Samtidig føler vi oss klar og ser på dette som en mulighet for å promotere bandet og det nyutgitte albumet vårt for et europeisk publikum."

V

Turneen starter i Norge, og avslutter her, var det tilfeldig?

Jarle/Vreid: "Nei, det var det praktiske grunnar til. Me turnerer med nightliner, og ved å starte og slutte i Noreg kan vi ta med vår eigen produksjon. Vi tar med full rig frå backline til mikser til stageprops. Alltid veldig behageleg å kunne ha med sitt eige utstyr på turne. Dessutan er det alltid stas å spele i Noreg, og det å starte turneen på vestlandet med Bergen og Haugesund og å avslutte i Oslo er perfekt i mine auge."

Ask/Kampfar: "Vanligvis blander vi ikke Skandinavia og resten av Europa på turné, men denne gangen har vi flettet inn flere Norges-gigger samt en kveld i København. Rent praktisk er jo dette det enkleste når majoriteten av folk er fordelt på Øst- og Vestlandet, da er det bare noe crew fra nedover i Europa som trengs å flys inn. "

Dreamarcher har kanskje ikke turnert så mye? Med denne turen, spiller dere steder dere ikke har vært før?

Dreamarcher: "Bandet ble lansert i februar 2016 og har derfor hittil kun spilt en håndfull konserter i Norge som band. Selv om vi er godt bevandret på livefronten fra andre prosjekter, vil denne turnéen ta oss med steder vi ikke har vært før- noe vi ser frem til."

Kampfar og Vreid har spilt mye live, spiller dere steder dere ikke har vært før i løpet av denne turen?

Ask/Kampfar: "København er den eneste byen vi ikke har spilt i, og så er det et par venuer som er nye, men ellers er dette godt opptråkket mark. Men det er gode byer med godt publikum hele veien, så vi vet at vi kommer til å få noen veldig bra kvelder der ute."

Jarle/Vreid: " Det er vel klubbar me ikkje har spela på før, men er vel faktisk ingen byar på turneen me ikkje har spela i før. No har me jo turnert ekstremt mykje, det har vel blitt ca 500 konsertar på 12 år, så når ein turnerer Europa så bli det ofte mykje dei samme byane. Det er jo naturleg, ein må jo spele dere det marked for musikken.

Me må jo sei at me føler oss ekstremt privilegerte som kan reise rundt i så mange byar år etter år og spele. Byar som Paris, London, Zurich, Wien og Munchen er nesten alltid bankers når me setter turne routing. Når det er sagt så har vi i Vreid alltid som mål å reise til nye stader å spele. Japan var lenge et mål for oss, og no i November skal me tilbake der for tredje gang på 2 år. Då gjer med headliner turne der og reiser over med ein heilnorsk pakke med Vreid, Keep of Kalessin og Solefald. Det gler me oss enormt til."

Unspecified

Og hva synes så banda om banda de skal dele buss med?

Jarle/Vreid: "Kampfar er som brødre for oss. Vi har mykje av samme bakgrunn og ein lang historikk saman. Ser alltid fram til å være på vegen med dei. Dreamarcher er jo eit relativt nytt band, og skal ut på sin første turne, så da lyt me jo passe ekstra godt på dei, eller…..:-)."

Ask/Kampfar: "Ja, hva synes man om å reise på tur med en gjeng sogninger? Moro blir det i hvert fall. Vi har jo vår egen asyl-sogning i bandet, så den erfaringen hjelper på når Underbergeren gjør en allerede uforståelig dialekt om til grautprat. Men ellers er jo dette et utrolig fett band å reise med, de leverer på scenen og er veldig gode å dele buss med. Vi har hatt noen skikkelige eventyr sammen, med orkan, tornado, sviktende bremser og kjøring på såpeglatte vinterveier, og vi har hatt noen skikkelig fete kvelder sammen med historier som ikke kommer på trykk med det første.

Dreamarcher vet jeg ikke så mye om ennå, men har sjekket ut litt av musikken deres og det er veldig lovende greier. De kommer høyt anbefalt fra Indie, så vi ser fram til å bli bedre kjent. "

Dere i Dreamarcher da? Hva synes dere så om de to banda dere skal dele buss med? Kampfar og Vreid?

Dreamarcher: "Vi har hørt på platene deres og sett noen konserter opp igjennom årene, og vi digger det. Vi gleder oss veldig til å tre inn i deres verden som prosjekter som har etablert seg for å plukke opp erfaring og bli bedre kjent."

Vreids siste skive, 'Sólverv', har vært ute en tid, ser dere fram mot nye låter og  innspilling av et kommende album?

Jarle/Vreid: "Sólverv har vore eit fantastisk album for oss. Responsen og anmeldelsane har vor enorme, og me har fått turnert verden over med albumet. No eit år etter utgivelsen er eg fortsatt strålande nøgd me albumet, og min verden er det definitivt det sterkaste albumet me har laga. Eg har byrja å tenke på ein del nye idear, og 2017 blir nok hovusakeleg via til å skrive ny musikk. Noreg- og Europaturne no, Japan i november og 70 000 Tons of metal-cruise i Karibien i Februar er planen framover. Etter det er det på tide å jobbe med ny musikk igjen."

Kampfars siste album, 'Profane', har også vært ute litt. Hva med dere? Planer om ny musikk? 

Ask/Kampfar: "Vi har ingen tanker om ny musikk eller ny plate. Det er 2,5 år siden Djevelmakt og bare 1 år siden Profan, vi har god tid. Om vi setter oss ned for å skrive noe nytt skal det ikke fortsette i samme tralten, vi slipper bare ny musikk om det er noe som har noe å fortelle musikalsk. Så tiden får vise hva som skjer på den fronten."

Dreamarcher er debutanter, snart.  Kan vi få bittelitt detaljer og en liten forklaring på innhold?

Dreamarcher: "Albumet ble påbegynt så langt tilbake som i 2013, og spilt inn høsten 2014. Det er produsert av Ashley Stubbert, som også var med å sette mye preg på låtene og lydlandskapet. Låtene på albumet er basert rundt musikalske og lyriske kontraster - hardt mot mykt, røfft mot fint, drømmende mot konkret. Vi føler nå at det er på tide å slippe musikken ut i verden og la den leve sitt eget liv. Vi er veldig spente på å høre hva folk synes, både om selve albumet, men også om livetrøkket på veien. Samtidig tar vi med oss et par nye låter fra andrealbumet på turnéen, som blir spennende å vise frem."

Vreid og Kampfar, vil de som møter opp på disse konsertene smake på eventuelle nye låter?

Jarle/Vreid: "Nei, eg har ikkje skreve ferdig noko nytt materiale. No er jo Sólverv eit relativt ferskt album ( 1 år), så konsertane no er fortsatt ein del av Sólverv-turnesyklusen. Men eg kan vel seie so mykje som at konsertane i haust blir eit historisk overblikk over Vreid, og me har leita litt ekstra godt i katalogen denne gongen."

Ask/Kampfar: "Nei, de vil heller få smake på mer gammelt. Som naturlig er har vi kjørt tungt på nyere materiale på de siste tre turnéene, med noen klassikere innimellom, så denne gangen kjører vi et lengre sett med mer variasjon og god representasjon fra alle 7 platene."

VreidDramKamp