Karmøygeddeon #16

av yngve

Karmøygeddon 19Festivalen er snart klare med sin sekstende utgave, og det er imponerende! I metalsammeheng er det vel kun et par som matcher de - Southern DisComfort og Inferno, henholdsvis 02 og 01. Det er svært imponerende å se gjengen på Karmøy dra i gang dette store arrangementet år etter år, og at folk stiller opp, at de, i likhet med flere av nisjefestivalen i Norge, selger godt. jeg har tradisjon i å trekke inn Johnny og Karmøygeddon i forkant, og i år var det tight, for det er kun få dager til avspark. Klikk deg inn på annonsen på toppen her hos oss, og sjekk hva du går glipp av, eller hva du kan få med deg :).

Arrangementet på Facebook

Så koselig at du tar turen innom Johnny, det er jo tradisjon at vi slenger inn litt fokus på kanskje landets beste festival. Du har det bra? 

"Hei, joda, her går det bra vet du, og jeg gleder meg MYE til å bare komme i gang med årets festival."

Det er ikke lenge til folk strømmer nedover gågata og fyller uteplassen og teltet. Etter så mange år, er det rutine som gjelder? At dere vet hva dere går til, at ting er på stålkontroll? Eller er hvert år like spennende å møte?

"Med 15 år på baken er det absolutt rutine, og gode folk rundt seg som gjelder. Men det er da også alltid noe som dukker opp, og det er ofte de tingene som gjør at man må tenke nytt i forhold til utfordringer."

Salget har også vært bra til årets arrangement, hvor lenge tror du Karmøygeddon holder koken da? Er en grense for hvor lenge man kan dra på med en slik festival?

"Tja, si det? Jeg tror nok det kan gå litt på om de unge finner veien til metal og festivalen utover de 5 neste årene - og videre. Pluss at vi klarer å etablere nye unge folk innen styre og stell, da kan det fortsette lenge.Vi har jo klart det i 16 år nå, så ingenting tilsier at vi ikke kan kjøre det i 5-15 år, til men er jo mange ting som avgjør dette."

Man må holde seg oppdatert og aktiv hele tiden. Få skjønner hva som kreves for å holde noe i gang, selv om det «bare» er en helg for folket, er det en helårsjobb å styre rundt med det administrative og det å holde promotering og booke band. Du har kanskje drømmejobben?

"Jeg sier vel at 80% av det er drømmejobben, og 20% er det som ingen drømmer om å ha som jobb, he,he. Det er fantastisk gøy å jobbe med det, men selvfølgelig tar det på også med så mye penger, ansvar og utfordringer som dukker opp. Men det å møte så mye hyggelige folk, og ikke minst få vist fram så mange bra band og artister, det overgår det som ikke alltid er like gøy i rollen vår."

Holter Trond Vlad 18

Om vi ser for oss at du ser litt i spåkulen, ser du for deg et skifte i stab? Eller er det så seige folk i kjernen at det ikke er noe problem på en tid?

"Det er jo en del i Karmøygeddongjengen, som meg, som er fra 45 og over 50, men vi er da også seige som snott til å gi oss, he-he. Heldigvis har vi fått flere fantastisk bra unge folk med oss i det siste, til og med noen på vår alder, som har kommet til de siste årene. Så vi har ikke slitt med å få med folk, og vi har vært veldig heldige med å ha beholdt de fleste i mange år, det gir en trygghet. Men som alltid når man jobber med frivillighet kan man ikke forvente at folk blir for alltid heller, da når ting som jobb, familie og interesser spiller inn."

Dette er jo din jobb i stor grad, det å jobbe med musikk, og nå koker det jo over med mindre og større arrangementer, føler du selv at det er vanskeligere nå kontra for noen år siden? Det har jo vært litt nedetid, men nå i det siste har det jo poppet opp ganske mange festivaler rundt forbi. 

"Ja, selv om Karmøygeddon aldri har gjort det bedre, er det nok av utfordringer i markedet for tiden. Vi merker nok at det er vanskeligere å drive konserter for tiden, grunnet høy aktivitet overalt innen metalkonserter og -festivaler. Jeg tror nok dessverre folk har blitt litt for bortskjemt på både festivaler og konserter, og bare i Norge nå har vi vel ca 10-12 metalfestivaler - og det er mye i forhold til et innbyggertall på 5 millioner. Men man må bare tenke kvalitet og behandle folk bra, og håpe på at man klarer å stå på beina som arrangør i lengden."

I år er Backstreet Girls igjen på plakaten, det er lov å kalle de husband nå? 😊

"Husband kan man også kalle de ja, men vi syns jo det er knallfett å ha dette legendariske bandet år etter år. De er med og viser bredden på Karmøygeddon tenker jeg, hvor Norges beste rock'n roll-band går av, før  d et kommer på et black metal-band etterpå."

Og du selv, som jeg pleier å spørre om, hva er det du personlig vil snike deg til å se i år?

Er det noen endringer i logistikken vi vil se i år? Noe som er greit å vite om før vi kommer? Type andre løsninger på betaling, bonger, mat, merch…"MYE! Men ConceptionMÅ jeg se, og de spilte faktisk i lokalet der den minste scenen er i 1997, så det blir jo gøy å se de  på mainstage med 2000 personer istedenfor ca. 100 i 1997. Band som Wolf, Kampfar, Orden Ogan, Tyr, Holter, Tribulation, Audrey Horne, Wintersun, Assimilate, Shade Empire, Iron Saviour og ikke minst Mors Subita ser jeg veldig fram til å prøve meg på og å få sett litt av. Og lokale Shakma og Sundrowned SKAL sees."

"Nei, det vil være helt likt som i fjor, for det fungerte så bra at vi har sluppet å tenke noe særlig på nye ting."

Da satser jeg på at vi ikke blir stoppet i døra og jaget hjem når vi kommer, og at det er plass til et par musikknerder fra Heavymetal.no 😊 Vi ønsker deg og dine lykke til fram mot avspark.

"Det ser vi fram til vet du Yngve, og det er alltid gøy å ha dere stemplet inn på Karmøygeddon."

Bilder: Conception (fotograf: ukjent), Shakma, fotograf: Jarle Langåker

Conception 19Shakma Jarle Langåker 18