Karmøygeddon 23 B

KAS, Kåre utforsker skogen

av yngve

Kas 21 Fotograf Maria Evita Robsahm

Bilde, fotograf: Maria Evita Robsahm

Vi kjenner Kåre som sologitarist i In The Woods..., et band jeg ikke helt koblet til den stilen jeg hadde ham notert med den gang. Men det funker. Han har vært innom pønk og rock'n roll, og har et ganske tydelig hint til Slash og hans strengespill. Nå stiller han med KAS, sitt eget soloprosjekt, hvor han går mot en svartere edge. Jeg har snakket litt med ham om dette, og håper du tar deg til til å sjekke ut musikken, og bestille en cd.

KAS@Facebook

Nå må jeg jo si jeg var litt overrasket, for når jeg så du jobbet på soloprosjektet ditt, og at det ble så svart – er det tiden med Woods som har farget det så mørkt? Eller har du hatt hig til slikt også før? 

"Ja, flere som ble overrasket over hvilken vei jeg tok med sjangeren, jeg så vel egentlig for meg å lage en rock'n roll-skive i begynnelsen, men endte opp med noe mørkere. Jeg har ikke lagt fra meg tanken om å slippe et rock'n roll-album, jeg har masse musikk klart til dette, men nå er det KAS som er prioriteringen. Tiden med In The Woods... har selvfølgelig hatt mye med dette å gjøre, men også det å oppdage nye band innen sjangeren. Og så har dette vært den absolutt best måten for meg å uttrykke meg selv på."

Jeg forbinder deg mer med rock’n roll og hardrock faktisk, og vet du hadde noe annet på gang for en tid tilbake. Hva skjedde her?

"Ja, vi la Black Remedy på hylla i 2014, var med i Tranqidiots frem til jeg ble med i Woods i 2015. Ble med i Louder i 2019, vi slapp en singel før vi måtte gi oss på grunn av helseplager bassisten og vokalisten Martin Fox slet med."

KAS, navnet er vel ganske åpenbart, hvorfor initialer og ikke et mer ordentlig bandnavn? 

"Jeg brukte mye tid på å finne ut av dette, og hadde også flere ekte bandnavn på blokka, men alt i alt er dette prosjektet meg, så det ga mening å bruke initialene mine til dette. Syntes også det er kort og greit."

Kas Cover 21

Du gjorde alt hjemme? Og fått trommene lagt av Hector fra Nocturnal Call? Hvordan foregikk prosessen ellers? Type med vokalister, bass, var de hjemme til deg, eller skjedde alt via filshipping?

"Alt er foregått gjennom filesharing, grunnet coronapandemien vi står midt i, med et par unntak. Jeg var på besøk hos Stein Roger og spilte inn bass på This Is Goodbye, og Kjetil Nordhus og meg selv jobbet tett med vokalen, og spilte den inn hos Bernt Sørensen (gitarist i In The Woods... og Mental Diaster - Yj).  Det har fungert utmerket, vi har fått demoer hvor vi er blitt enige om å forandre enkelte ting, og så får jeg filene tilsendt hit, og da er det bare putte det i prosjektet og lagre."

Det er en utgivelse som spriker en del i stil, mye grunnet vokalbruken, men også kontrasten mellom det som er litt doomy og stemningsfullt til det som er røft. Hva slags stilskuff vil du selv legge dette i? Om i det hele tatt?

"Jeg syntes det med sjanger alltid er veldig vanskelig. Jeg tenker at dette er heavy metal musikk. Men man kan jo gå dypere og legge det i litt atmosfærisk black metal, doom metal og alle disse forskjellige sjangerne. Som du også nevner spriker det veldig i sjanger, men heavy metal er det i hvert fall!"

Var du noen gang der at du ville lage et band, i hvert fall smale musikere lokalt, og spille inn i et studio? Eller var dette en pandemisk oase du fant deg når du hadde tid, og når In The Woods... jo lå litt i dvale?

"Jeg har alltid hatt en drøm om å gjøre dette, og timingen ble rett og slett perfekt. Jeg hadde en kneoperasjon og hoppet rundt hjemme i to måneder, så det meste ble gjort da. I tillegg til at denne skiva ble spilt inn, mikset og mastret, var jeg i studio med Woods og la på gitar der, samt en del andre låter av bekjente og ukjente musikere. Fått prøvd meg på mye forskjellige ting de to siste årene!"

Var noe av dette materialet tiltenkt Woods? Eller er det stort sett Bernt som lager musikken der nå? Det er jo noe her som godt kunne vært del av begge konstellasjonene da…

"Man tenker jo alltid at en ide kan brukes, men grunnet hierarkiet som var i dette bandet, var det helt unaturlig for meg å tilegne noe av dette til Woods. Ikke fordi det ikke er godt nok, men fordi det bandet hadde frem til desember kun 2 låtskrivere, James og Bernt. Nå er det andre tider, det blir spennende å se hva fremtiden bringer. Jeg ser at flere av låtene kunne passet den neste Woods-skiva, men slik blir det ikke. Kanskje neste etter der?"

Hvordan ser du for deg å dra dette videre? Er det å få det ut hovedgreia? Få anmeldelser, selge noen kopier? Eller er det en hunger i å tippe over i å skape et band som kan spille gigs?

"Man ønsker jo alltid å lykkes, og mottakelsen frem til nå har vært større enn hva jeg hadde trodd. Jeg har fått mye gode tilbakemeldinger som gir meg ett giv til å fortsette på neste. Jeg har en liten plan om å kjøre en one-off konsert i Kristiansand når det lar seg gjøre med fulle hus. Alle vokalistene er jo lokalisert i nærområdet, og enkelte musikere også, så det hadde vært kult å kjørt skiva i sin helhet. Om folk hadde kommet er jo en annen sak! Men dette er nok en stund inn i fremtiden, men tror det kunne vært gøy å få til!"

Hva slags inspirasjoner har du i denne extreme biten? Jeg vet jo du er glad i pønk, hardrock, rock…men når det gjelder metal og lignende, hvor er du lokalisert? 

"Mye rart å høre på, og som du sier er jeg veldig glad i rock. I denne stilen så ligger Agalloch, Mustan Kuun Lapset, DeafHaven for å nevne noen av de nærmeste. Det er mye inspirasjon hentet fra mange av de skivene."

Du har løst det greit med cover og innpakning, hva var grunnen til at det ble denne løsningen med tynt cover? Billig porto, billig å lage…?

"Ja, altså, hele prosjektet er et nullbudsjettprosjekt. Det er alle disse problemene med plast cd-cases som sprekker og alt. Også er vi jo veldig miljøbevisste nå? Nei, helt ærlig gikk jeg for den løsningen som minnet meg mest om en enkel vinylpakke. Ingen plast, ingenting som kan gå i stykker. Også er det jo greit å få sendt det så billig som mulig også."

Da vet jeg at In The Woods... begynner å røre på seg, vil KAS bare ligge der og være klar til å bevege seg når det er anledning? Eller prioriterer du KAS parallelt?

"Akkurat nå er Woods absolutt prioriteten, vi er snart ferdige med albumet og det jobbes hardt i disse dager for å ferdigstille dette. Det blir mange timer etter jobb, på fridager osv med gitaren, og jeg er allerede i gang med KAS 2, men hovedfokuset ligger nå på Woods."

Og siden vi har deg her, hva er stemningen i Woods nå da? Med Bernt på plass og løsning på den kortvarige vokalløse tilstanden? 

"En ny verden. Vi har fått inn en fantastisk kar som jobber hardt og ønsker å tilføye musikken som er spilt inn en helt ny level. Jeg ble mektig imponert når jeg hørte første demoen han sendte, da var det ikke lenger noen tvil. Vel, vi var vel strengt tatt 1-2 uker uten vokalist, var flere vi måtte sjekke ut der, men prosessen gikk fort, og resultatet blir helt rått!"

Og som de fleste fikk med seg var det Bernt Fjellestad som fikk jobben. Les intervju med ham om dette HER .

"Om noen ønsker å bestille skiva, kan det gjøres gjennom Bandcamp , eller så tar du direkte kontakt med meg så ordner vi resten! Tusen takk for tiden din Yngve. Ha en god dag!"