Klisjé e gudd, det fønke

av yngve

10985181 808498299199273 5624379262107552146 OVeislakt følge vi her på Heavymetal.no, og nå var det naturlig å smekke opp et intervju med René for å sjekke litt rundt albumet 'Litium og Aent Smågodt' og om alt går på skinner. Gitaristen og vokalisten har fortid i metalbandet Prophetic, for de som husker det, nå er det dog Veislakt som gjelder, gruppa som startet som et enmannsprosjekt, men som nå har utviklet seg til å gå fra en bakterie til head on sykdom.

Bandfoto er knipset av Kjell Jørgensen

Veislakt har altså kommet med fullengder, var det planen når du for en god tid tilbake startet opp dette som et enmannsprosjekt? Hadde du allerede den gang ambisjoner om å komme hit?

René: "Planen var jo å gje ut någe mer ittekvert, for eg hadde skreve en del låter under prosessen te den første EP´en. Men at me sko ende opp med en fullengder va jo mer en positiv overraskelse."

Veislakt@Facebook

Litium, smågodt, vi må jo ha en eller annen forklaring på dette:

"Har jo en to-delt låt som heter Litium te Barrabas. og resten av låtene e jo smågodt, he-he. Tittelen e laget til med den enkle settingen pur faenskap. Men har og en undertone som e basert på personlige grunner."

Det er fortsatt et bra energinivå og en genuin knyttneve i soundet, er du fortsatt sinna på det samme, opptatt av de samme temaene som sist? 

"Eg e egentlig en veldig glad og smilende person, fyllt med hat for ting eg virkeligt ikkje like. Muligens eg har blitt en bitter mann på mine ikkje fullt så yngre dage?

11141272 10152738156622315 1680137080391025887 NEg pleie å skrive låter om det som opptar meg der og då. Om det e någe ironisk eg vil ha fram, någe eg like som kan bli formulert i en total motsetning en ka folk sitt fysste intrykk blir, eller någe eg rett å slett ikkje takle som eg må få ut."

Liveshot av René til høyre: Kritin Wiedemann

Og bandet har, som de fleste har fått med seg, blitt...et band. Får vi en kjapp innføring i folk og fe? Hvem og hva har de gjort før?

"I bandet nå så e det jo meg, René - HEI HEI!, pluss

  • Fredrik Undem på gitar
  • Vebjørn Solheim på bass
  • Tommy Utsola på trommer
  • Aslak Markhus på gitar

Heile den gjengen komme ifra Subject Delta og Tommy traktere trommene i Shadowmind i tillegg."

Dere valgte å slippe denne selv, det stemmer det? Hillstump Records, hva er storyen bak det? 

"Det var hele tiden planen å slippe plata selv, men hovedsaklig lokalt, og ikkje gjør någe stort nummer utav det. Hillstump Records etablerte eg bare for å ha kontroll over rettighetene, for en vet jo aldri."

Les anmeldelsen av skiva HER

Og distribusjon via Indie sikrer jo at skiva kommer greit ut - føler dere at dette var det beste alternativet? Eller var det en løsning dere valgte etter å ha fått avslag fra selskaper? 

"Det var kun snakk om distribusjon hele tiden. Det var tilfeldig at eg kontaktet et utenlandsk label bare for å se ka interessen var for musikk på norsk. De viste veldig stor interesse, men hadde ræva avtale. Men det gjorde at eg kontaktet en del andre distribusjon-selskap hvor alle var interessert i musikken (eller pengane?). Men me landa på Indie for de hadde det me følte den beste dealen i forhold til det som blei våras plan for plata."

Digital Cover

Og hvordan er modellen? Koster det noe for dere å få skiva ut? Utover det å spille inn og levere masteren til Indie?

"Me betale mye av gildet selv, men har derimot kanon kontakt med A&R og prosjektansvarlig i Indie. Og de følger oss opp på den minste ting. Til og med når vi ga ut Viking-singelen Hilsen Store Stå lokalt, som vi gjorde utenom de i all plateslippet. All honnør te de :-)."

Har Veislakt så fått en form for status i lokalmiljøet? Det har gått litt tid siden du fyrte i gang, har du brukt tiden godt og oppnådd et navn i nærmiljøet?

"Tror folk har hørt om Veislakt ittekvert, ja. Fått litt oppfølging på lokalaviser og lokal-tv så me e fornøyde me."

Og jeg vil tro at ambisjonene om å nå utover Sandnes og Stavanger ligger til grunn for å signere distro og å få ut albumet. Har du hørt noe om hvordan feedbacken er fra andre medier? 

"Singelen Sprenga Vekk Ei Bru havna på P3 igjen. Hos Ruben denne gang. Og Pyro delte sak om videoen. Så det var vi veldig fornøyde.
Plata har blitt godt mottatt med Terningkast 5 i Stavanger Aftenblad og scoopet.net. Her fekk me jo 7 av 10 mulige, med lovordene om at me har funnet en egen sound. Någe så ikkje e lett å gjør."

Det er pinadø sanne ord.

Har det så blitt noen jobber på dere? Ligger det for eksempel noen konserter fram i tid? Festivaler?

"Ingen festivaler. Ting skjedde for fort, men for seint te at me kunne begynne å booke inn festival-gig´er. Men har noen spillejobber på gang. Skal ha en gig isammen med Shot At Dawn og SvermTribute i september så komme te å bli stas."

Jeg er lit nysgjerrig på tematikken på skiva, for selv om jeg leser tekstene, er det en liten feel på at det ikke alltid er så bokstavelig. Eller er det det? Hadde du orket å gi meg et par kjappe ord/setninger på hva låtene handler om?

"Selvfølgelig :-)

Kula I Kosmos - En ironisk låt der eg beskrive min egentlig irritasjon over kritikere sin forelskelse te uttrykket storbypoesi. Eg klare ikkje se koffor det e så mer genialt å skrive om livet sitt i en storby kontra det en skriver låter om på mindre steder. E det bedre å ha det vondt i en BY?

Skuddsår - En litt mer politisk låt der eg angripe religioner generelt, i forhold te all elendigheten tro kan rettferdiggjøre krig.

Ver Med Å Lek - Dette e en hyllest te Eddi Eidsvåg sitt Pøbelprosjekt. Eg lagte te en fiktiv story om en person som har slitt i hele sitt liv med å finne sin plass og blitt kriminell, og har endt opp med isolasjon i forhold til samfunnet.

Coleslaw - Denne låten ble skrevet for at Coleslaw må jo ver den salaten med det mest rocka navnet någensinnet. Og det e jævla godt.

Sprenga Vekk Ei Bru - handle om ka Obi-Wan Kenobi tenkte når Anakin Skywalker tok en sidevei te den litt mer hatefulle siå av Kraften.

Litium Te Barabbas (part 1) - Du kan ikkje kjøba lykke (part 1)

Veislakt - En todelt tekst. Handle om bandet og at en kan ikkje bli for gammel te å lage musikk.

Paralimbo - Handler om å mistrivs med seg sjøl til tider, at en alltid ikkje har lyst å stå for alle valgene en har gjort, og føler en halter seg avgårde på måfå.

Ut Og Gå - Mani om skritt-tellere 

Ka Då For? - Tanken bak teksten e at en ska kunne gjøre valg selv, og ikkje ha andre hengende øve deg mens de i tillegg gjør valgene for deg.

Regnbuens Barn - 22. juli, åpen soning. Piss meg i øyra det norske rettsystem

Litium Te Barabbas (part 2) - Du kan ikkje kjøba lykke (part2)

Fa14 Kp Ne3 Yly C0g Xd Wp9j0 S1y8ua B1nt Xtn Di3o9k Y,T1 Tn X8 Xo Czu X6 Pcbw V1 Xgt9w Lt N8vpi Jzbnb6 O2dmg,A C2 Dbp Rjyv Lpz Di Fbv Gbig2j V0bpx H8 Dk 6musi8 Qnk,Yxq Cdxo Hq54h N Lca A75o La Lt E Tycxd Z Dn7 Xmn Af Cb U,N0 Glug Sp0 Tt Lu Ptb Ilxnz E Yh Lz17 Ggg Cin U5yss Rm E,M Ju S

Foto til høyre: Kjell Jørgensen

Frog Leap har stått for innspillingen, med Leo i førersetet, eller? Var dere delaktige i stor grad selv? Og hvordan er dere fornøyd med produksjonen nå som det har gått litt tid, og dere har levd med låtene litt?

"Tror både meg og Leo styrete Millenium Falcon isamen. Hadde gjort veldig. Rettelse: VELDIG mye forarbeid. Så det var ikkje mye forandringer, og me va 98,2% enige underveis. Pladå funke den. E stolt av an, håpe bare andre lige an óg :-).

Om vi legger Veislakt til grunn, hva inspirerer? Hva trigger pønkrocken? 

"Energi og melodi inspirerer. At det blei pønkrock ligge tilbake i den tiden eg sjøl spilte hardcore i tenårene. Og har aldri klart å slippe den spelestilen, sjøl om eg holdt på med metal en del år."

Og du verden, for et klisjespørsmål; hvor ser du for deg Veislakt om fem år? Fortsatt like in your face? 

"Ennå mer in your face. Muligens mer metal? Kanskje litt mer progelementer. Har ikkje spikra sjangeren skikkeligt ennå. Men komme ikkje te å gå øve te å synga på engelsk. De har så mye mer vanskelige ord der en på Hommersåk."

Skiva er ute, konserter unnagjort, planer ligger sikkert spikret framover, men har du tenkt utover det? Er du en som allerede nå sitter og planlegger neste skive? Eller skal denne tømmes for energi, vris helt tom først? 

"Planen e ei ny skive, helst neste år engang. Broderen (Fredrik), har ca 17 skisser klare og eg sjøl har ikkje begynt å skrive engang. Når eg sjøl begynne så komme det fort opp en 10-12 låter. Sitte bare å holde idéene i håvet mitt igjen….

Forresten, me har en demo-låt klar allerede. Spilt inn i januar ;-)."

Jeg setter stor pris på at du stiller opp for Heavymetal.no!! Har du noen velvalgte ord, positivt eller negativt ladd, eller slag, å dele ut?

"Seff stille eg opp for Heavymetal.no, sko gjerna fått kjøpt meg ei t-skjorta av dåkk óg :-).

Mine ord e enkle: Klisjé e gudd, det fønke. Hvis ikkje så hadde det ikkje blitt en klisjé. Så tar dåkk en øl på den og sjekke ut pladå!!"